Hopp til innhold

Følg reisningen av Trollpikken – minutt for minutt

Den avkappede Trollpikken i Eigersund ble en verdenssensasjon. Nå er det snakk om millimeter før den er på plass igjen.

Litt over klokken halv åtte starta arbeidet med å gjenreise Trollpikken.

Målet var å bli ferdig ved lunsjtider, men arbeidet tar litt lenger tid enn først beregnet. Ellers har alt gått etter planen. I 15.30-tiden snakker NRK med en sliten entreprenør.

– Vi er enda nærmere. Det er rett før vi kan si at det er en suksessoperasjon. Det er noen millimeter igjen, så jeg kan bare ikke si at vi er helt ferdig, sier Sverre Garpestad, entreprenør i Bertelsen og Garpestad.

For få uker siden var det kun lokalbefolkningen som kjente til den spesielle steinformasjonen i Eigersund.

Lokale entusiaster hadde så vidt startet et arbeid for å få Trollpikken kjent, da den ble kappet av. Det gjorde den til en verdenssensasjon.

​Reisningen av Trollpikken på ett minutt

Her kan du se hvordan det hele har foregått i løpet av dagen:

For å få den om lag tolv tonn tunge steinen på plass skal en steinbukk på 2,2 tonn brukes. Den er ti meter høy og sveiset på verftet til Aker Solutions i Egersund.

Se timelapse av gjenreisingen her.

Mangler 30 centimeter

Ved 11-tiden sa Garpestad at de var nære målet, men at det fremdeles kunne ta litt tid. Nå ser det ut til at det vil ta enda en stund før Trollpikken kan erklæres gjenreist.

– Vi må se an. Den er ikke på før den er på. Jeg vil ha inn de hullene i fjellet. Får vi til det i kveld, så kan vi erklære at operasjonen er vellykket. Det er fortsatt ting som kan gå galt, sier han til NRK klokken 15.30.

Han forklarer at de trenger å bruke tid for å være trygge på at ingenting går galt.

– Det er Murphys lov som gjelder. Vi må bruke tid, selv om det er mye presse, forventninger og spenning knyttet til dette, sier han.

Administrerende direktør i Aker Solutions i Egersund, Svein Oskar Nuland, mener det har vært en litt spesiell jobb og noe utenom det vanlige.

– Det som har vært litt utfordrende er at gjenreisningen ikke har foregått på et flatt verktøygulv inne i en verktøyhall, men ute med mye kupert terreng, sier Nuland.

Laster innhold, vennligst vent..

Tolv tonn

For å få den om lag tolv tonn tunge steinen på plass skal en steinbukk på 2,2 tonn brukes. Den er ti meter høy og sveiset på verftet til Aker Solutions i Egersund.

Trollpikken

Arbeidet med å gjenreise Trollpikken er godt i gang.

Foto: Johan Mihle Laugaland

Markedsføringseksperter har uttalt at markedsføringen natursensasjonen har fått kan være verdt titalls millioner.

Jernkiler i steinblokken, hull i fjellveggen, lim og sement skal sørge for at steinen holder seg på plass. Folk må derfor vente en uke før de kan stå på selve steinformasjon.

Flere nyheter fra Rogaland