NRK Meny
Normal

Tusenvis flere på museene denne «sommeren»

Det dårlige sommerværet trekker publikum til museene. Flere melder om kraftig økning sammenligna med 2014.

Vitenfabrikken i Sandnes

Øyvind Rinden og Kristoffer Solvang Rinden (1 1/2) koste seg på Vitenfabrikken i Sandnes.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Vi så værmeldinga, og fant ut at vi måtte gjøre noe, sier Ragnhild Eielsen Wiig, som har med seg jentene Una, Klara og Sofie til Vitenfabrikken i Sandnes.

Mens jentene tegner med isbiter på en plate – og synes rullestolkappløp er det aller gøyeste – avslører Wiig at de allerede har fått en dose sol denne sommeren.

– Vi har vært tre uker i varmere strøk. Da vi kom hjem, var det veldig kaldt. Det er fint å kunne aktivisere barna uten å bruke nettbrett, synes hun.

Jenter på Vitenfabrikken i Sandnes

Una, Klara og Sofie synes rullestolløp er det aller morsomste.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Gode tall for flere museum

Hos Vitenfabrikken i Sandnes har besøket økt med 900 i juni og hittil i juli dette året sammenligna med samme periode i fjor (fra 8600 til 9500 besøkende). Ved Vitengården på Nærbø har nesten 4000 flere vært innom (fra vel 7300 til 11.250 besøkende).

Også Oljemuseet og Arkeologisk museum i Stavanger melder om oppgang.

Junis over 21.200 gjester på Museum Stavangers anlegg betyr 3500 flere besøkende i år enn i fjor. En del skyldes Frida Hansen-utstillinga ved Kunstmuseet, mens økninga ved Stavanger museum nok skyldes været, tror seniorrådgiver Margrete Eriksen.

– Det er ikke mye strandvær for tida, så det er klart at museene er et fint alternativ, sier hun.

Nord i Rogaland er situasjonen den samme. Besøkstalla går opp, men konservator ved Haugalandsmuseene, Grethe Paulsen Vie, er ikke sikker på at været har hele «skylda».

– Noe kan nok skyldes regn og kjølig vær, men museene på Haugalandet og spesielt i Haugesund merker en betydelig økning i enkeltebesøkende. Mange kommer fra cruisebåtene som ligger i byen, sier hun.

Vitenfabrikken i Sandnes

Dårlig vær fører til at flere strømmer til museene.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Setter pris på oppgang

I Sandnes er museumsvert Anna Kristoffersen glad for at besøket går opp.

– Da er det mye folk, og mye å gjøre. Det er kjekt å holde show, og det er kjekt å få fylt opp, sier hun, og mener at ei dårlig værmelding er nok til at køen utenfor billettluka vokser.

– Folk planlegger å komme når det er dårlig vær. Vi merker at hvis det er meldt dårlig vær, men det blir fint, kommer folk likevel, sier hun.

Familien Solvang Rinden fra Tokke i Telemark er også på Vitenfabrikken, men mor Mari Anette Solvang sier at de nok hadde reist uansett vær.

– Vi gikk fordi det virka interessant. Vi har aldri vært på et teknisk museum før, og dette er spennende, sier hun.

De er likevel ikke helt upåvirka av årets sommervær.

– På fine sommerdager pleier vi å være mye ved et vann der vi bor, og det har vi ikke fått gjort så mye denne sommeren, sier hun.

Vitenfabrikken i Sandnes

Mari Anette Solvang på museum med Kristine Solvang Rinden (8) og Katrine Solvang Rinden (4)

Foto: Marianne Terjesen / NRK