Norsk politi: Sørafrikanerne har festet seg til én teori

Norsk politi har sendt etterforskningsmateriale til Sør-Afrika, men ikke fått noe tilbake. – De kjører kun etter ett spor: At hun er borte på havet, mener norsk politi.

Marie Sæther Østbø (20)

Marie Sæther Østbø (20) fra Stavanger ble sist sett da hun var på vei til Myoli Beach i Sedgefield i Sør-Afrika. Leteaksjonen er nå trappet kraftig ned.

Foto: Privat

Fire norske etterforskere har gjennom uken prøvd å finne svaret på hvor savna Marie Sæther Østbø (20) fra Stavanger er. Samtidig etterforskes saken av sørafrikansk politi.

Foreløpig har ingen av etterforskningene funnet svaret på forsvinningsgåten.

Talsmann for politiet i Sør-Afrika, Malcom Pojie, har under store deler av etterforskningen vært klar på at de ikke etterforsker saken ut fra at noe kriminelt har skjedd.

– Sørafrikansk politi kjører kun etter ett spor, at det har vært en ulykke, og at hun er borte på havet. Vi har ikke påvirket dem til å etterforske saken på andre måter. Det har vi heller ikke grunnlag for, sier seksjonsleder på etterforskning ved Sør-Vest politidistrikt, Egil Vestvik.

Seksjonsleder etterforskning Stavanger, Egil Vestvik

Egil Vestvik er seksjonsleder på etterforskning ved Sør-Vest politidistrikt.

Foto: Lars Hjalmarsson / NRK

Han er tydelig på at norsk politi ikke ville etterforsket saken på samme måte, men påpeker at det er sørafrikansk politi som styrer etterforskningen av saken.

– Vi hadde gått bredere ut. Hadde noe tilsvarende skjedd i Norge, hadde vi gått mye bredere ut, sier Vestvik.

Avviser påstanden fra norsk politi

Malcolm Pojie avviser overfor NRK at sørafrikansk politi har kjørt seg fast i ett spor.

– Hvilken drukningsteori? Drukning er en mulighet, men vi ønsker ikke å spekulere i hva som har skjedd med henne. Vi har fortsatt håp om å finne kvinnen, sier han.

– Men dere tror fortsatt at det er mer sannsynlig at dette er en savnetsak enn en kriminalsak?

– Absolutt, det er ingen bevis i det hele tatt for at det har skjedd noe kriminelt. Vi prøver å få all informasjon vi kan fra offentligheten og andre kilder, sier Pojie.

Malcolm Pojie, polititalsmann Sedgefield, Sør-Afrika

Malcolm Pojie er talsmann for det lokale politiet i Sør-Afrika.

Foto: Barnaby Mitchell / NRK

Det er nå gått ni dager siden Marie Sæther Østbø forsvant fra Myoli Beach i Sedgefield i Sør-Afrika.

Både lokalbefolkning og politi har tidligere uttalt at Sedgefield er en fredelig by.

– Det skjer ting i Kardemommeby òg, mener Egil Vestvik.

Politiet og Kripos vurderer forløpende om de skal sende folk til Sør-Afrika.

Ville etterforsket flere spor

Vestvik mener norsk politi ville gått bredere ut i startfasen, og jobbet med flere teorier om hvorfor 20-åringen fra Stavanger forsvant fra stranda 18. april:

– Vi hadde jobbet ut fra flere teorier, og ville ønsket flest mulig opplysninger i startfasen. Da er det veldig viktig å samle inn det som er av informasjon, slik at vi ikke kommer på hælene. Det er vår vurdering, men hvilke vurderinger de gjør i Sør-Afrika, kan vi ikke svare på.

Myoli Beach

Dette er veien som Marie Sæther Østbø (20) trolig gikk da hun skulle ned til stranden onsdag kveld. Siden har ingen hørt noe fra henne.

Foto: Ida Titlestad Dahlback / NRK

Vestvik presiserer at de må stole på vurderingene som sørafrikansk politi gjør.

– Vi forteller kun hva vi ville gjort, så får sørafrikansk politi stå for det de har gjort. Jeg vet ikke hvordan de tenker i slike saker.

Ikke fått innsyn i etterforskningen

Norsk politi arbeider fortsatt med innhenting av informasjon fra Sæther Østbøs sosiale medier og telefon. Vestvik opplyser at de har sendt etterforskningsmateriale til sørafrikansk politi.

– Vi har en positiv dialog med dem via Kripos, men vi har ennå ikke fått innsyn i deres etterforskning.

Etterlysningsplakat Marie Sæther Østbø

Mandag ettermiddag sendte sørafrikansk politi ut en offisiell etterlysning.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Ifølge Pojie i Sør-Afrika er det politistasjonen i regionhovedstaden Knysna som tar seg av utveksling av etterforskningsmateriale, i samarbeid med den norske ambassaden i Pretoria.

– Vi er villige til å dele materiale, men det er visse protokoller vi må følge, sier han.

Torsdag ble en internasjonal etterlysning av 20 år gamle Marie Sæther Østbø fra Stavanger lagt ut på Interpols nettsider.