Hopp til innhold

Èn av fire bedrifter uten verneombud

35 prosent av bedrifter i Rogaland som LOs sommerpatrulje kontrollerte hadde brudd på arbeidsmiljøloven – mot 23,3 prosent i fjor.

Sommerpatruljen

Solfrid Lerbrekk og Daniel Rayner fra sommerpatruljen. LOs Sommerpatrulje er i aktivitet i hele landet for å avdekke lovbrudd i bedrifter i forhold til ungdom som har sommerjobb.

Foto: Julie Renée Buene / NRK

Grunnen til at det er registrert så mange flere brudd i år er at de for første gang har inkludert kontroll av verneombud. Her hadde nesten en fjerdedel av bedriftene brudd.

– Regelverket for verneombud er ikke nytt. Det er noe alle bedrifter som hovedregel skal ha. At det er så stor mangel er rett og slett latskap, sier Solfrid Lerbrekk, faglig ungdomssekretær for LO i Rogaland.

Nødvendig med fokus

– Vi trengte å få fokus på det, fordi vi snakket med masse folk som ikke var klar over dette med verneombud. Vi registrerte at det var masse brudd, men vi hadde ikke noe rapporteringssystem for det, sier Lerbrekk.

LOs sommerpatrulje har kontrollert unges arbeidsforhold i 443 bedrifter i Rogaland i sommer.

Det ble oppdaget brudd hos 35 prosent av bedriftene, mot omtrent 23 prosent i fjor. Nytt i år er at de har begynt å registrere verneombud hos bedriftene. Det gjør at prosentandelen brudd er høyere enn den har vært tidligere.

Dårlig unnskyldning

– Når de har ansvaret for at verneombud er på plass, og bruker unnskyldningen at de ikke er klar over det så faller det litt for kort. Den unnskyldningen hører vi litt for ofte, sier Daniel Rayner som er med på sommerpatruljen.

Han forteller også at mange ikke vet hva de har krav på som arbeidstakere.

– Det de gjerne ikke vet er dette med pausebestemmelser, og at du skal få betalt for det hvis du må være lengre på jobben.

Flere typer brudd

– Vi har funnet mange brudd på arbeidskontrakt, som alltid. Men det er mest brudd på arbeidstidsregler, det som handler om overtidsregler, pausebestemmelser og ungdom under 18 år som jobber etter klokken ni på kvelden, sier Lerbrekk.

– De første årene vi begynte å føre statistikk var det nesten femti til seksti prosent brudd i annenhver bedrift, så har det nok stagnert litt de siste årene. På landsbasis kommer vi ikke under tjue prosent. Det er en av fem bedrifter, og det er fortsatt veldig mye.