Maries (20) far: – Vi lever i håpet

Familien til savna Marie Sæther Østbø (20) har ennå håp om at hun blir funnet i live. I Sør-Afrika har de avsluttet den koordinerte leteaksjonen.

Atle Østbø

Far Atle Østbø er takknemlig for all støtten og hjelpen familien får fra lokalmiljøet og norske myndigheter. Datteren Marie Sæthre Østbø (20) ble sist sett ved Myoli Beach i Sedgefield i Sør-Afrika.

Foto: IDA DAHLBACK/PÅL BERG MORTENSEN / NRK

– Vi har blitt beroliget av politiet her hjemme om at de har et velfungerende politi i Sør-Afrika. Det har vi valgt å stole på, sier far Atle Østbø til NRK.

Det har gått over en uke siden 20 år gamle Marie Sæther Østbø fra Stavanger ble meldt savnet i Sedgefield i Sør-Afrika.

I flere dager søkte letemannskap både på land og til havs etter 20-åringen, uten hell. Leteaksjonen er nå trappet kraftig ned – både til havs og på land.

Malcolm Pojie, polititalsmann Sedgefield, Sør-Afrika

Malcolm Pojie er talsmann for det lokale politiet i Sør-Afrika.

Foto: Barnaby Mitchell / NRK

– Det vil fortsatt bli gjort søk i området hvor hun sist ble sett, men færre personer vil være involvert, sier Malcolm Pojie, talsmann for politiet i Sedgefield.

Det er også på nåværende tidspunkt slutt på søk med helikopter og båter.

– Søkene vil nå hovedsakelig bli gjort av folk til fots, sier han.

Kontaktet av privatetterforskere

Dette til tross: Familien til Marie har ennå håp.

– Vi lever i håpet om at Marie er i live og vil bli funnet og komme hjem, sier far Østbø.

Vegen ned til stranda

Et overvåkingskamera fanget opp at Marie Sæther Østbø gikk alene ned til stranden på denne veien klokken 18.40 onsdag kveld. Det er siste sikre observasjon av 20-åringen fra Stavanger.

Foto: Ida Titlestad Dahlback / NRK

Han sier familien har blitt kontaktet av flere privatetterforskere som vil hjelpe til med å finne Marie. Familien har imidlertid takket nei til disse henvendelsene.

Sørafrikansk politi har uttalt til NRK at de ikke etterforsker saken som en kriminalsak, men som en savnetsak.

Onsdag kom nyheten om at norsk politi har satt av store ressurser for å finne svar på hvor Marie Sæther Østbø er. Lokalt politi i Stavanger har satt fire etterforskere på saken. I tillegg er Kripos koblet inn. Nå vurderer politiet å sende etterforskere til Sør-Afrika.

– Gjør det vi kan

Torsdag opplyser norsk politi til NRK at det pågår en dialog mellom norsk og sørafrikansk politi. Fra norsk side er det blitt tilbudt bistand i den videre etterforskningen.

– Vi gjør det vi kan, sier Egil Vestvik, seksjonsleder på etterforskning ved Sør-Vest politidistrikt, som legger til at politiet vil sende ut en pressemelding om saken torsdag.

Utenriksdepartementet hjelper familien, og har, gjennom ambassaden i Pretoria, tett kontakt med sørafrikanske myndigheter.

– Vi har stor forståelse for at dette er en svært vanskelig situasjon for familien, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Guri Solberg.

Etterlysningsplakat Marie Sæther Østbø

Mandag ettermiddag sendte sørafrikansk politi ut en offisiell etterlysning.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Atle Østbø og familien er takknemlig for all støtten de har fått og får i lokalmiljøet i Stavanger.

– Vi får ferdig lunsj og middag fra medlemmene i Hundvåg menighet. Jeg er utrolig takknemlig for det de gjør og har gjort, sier han.

Frustrerte studievenner

Sæther Østbø studerer statsvitenskap ved Universitetet i Agder, men var dette semesteret på et utvekslingsopphold i Toulouse i Frankrike. Hun var på ferie i Sør-Afrika, da hun sporløst forsvant fra Myoli Beach i Sedgefield.

– Det viktigste er å finne Marie, så det er veldig frustrerende at søket etter henne trappes ned. Forhåpentligvis får norsk politi snart tillatelse av sørafrikanske myndigheter til å ta over leteaksjonen, slik at Marie snart blir funnet, sier Sofie Ryan Øye, som er Maries studievenninne i Toulouse.

– Vi er også frustrerte over at vi ikke har funnet henne. Vi vil fortsatt lete, men ressursene må brukes andre steder, sier Malcolm Pojie i politiet i Sør-Afrika.