Hopp til innhold

En mann er mistenkt for drap på Marie i Sør-Afrika

En navngitt mann er nå mistenkt for å ha drept 20-åringen Marie Sæther Østbø.

Marie Sæther Østbø

Marie Sæther Østbø (21) fra Stavanger ble sist sett på en strand i Sør-Afrika.

Foto: Privat

– Det ble satt opp flere mulige hypoteser om hva som kan ha skjedd, der det ene er at hun kan ha vært i en drukningsulykke. Den andre er at hun kan ha blitt utsatt for en kriminell handling, sier politiadvokat i Kripos Anette Berger til NRK.

Mannen som nå er mistenkt for drap døde i en trafikkulykke en tid etter Marie forsvant.

Det lokale politiet holdt det tidlig som mest sannsynlig at 20-åringen hadde druknet.

– Den hypotesen er ikke svekket, men drapshypotesen har blitt noe sterkere med bakgrunn av de avhørene vi nå har gjennomført, sier Berger.

Politiadvokat Anette Berger

Politiadvokat i Kripos, Anette Berger.

Det var Stavanger Aftenblad som omtalte saken først.

Vanskelig å komme i mål

Den sørafrikanske mannen som nå er mistenkt, oppholdt seg i Sedgefield da Østbø forsvant i april 2018.

– Dette er en person som var i området rundt tidspunktet rundt forsvinningen. Han tok strøjobber i dette området i perioden da Østbø forsvant.

Med strøjobber mener Berger at den mistenkte ikke hadde fast jobb, men tok seg ulike mindre jobber.

Politiadvokaten reiste i november sammen med to etterforskere til Kripos til Sedgefield. Reisens bakgrunn var nye vitneavhør Kripos ønsket å gjennomføre.

– Det er vanskelig å komme helt i mål i denne saken, da det er viktige beviser vi ikke får avklart. Marie er fortsatt forsvunnet, og vi får ikke snakket med den mistenkte som er død, sier politiadvokaten.

Kripos har flere ganger vært i Sedgefield for å bistå sørafrikansk politi.

Tilfreds med nye opplysninger

Anne Kroken, bistandsadvokat til Maries far, forteller til NRK at han alltid har ment at hun har blitt utsatt for noe straffbart.

Min klient har aldri klart å slå seg til ro med at det skal legges til grunn at Marie ble utsatt for en ulykke. Han har siden hun forsvant ment at hun har blitt utsatt for noe straffbart.

Kroken sier det har vært frustrerende for faren at dette har tatt så lang tid. Han har selv har gjort en rekke undersøkelser for å få svar på hva som har skjedd.

Bistandsadvokat Anne Kroken

Anne Kroken er bistandsadvokaten til Maries Østbøs far.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Han er tilfreds med at Kripos har fått frem disse opplysningene og håper at de nå kan få noen endelige svar. Det er vanskelige detaljer som kommer frem, men likevel godt å få noen svar.

Kroken sier at de mener det kan gjøres mer for å prøve å finne Marie.

– Vi håper at Kripos vil gå videre med dette og ta turen til Sør-Afrika igjen, slik at det blir gjort på nytt og grundigere. Det er viktig for min klient å vite at alt som kan gjøres blir gjort i denne saken, sier Kroken.

Ingen fasit

Politiadvokat Berger er fornøyd med fremskrittene som er gjort i saken, men legger vekt på at saken ikke er oppklart på grunn av dette.

– Det er et mistankegrunnlag og ikke en endelig fasit på denne saken. Dette er på ingen måte en oppklart sak.

Det er per nå ikke konkludert om at Østbø fortsatt er i live eller ikke. Men Berger forklarer at funnene som er gjort er et steg mot et svar.

– Ut ifra de funnene vi har gjort og hypotesen som er styrket gjennom avhørene vi har gjort, så er teorien om at Marie er død styrket, sier Berger.

Sist sett på en strand

Østbø ble sist sett på en strand i Sedgefield i Sør-Afrika i april 2018. Det skal ha vært uvær i området den kvelden.

Hun var på reise med en gruppe internasjonale studenter, som ble bekymret da hun ikke kom til kveldsmat sammen med de andre om kvelden.

Politiinspektør Malcolm Pojie opplyser at de fant et par sko, en caps og mobil på stranda etter forsvinningen. Alle eiendelene tilhører Marie.

Tidligere har en drapsdømt mann under et fengslingsmøte plutselig begynte å snakke om Marie Sæther Østbø. Denne mannen bodde like ved stranden hvor 20-åringen sist ble sett.

Dette er ikke den samme mannen som nå er mistenkt i saken.

Les også: Drapssiktet mann skal ha nevnt savnede Marie (20) i rettsmøte

Kollasj - Marie og stranden
Kollasj - Marie og stranden