Har avsluttet letingen etter Marie (20)

Det har gått tre uker siden Marie Sæther Østbø (20) forsvant i Sør-Afrika. Nå er leteaksjonen avsluttet. En studievenninne fortviler over at norsk politi ikke gjør mer.

Kollasj - Marie og stranden

Marie Sæther Østbø (20) fra Stavanger ble sist sett på denne stranda i Sedgefield i Sør-Afrika 18. april. Sørafrikansk politi tror ikke at det har skjedd noe kriminelt.

Foto: IDA DAHLBACK/PRIVAT / NRK

– Jeg synes det norske politiet skulle ha grepet inn tidligere, sier Sofie Ryan Øye til NRK.

Hun studerer sammen med savna Marie Sæther Østbø (20) i Toulouse i Frankrike og er en nær venninne. Det har nå gått nesten tre uker siden Marie forsvant i Sør-Afrika. Hun ble sist sett på stranda i Sedgefield om kvelden 18. april.

En storstilt leteaksjon ble satt i gang. Nå er den formelt avsluttet, opplyser politiets talsmann i Sedgefield, Malcolm Pojie, til NRK.

– Letingen er avsluttet fordi den har bundet opp alle våre ressurser, men uten at vi har funnet noe tegn til den savna personen, sier Pojie.

Sjøredningstjenesten står klare til å søke etter Marie Sæther Østbø i sjøen utenfor Sedgefield

I dagene etter at Marie Sæther Østbø forsvant, jobber den sørafrikanske sjøredningstjenesten på spreng for å finne henne i sjøen utenfor Sedgefield. Nå er letingen avsluttet.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Dette gjør Øye frustrert. Hun mener det kan skjedd Marie noe kriminelt.

– Jeg hadde aldri helt troen på at sørafrikansk politi kom til å løse saken, så for meg og sikkert mange andre, representerte det norske politiets overtaking av etterforskninga håp, sier hun.

Norsk politi har ikke bestemt seg

Norsk politi har siden Marie ble meldt savnet vurdert om de skal reise til Sør-Afrika for å bistå politiet der nede. Tre uker etter har politiet fortsatt ikke bestemt seg.

– Per i dag er det ikke tatt noen avgjørelse, men slik saken står i dag er det ikke planer om å reise ned, sier seksjonsleder på etterforskning ved Sør-Vest politidistrikt, Egil Vestvik.

– Dette er utrolig skuffende og frustrerende, sier Sofie Ryan Øye.

Vestvik påpeker at norsk politi etterforsker saken. De har avhørt familie og sjekket opplysninger fra sosiale medier.

– Dette materialet har vi så oversatt og sendt til Kripos, som så har sendt det videre til Sør-Afrika, sier han.

Seksjonsleder etterforskning Stavanger, Egil Vestvik

Egil Vestvik, seksjonsleder på etterforskning ved Sør-Vest politidistrikt.

Foto: Lars Hjalmarsson / NRK

Sør-Vest politidistrikt har spurt Kripos om de kan overta saken. Dette er foreløpig ikke avgjort. Per nå har Sør-Vest ansvaret for etterforskningen mens Kripos gir bistand.

Av denne grunn ønsker ikke Kripos å uttale seg til NRK.

Funnet DNA på kaps

Sørafrikansk politi mener fortsatt at det mest sannsynlig dreier seg om en savnetsak, og sier de ikke har funnet noen tegn på at det har skjedd noe kriminelt.

– På dette stadiet er det ikke funnet noe bevis eller informasjon – ikke engang DNA – på at noe kriminelt har funnet sted, sier Malcolm Pojie.

Malcolm Pojie, polititalsmann Sedgefield, Sør-Afrika

Malcolm Pojie, politiets talsmann i Sedgefield i Sør-Afrika.

Foto: Barnaby Mitchell / NRK

Ved hjelp av tekniske analyser er det funnet DNA på kapsen som ble funnet sammen med Marie sine ting da hun forsvant. Politiet jobber med å sammenligne dette med DNA i en stor database over personer som har vært i politiets søkelys i Sør-Afrika.

– Vi har ikke funnet noen treff, sier Pojie, som ikke vil si om DNAet stammer fra en mann eller kvinne.

Ifølge Pojie jobber én etterforsker dedikert med Marie-saken.