Hopp til innhold

Norsk politi vurderer å sende etterforskere til Sør-Afrika

Capsen som ble funnet ved Marie Sæthre Østbøs (20) eiendeler, er nå sendt til teknisk analyse i Cape Town. Samtidig trapper norsk politi opp etterforskningen.

Marie Sæther Østbø

Marie Sæther Østbø (20) fra Stavanger har nå vært savnet i én uke. Letingen etter 20-åringen til sjøs har blitt trappet ned. Nå skal politiet vurdere om letingen til land også skal nedtrappes.

Foto: PRIVAT

Leteaksjonen i Sør-Afrika etter den savna Marie Sæthre Østbø (20) trappes trolig ytterligere ned, men på et møte i formiddag har norsk politi diskutert hva de skal gjøre i saken.

I Stavanger jobber fire etterforskere for fullt for å komme nærmere svaret på hvor Østbø befinner seg.

I tillegg er flere av Kripos sine etterforskere koblet inn i saken.

Det er gått en uke siden den 20 år gamle stavangerkvinnen ble meldt savnet i Sedgefield i Sør-Afrika. Sæther Østbø ble sist observert av et overvåkingskamera klokken 18.40 onsdag kveld.

Hun gikk da alene ned mot Myoli Beach.

Tirsdag ettermiddag ble første kontakt mellom norsk og sørafrikansk politi opprettet.

– Vi jobber med å få informasjon om hva som er kommet frem i etterforskningen til det sørafrikanske politiet, opplyser politiførstebetjent i Sør-Vest politidistrikt, Hans-Christian Hetland.

Avholdt møte

Foreløpig har norsk politi ikke tilbudt bistand i etterforskningen, men onsdag formiddag avholdt Sør-Vest politidistrikt og Kripos et møte om saken. Nå vil Kripos igjen ta kontakt med sørafrikansk politi.

– Vi kommer til å tilby bistand og hjelp opp mot den etterforskningen som pågår der nede.

– Vil det bli aktuelt å sende personell ned til Sør-Afrika?

Etterlysningsplakat Marie Sæther Østbø

Mandag ettermiddag sendte sørafrikansk politi ut en offisiell etterlysning.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

– Det vurderes fortløpende å sende folk ned, ja. Men vi trenger litt mer informasjon rundt deres etterforskning først. Vi kommer også til å tilby de innsyn i den etterforskningen som vi har gjennomført, svarer Hetland.

Han opplyser at det mest sannsynlig vil være personell fra Kripos som blir sendt til Sør-Afrika.

NRK har vært i kontakt med Kripos. Både de og Utenriksdepartementet viser til Sør-Vest politidistrikt.

– Utenrikstjenesten har gjennom ambassaden i Pretoria tett kontakt med sørafrikanske myndigheter, og gir konsulær bistand til familien i henhold til fast praksis og rammer for slik bistand, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Guri Solberg.

Etterlyst internasjonalt

Det er Marie Sæther Østbøs familie som har meldt 20-åringen savnet. Stavanger-politiet har avhørt familien og samlet inn omfattende informasjon fra hennes telefon og bank, og sosiale medier. Denne informasjonen jobber nå norsk politi nå med å gjennomgå.

Det er også tatt en DNA-referanseprøve. I tillegg er det blitt sendt en internasjonal etterlysning av norsk politi.

NRK har vært i kontakt med familien til Østbø, men de ønsker ikke å kommentere saken onsdag.

Tekniske analyser

Marie Sæthres Østbø sine sko og mobiltelefon ble funnet på stranden i Sedgefield etter at hun var forsvunnet. Det ble også funnet en caps som trolig ikke er Marie sin.

Både capsen, skoene og mobiltelefonen er sent til teknisk analyse i Cape Town, opplyser talsmann for det lokale politiet Malcolm Pojie til NRK.

– Men vi har ikke fått noen resultater ennå, sier han.

Vegen ned til stranda

Et overvåkingskamera fanget opp at Marie Sæther Østbø gikk alene ned til stranden på denne veien klokken 18.40 onsdag kveld. Det er siste sikre observasjon av 20-åringen fra Stavanger.

Foto: Ida Titlestad Dahlback / NRK

Østbø ble fanget opp av et av overvåkningskamera da hun gikk ned til stranden onsdag kveld for en uke siden. En fisker og en jogger med hund ble fanget opp av det samme kameraet like før Østbø passerte.

Avhørt fisker og jogger

– Mannen og fiskeren har blitt avhørt av våre etterforskere, og på dette stadiet er det ingen forbindelse mellom dem og forsvinningen av Marie, sier Pojie.

Malcolm Pojie, polititalsmann Sedgefield, Sør-Afrika

Malcolm Pojie, talsmann for det lokale politiet, sier at letingen trappes ned.

Foto: Barnaby Mitchell / NRK

Leteaksjonen til havs trappes nå ned. Ifølge Pojie skal politiet i løpet av onsdagen avgjøre om søket til land også skal trappes ned.

Politiet behandler fortsatt forsvinningen som en savnetsak.

– Det er ikke noe bevis som støtter at det har skjedd noe kriminelt, sier Pojie.