Marie (20) fra Stavanger savnet i Sør-Afrika

SEDGEFIELD, SØR-AFRIKA/STAVANGER (NRK): Det pågår en stor leteaksjon etter norske Marie Sæther Østbø (20) i Sedgefield i Sør-Afrika. Kystvakten har to teorier om hva som kan ha skjedd.

Marie Sæther Østbø

Marie Sæther Østbø (20) fra Stavanger er i Sør-Afrika sammen med en studievenninne. NRK bruker bildet i samråd med Østbøs familie

Foto: PRIVAT

  • SISTE: Klokken åtte fredag morgen startet søket etter savnede Marie Sæther Østbø opp igjen i Sedgefield i Sør-Afrika, det skriver VG. Store hjelpemannskaper skal være involvert.

– Siste nytt er at den sørafrikanske kystvakten (NSRI) jobber ut fra to teorier. Enten har Marie lagt på svøm og blitt dratt ut av understrømmer, eller så har hun blitt tatt derfra ufrivillig, sier far Atle Østbø til NRK.

Han legger til at han absolutt ikke tror datteren kan ha lagt på svøm fra stranden i Sedgefield, der hun sist ble observert onsdag kveld klokken 19.00.

– Marie har vokst opp med båt. Hun kan svømme, hun vet når det blir farlig og vet å trekke seg tilbake hvis det skjer, sier Østbø.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Klokken 22.00 torsdag kveld opplyser kystvaktas pressetalsmann, Craig Lambinon, til NRK at de ikke har gjort noen nye funn i søket etter 20-åringen.

Studenten Marie Sæther Østbø er savnet i Sør-Afrika

Familien til savnede Marie (20) har ikke gitt opp, til tross for de vanskelige omstendighetene.

Sist sett på stranden

Østbø ble sist sett ikledd en blå olabukse og en hvit topp, ifølge den sørafrikanske kystvakten NSRI. Det var uvær i området onsdag kveld.

– Det vi har blitt fortalt, er at Marie og noen andre har vært på safari. Da de kom tilbake, stoppet Marie på stranden for å ta bilder. De andre i gruppen oppdaget at hun var borte da hun ikke kom til kveldsmaten en time senere, sier søster Helene Sæther Østbø til NRK.

Politiinspektør Malcolm Pojie opplyser at de har funnet et par sko, en caps og mobil på stranda. Alle eiendelene tilhører Marie.

– Vi håper og tror at hun fremdeles er i live. Det er en fryktelig situasjon. Du går og håper på det beste, til det motsatte er bevist, sier Atle Østbø.

Stranden

Dette er stranden i Sedgefield der Marie Sæther Østbø (20) sist ble sett onsdag kveld.

Foto: Ida Dahlback / NRK

Har ikke gjort noen nye funn

NRK var i ettermiddag på stranda der Østbø forsvant. Ved 17.30-tiden var det ikke synlig leteaktivitet i området. Ansatte ved en strandrestaurant forteller til NRK at det var et kraftig uvær i går kveld. I dag er været fint og sjøen langt roligere enn i går kveld.

– Sedgefield er den tryggeste lille byen, og hendelsen har rystet hele lokalsamfunnet. Alle ber for at hun blir funnet, og folk holder utkikk, sier Talia Day, en innbygger i Sedgefield.

Den sørafrikanske kystvakta (NSRI) opplyser i en pressemelding like etter klokka 17.50 at de fortsatt ikke har gjort noen nye funn i søket etter savnede Marie Sæther Østbø (20).

20-åringen befant seg på stranden med en gruppe internasjonale studenter som hun reiste med, kun hundre meter fra der hun bodde. Østbø er til vanlig statsvitenskapsstudent ved Sciences Po i den franske byen Toulouse.

Politibil

NRK var i ettermiddag på stranda der Østbø forsvant. Da var det ikke synlig leteaktivitet i området.

Foto: Ida Dahlback / NRK

UD kjent med forholdene

Til NRK sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i Utenriksdepartementet at de er kjent med at en norsk statsborger skal være savnet i Sør-Afrika.

– Ambassaden i Pretoria er i kontakt med lokale myndigheter og har tilbudt konsulær bistand til familien, sier Andersen til NRK.

Atle og Helene Østbø

Søster Helene Sæther Østbø og far Atle Østbø håper Marie fremdeles er i live.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK