Gratis-museum for asylsøkere

Museum Stavanger gir nå ut gratis årskort til flyktninger og asylsøkere. Målet er å vise at kulturen skal være tilgjengelig for alle.

Stor interesse for gratisk museumskort

Mange beboere på Forus midlertidig mottak var interesserte museene i Stavanger som deler ut gratis årskort.

Foto: Ida Marie Stokkelien / NRK

– Jeg har vært på et av dem, det var kjekt. Det var fullt av mange gamle ting, sier Raed El Khaledi, som bor på mottaket på Forus.

Asylsøkere glade for gratis årskort på museum

Read El Khaledi og kameraten Hassan Hankool på Forus midlertidig mottak.

Foto: Ida amrie Stokkelien / NRK

Sammen med mange andre beboere, møtte Raed opp da Museum Stavanger var på Forus midlertidige asylmottak for å informere flyktningene om at de nå kommer gratis inn på museer i Stavanger.

– Det er jo helt overveldende å se hvor interesserte folk er, og hvor begeistret de er, så det er litt av en mottakelse vi har fått, sier museumspedagog Kristin Cranner.

Direktøren for Museum Stavanger, Siri Aavitsland, mener det er viktig å tilby gratiskort til flyktningene.

Siri Aavitsland

Direktør for Museum Stavanger, Siri Aavitsland

Foto: Ida Marie Stokkelien / NRK

–Som en viktig samfunnsinstitusjon i Stavanger, ser jeg det som vårt mandat å kunne gi et godt tilbud til de nyankomne flyktningene. Vi må ikke glemme at kunst og kultur åpner dører, og er avgjørende for opplevelsen av å høre sammen, sier Aavitsland.

Raed har lyst til å besøke flere museer nå som det er gratis, men det er vanskelig uten transport.

Informasjonsansvarlig på asylmottaket Lars Petter Einarsson, håper det kan komme en ordning som gjør transporten til sentrum lettere for beboerne på mottaket.

Lars Petter Einarsson

Lars Petter Einarsson er informasjonsansvarlig på Forus Midlertidig mottak.

Foto: Jørgen Finstad / NRK

–Vi har hatt ganske mange frivillige som har stilt opp med bil og transport, og ved noen anledninger har vi leid inn buss og taxi, men det er ikke en levedyktig ordning. Det har vært en begynnende politisk debatt om de skal få gratis buss, så det må fylkespolitikerne ta, sier Einarsson.

Beboerne på Forus er uansett takknemlige for tilbudet om gratiskort til museene, og satser på at transportproblemene løser seg.

Flere nyheter fra Rogaland