Hopp til innhold

Stor leteaksjon etter Marie (20) i Sør-Afrika

Sørafrikansk politi gjenopptok søket etter 20 år gamle Marie Sæther Østbø, uten hell. Nå er det startet en innsamlingsaksjon for å komme nærmere svaret på hvor stavangerkvinnen befinner seg.

Myoli Beach

MYOLI BEACH: Over 50 personer deltok i søket etter Marie Sæther Østbø den 17. mai. Bildet er tatt kort tid etter at Sæther Østbø ble meldt savnet.

Foto: Ida Titlestad Dahlback / NRK

Marie Sæther Østbø (20) fra Stavanger ble meldt savnet 18. april i den sørafrikanske kystbyen Sedgefield. Siden har ingen sett 20-åringen.

Etter en omfattende, men resultatløs leteaksjon, valgte sørafrikansk politi å avslutte den offisielle leteaksjonen etter stavangerkvinnen.

Marie Sæther Østbø (20)

SAVNET: Marie Sæther Østbø (20) forsvant sporløst fra Myoli Beach i Sedgefield i Sør-Afrika 18 april.

Foto: Privat

17. mai ble det derimot gjennomført en stor aksjon der blant annet kriminalteknikere, etterforskere, redningsmannskap, dykkere og politihunder bidro. Alle spor ble gjennomgått på ny.

– Vi mobiliserte et massivt søk som involverte rundt 50 personer, opplyser politiets talsmann i Sedgefield, Malcolm Pojie.

Fortsetter etterforskningen

Operasjonen var en del av evalueringen av det opprinnelige søket etter 20-åringen, og ble gjennomført i området der hun forsvant.

– Vi gikk gjennom alle mulige scenario. Dette gjorde vi for å forsikre oss om at vi ikke har oversett noe i etterforskningen.

Malcolm Pojie, polititalsmann Sedgefield, Sør-Afrika

Malcolm Pojie, politiets talsmann i Sedgefield i Sør-Afrika.

Foto: Barnaby Mitchell / NRK

Leteaksjonen førte derimot ikke politiet nærmere et svar. Nå avsluttes den i denne omgang. Men politiet fortsetter å etterforske forsvinningen.

– Gjennom lokalt og nasjonalt media ber vi folk å komme med tips. Det kommer fremdeles inn en jevn strøm, som etterforskerne ser nærmere på, forteller Pojie.

Bruker store ressurser

Også i Norge pågår det en etterforskning av forsvinningsgåten. Totalt arbeider opp mot ti av stavangerpolitiets og Kripos' etterforskere med saken.

– Denne type saker er veldig vanskelig å etterforske. Vi vet ikke hva som har skjedd, og blir derfor nødt til å jobbe med flere teorier, forteller politioverbetjent i Kripos, Monica Rygh.

Etterlysningsplakat Marie Sæther Østbø

Kort tid etter at Sæther Østbø forsvant, ble det hengt opp plakater i Sedgefield-området.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Hun bekrefter at saken er høyt prioritert av norsk politi, og det fortsatt vurderes fortløpende om norske etterforskere skal sendes til Sør-Afrika. Etterforskningen på norsk jord nærmer seg imidlertid fullført.

– Vi har hentet inn det som er relevant for etterforskning i Norge. All informasjon som kan belyse saken er oversendt til sørafrikansk politi.

Norsk politi har derimot ikke mottatt etterforskningsmateriell fra politiet i Sør-Afrika.

– Men de har informert oss om hvilken etterforskning de har iverksatt, forteller Rygh.

Det eneste som er sikkert, er at politiet ennå ikke har klart å danne seg et bilde av hva som har skjedd med 20 år gamle Marie Sæther Østbø.

Startet innsamlingsaksjon

Atle Østbø

Marie Sæther Østbøs far, Atle Østbø, og resten av familien har opprettet en innsamlingsaksjon.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Østbøs far, Atle Østbø, forteller at selv om politiets leteaksjon igjen er avsluttet, så vil frivillige organisasjoner fortsette søket etter datteren.

– Så lenge det er håp, er det liv. Det er vårt motto, og vi lever etter det hver dag. Vi gir ikke opp håpet om å finne Marie i live, forteller faren til NRK.

Nå har familien startet en innsamlingsaksjon gjennom den nyoppstartede organisasjonen Get Marie Home, for å bidra med penger til de frivillige organisasjonene i Sedgefield-området.