Hopp til innhold

Marie (20) forsvant i Sør-Afrika: Nå henlegger Kripos etterforskningen

I fjor ble en mann mistenkt for drap på norske Marie Sæther Østbø, likevel har Kripos nå henlagt etterforskningen, melder Stavanger Aftenblad.

Marie Sæther Østbø

Marie Sæther Østbø ble sist sett i april 2018. Seks år senere henlegger Kripos saken.

Foto: Privat

Det er seks år siden Marie Sæther Østbø fra Stavanger ble meldt savnet i forbindelse med en reise hun var på sammen med en gruppe internasjonale studenter i Sør-Afrika.

Hun ble sist sett på en strand i Sedgefield i april 2018. Der fant politiet senere et par sko, en caps og mobil som tilhørte Stavanger-kvinnen.

I januar i fjor ble det kjent at en mann var mistenkt for drap på Sæther Østbø. Den mistenkte mannen døde i en trafikkulykke en tid etter forsvinningen.

Norsk politi i Sør-Afrika

Kripos var den gang i Sør-Afrika for å bistå politiet med etterforskningen, men nå har de henlagt etterforskningen, skriver Stavanger Aftenblad.

Politiadvokat Anette Berger

Politiadvokat Anette Berger i Kripos.

Foto: Politiet

– Vi har dessverre ikke fått noen opplysninger fra politiet i Sør-Afrika om de har gjennomført flere undersøkelser og avhør etter vår siste etterforskningsreise, opplyste politiadvokat Anette Berger i Kripos til avisen i mars.

Faren er opprørt

Stavanger-kvinnens far har klaget på henleggelsen til Det nasjonale statsadvokatembetet.

– Vi er veldig skuffet over at de gir seg når de har kommet så langt og det er såpass lite som mangler før vi får oppklart saken, sier farens bistandsadvokat Anne Kroken til NRK.

Hun mener de har andre muligheter enn å bare legge saken vekk.

– Det er en mistenkt og det er masse opplysninger Kripos ønsker å undersøke. Det at de legger den vekk er fordi de ikke får kontakt med politiet i Sør-Afrika, sier Kroken.

Advokat Anne Kroken hos Stavangeradvokatene.

Advokat Anne Kroken håper klagen går gjennom.

Foto: Eivind Lagmannsveen / NRK

Klagen blir behandlet av statsadvokat Anne Karoline Staff. Hun sier til avisen at det er utfordrende med etterforskning i et annet land hvor norske myndigheter ikke har jurisdiksjon, og en er avhengig av samarbeid med vedkommende lands myndigheter.

– Vi håper klagen går gjennom, sier bistandsadvokat Kroken.

NRK har vært i kontakt med bistandsadvokaten til Østbøs mor, Hugo H. Dybwad. Han skriver i en SMS at de ikke ønsker å uttale seg om saken.

Vi har også vært i kontakt med Kripos, men de har ikke svart på NRKs henvendelser.

Flere nyheter fra Rogaland