Hopp til innhold

Stortingspolitiker Hege Haukeland Liadal (Ap) leverte fiktive reiseregninger

Nestleder i Rogaland Ap, Hege Haukeland Liadal, har krevd over 60.000 kroner fra Stortinget for en rekke reiser som aldri har funnet sted, skriver Aftenposten.

Hege Haukeland Liadal (Ap) og Jonas Gahr Støre (Ap)

Ifølge Aftenposten har Hege Haukeland Liadal fått penger for å ha vært hjemme, på hytta, eller på private reiser. Her er hun avbildet sammen med Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Aftenposten har funnet ut at i reiseregninger for over 60.000 kroner har Liadal vært et annet sted enn det hun har oppgitt.

Nestlederen i Rogaland Ap skal ha fått penger for å ha vært hjemme, på private reiser eller på hytta, skriver avisen.

Liadal er fra Haugesund og har sittet på Stortinget siden 2013. Fram til 2017 satt hun i familie- og kulturkomiteen. Etter det har hun fungert som Aps energipolitiske talsperson.

Legger seg flat

Ifølge avisen innrømmer Liadal at hun har levert reiseregninger for reiser hun aldri har vært på.

– Jeg har oppdaget feil, og det beklager jeg. Det er jeg lei meg for, og i tråd med at jeg har tatt kontakt med reisekontoret og oppklart der det har oppstått feil, betaler jeg det tilbake, sier Liadal.

– Jeg skal være nøye fremover og legger meg helt flat, sier hun.

Hun forklarer overfor Aftenposten at det kan være vanskelig å forstå reiseregningssystemet, og at «det er ikke alt som er like åpenbart alltid».

Liadal skriver følgende på sin Facebook-side tirsdag kveld:

Faksimile Facebook
Foto: Kirsti Haga Honningsøy

– Leverte regninger for avlyste turer

I et tilfelle hvor Haukeland Liadal oppga å besøke Odda og Tyssedal i jobbsammenheng, viste et bilde hun la ut på Facebook at hun befant seg hjemme i Haugesund. Hun fikk refundert 3000 kroner i kjøregodtgjørelse og diett fra Stortinget.

Liadal forklarer delvis Aftenpostens funn med at planlagte reiser er blitt avlyst, men at hun da likevel har levert detaljerte reiseregninger fordi planene lå i kalenderen, og at hun i andre tilfeller leverte regninger på feil datoer.

Etter at Aftenposten ba om innsyn i reisevirksomheten hennes, har hun varslet Stortingets administrasjon om at hun vil tilbakebetale penger. Stortingets administrasjon sier at omfanget av dette ikke er kartlagt, og at de har «en løpende dialog» med Liadal.

– For tidlig å si hva konsekvensene blir

Tone Willhelmsen Trøen

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen sier hun og Stortingets administrasjon vil komme tilbake til hva konsekvensene blir etter å ha sett nærmere på innholdet i saken.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Stortingspresident i Høyre, Tone Wilhelmsen Trøen sier til NRK at det er for tidlig å si om Liadal kan bli anmeldt.

– Det er altfor tidlig meg å uttale meg om det. Det må jeg og Stortingets administrasjon , som også håndhever regelverket, komme tilbake til når vi ser innholdet i denne saken, sier Trøen.

Men etter Kesvari-saken skulle jo Stortinget skjerpe rutiner og regelverk, dette illustrer vel ikke det?

– Nei, dette er reiseregninger som er innlevert for 2017 og 2018. Fra 1. januar i år har det blant annet blitt innført et dokumentasjonskrav, som gjør at stortingsrepresentanter må levere dokumentasjon på hvor de har vært og hvem de møtt, sier Trøen.

Hadia Tajik

Hadia Tajik (Ap) sier Aftenpostens opplysninger om Hege Haukeland Liadal er nytt for partiledelsen.

Foto: Margaret HElland / NRK

Nestleder Hadia Tajik (Ap) skriver i en tekstmelding til NRK at Aftenpostens avsløringer om reisevirksomheten til Liadal er helt nytt for Ap-ledelsen.

– Det er bra at Hege beklager og sier at hun vil at dette skal bli rettet opp. Vi forutsetter at Stortingets regelverk følges. Brudd på dette er alvorlig, og derfor er det viktig at Stortinget ser på dette slik at alle fakta kommer på bordet. Vi vil også følge opp med Hege og få en forståelse av det som har skjedd, sier Hadia Tajik.

Ap-leder: – Var det bevisst, er det alvorlig

Stanley Wirak

Leder i Ap Rogaland, Stanley Wirak.

Foto: Sandnes kommune

Leder i Ap Rogaland, Stanley Wirak sier til NRK at han ikke er godt kjent med saken, men sier det kan få konsekvenser hvis Liadal gjorde dette bevisst.

– Hvilke konsekvenser ser du for deg for henne og hennes rolle i partiet etter dette?

– Sånn som hun har forklart så har hun rotet med sine kalendere og regninger, men jeg vet ikke noe annet enn det hun har sagt til meg. Nå får vi la Hege komme opp med en god forklaring om hva dette er. Det er klart det er alvorlig om det er rot, men om det er bevisst er det mer alvorlig, sier Wirak.

– Bevisst?

– Hun mener hun har rotet og ikke skrevet reiseregninger etter hvert, og når hun så skulle rekonstruere dette, så har hun tatt utgangspunkt i kalenderen og sett hvor hun skulle vært når, og så kan det ha blitt endring i planene. Men jeg kjenner ikke historien, så nå må Hege komme med historien og så tar vi det derfra.

Fester du lit til dette?

– Jeg har snakket med henne i fem minutt, og har ikke gått inn i materien. Vi politikere lever av tillit, og vi må vise at vi er tilliten verdig, og så skal ikke jeg dømme noen før jeg vet noe mer, sier Wirak.

Har undersøkt reisevirksomheten til flere

Aftenposten har siden i fjor høst undersøkt stortingsrepresentantenes reisevirksomhet de siste årene.

I fjor avslørte avisen at Frps Mazyar Keshvari leverte fiktive reiseregninger til Stortinget. Han etterforskes av Oslo-politiet og er nå siktet for grovt bedrageri.

Stortingsdirektør Marianne Andreassen sa da til NRK at de har samme reiseregningssystem som i staten, men at systemet er avhengig av at representantene oppgir riktig reisemål.

– Vi har et godt system for å håndtere feil og mangler oppdaget av stortingsrepresentanter og Stortingets administrasjon, sa Andreassen.

Stortingspresidentens reaksjon på avsløringen.

AKTUELT NÅ