Hopp til innhold

Håper denne kan stå opp mot Kjerag og Trolltunga

En helt spesiell fjellformasjon. Perfekt for sosiale medier. Kom hit, sier turistnæringen og politikerne i Egersund. Men navnet er for vulgært til at ordføreren vil si det.

Trollpikken

Hva i all verden? Fjellheimen i Dalane byr på litt av hvert. Nå håper turistsjef i Destinasjon Stavanger, Elisabeth Saupstad, at denne... tingen skal konkurrere mot Trolltunga og Kjeragbolten.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Jeg er superspent.

Turistsjef i Destinasjon Stavanger, Elisabeth Saupstad, har sett mye, men ikke noe som ligner dette. Hun hadde bare sett bilder og lest om det som kan bli en turistattraksjon.

I lokalavisa Dalane Tidende har folk sagt at de håper den helt spesielle fjellformasjonen kan konkurrere mot Trolltunga og Kjeragbolten. NRK blir med Saupstad og den lokale turgåeren Svein Bruno Kalhovd oppover Dalane-terrenget. På jakt etter fjellformasjonen med et helt spesielt navn.

– Den er noe helt annerledes, sier Saupstad.

Lokale ildsjeler lanserer Trollpikken som nytt turistmål.

Trodde ikke på navnet

Mens Saupstad og Kalhovd er på vei de drøye to hundre meterne over havet til fjellformasjonen, sitter ordfører Odd Stangeland (Ap) nede i kommunesenteret i Egersund. Han ser verdien i å få en ny turistattraksjon i kommunen.

– Vi er positive til dette, og er sånn sett overveldet over hvor mye respons dette har fått på kort tid, sier Stangeland.

Ordføreren vil bidra med penger til infrastruktur. Det trengs blant annet parkeringsplasser. Selve turen er ganske kort: 20 til 25 minutter beregner man for å komme til det spektakulære utkikksstedet. Men så var det navnet da.

– Det var en saksbehandler i kommunen som trodde at det umulig kunne ha det navnet.

– Hva stod det?

– Trollpiken, sier ordføreren.

Vegrer seg

– Hva er det da?

– Piken med to k-er.

– Du vegrer deg for å si det?

– Ja, foreløpig i alle fall, ler Stangeland.

Trollpikken

Trollpikken.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Turgåeren, Svein Bruno Kalhovd, som har med turistsjefen på tur, er ikke det.

– Der har du den. Trollpikken, sier han og peker oppover.

– Oh my god! Det er jo helt fantastisk. Faktisk er den enda bedre enn det jeg har sett på bildene, sier Elisabeth Saupstad.

– Det handler jo om å kalle en spade for en spade. Det gjelder å skille seg ut og være litt kontroversiell. Den går liksom rett opp til himmelen og er veldig karakteristisk, sier hun videre.

Saupstad klatrer opp på Trollpikken og får Kalhovd til å ta noen bilder. Fra utstikket kan man se store deler av naturen som er karakteristisk for Dalane. Saupstad legger ut bildet på Instagram med #Trollpikken. Foreløpig er det relativt få som har brukt denne hashtaggen, men hun og den lokale turistnæringen håper det kan bli mange flere.

– Det er en utrolig utsikt. Spektakulær.

Flere nyheter fra Rogaland

Fluefiske etter laks. To menn står i elva og fisker. Bildet er tatt i Trøndelag og Stjørdalselva, ved stedet Flora

Stopper laksefisket flere steder i landet: – Uforståelig