Du kan få mindre for boligen enn du tror

Det siste halvåret har tallet på boliger i markedet økt med rundt 400 i Stavanger og Sandnes. Nå må stadig flere selgere annonsere på nytt med lavere priser.

Boligpriser

Det siste halvåret har tallet på boliger i markedet økt med rundt 400 i Stavanger og Sandnes. Nå må stadig flere selgere annonsere på nytt med lavere priser.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

– En del som prøver å få solgt boligen sin ser at konkurransen om kjøperne er blitt tøffere. Dermed må de justere forventningene, og sette ned prisen for å få solgt.

Det sier Rune Bertelsen som er leder for Rogaland Eiendomsmeglerforbund.

Les også: Roper varsko til kunder med fleksilån

Les også: Laber august i boligmarkedet

Det har nærmest vært en naturlov at du skal få solgt for høyere pris enn det du kjøpte boligen for.

Rune Bertelsen, leder for Rogaland Eiendomsmeglerforening

På Finn. no dukker det stadig opp flere brukte Stavanger og Sandnes-boliger med vignetten «ny pris». Mandag lå det ute mer enn 40 boliger med nedjusterte prisantydninger.

Eiendomsmeglere med «dårlige nyheter»

Bertelsen forteller at eiendomsmeglerne oftere opplever å være budbringere med dårlige nyheter til boligselgere. Han mener dette skyldes at vi de siste 15-20 årene har i vært vant med at prisene går opp.

Rune Bertelsen

Rune Bertelsen, som er leder for Rogaland Eiendomsmeglerforbund, forteller at eiendomsmeglerne oftere opplever å være budbringere med dårlige nyheter til boligselgere

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det har nærmest vært en naturlov at du skal få solgt for høyere pris enn det du kjøpte boligen for. Nå er det nok slik at om du har kjøpt de siste par årene, og skal selge igjen allerede nå, skal du egentlig være fornøyd om du får det samme som du kjøpte for. Det tar tid før en klarer å innrette seg etter, sier Bertelsen.

Les også: Du kan ha «tapt» en halv million på boligen

Les også: – Endelig flater boligprisene ut

Eiendomsmegler-lederen mener at om du ikke får respons på boligannonsene de første to ukene etter visning, bør du vurdere å gå ned i pris.

En vanlig prisjustering er på rundt 10 prosent. Mange er opptatt av at ved å endre pris, flyttes boligen lenger «fram i køen» på Finn.no. Dette har ført til at på Finn er minimum prisendring på fem prosent.

400 flere boliger i markedet

En viktig årsak til at prisene må justeres ned, er opphopningen av boliger i markedet.

Da NRK sjekket mandag formiddag, lå til sammen 1413 boliger ute på Finn.no fra Stavanger og Sandnes. En tilsvarende opptelling i februar viste at det var 976 boliger til salgs i de to byene.

ny pris

Mandag lå det ute vel 40 Stavanger/Sandnes- boliger med ny pris på Finn.no.

Lederen i Eiendomsmeglerforbundet i fylket mener at nybolig-prosjekter kan påvirke disse tallene. Dersom det legges ut store prosjekter med mage leiligheter, vil dette slå ut.

Les også: Lavere boligpriser i Stavanger

Les også: Stavanger har minst prisvekst av storbyene

Bertelsen bekrefter likevel at markedsbeholdningen er rundt 20 prosent høyere nå enn den var for et halvår siden.

– Tilbudet har steget. Det har gjort at folk har fått mer tid. Over tid så har det bygget seg sakte, men sikkert opp med en større portefølje i markedet, sier Bertelsen.

Han legger til at det i en periode i vår og i høst kom flere boliger ut i markedet enn det som ble solgt. Nå i oktober er det solgt omtrent like mange boliger som det er kommet ut i markedet.