NRK Meny
Normal

– LOs sommerpatrulje er ikke velkomne

Fungerende rådmann i Lund, John Skåland, nekter LOs sommerpatrulje å komme til kommunen. Han mener patruljen har spredt usannheter.

John Skåland, brannsjef i Lund kommune

Foruten å være fungerende rådmann i Lund kommune, er John Skåland brannsjef. Han mener LOs sommerpatrulje tar feil når de hevder kommunen bryter arbeidsmiljøloven.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er klart at sånt blir vi skikkelig provosert av, raser fungerende rådmann i Lund kommune, John Skåland.

Han reagerer sterkt på LO sommerpatruljes besøk i kommunen i forrige uke. Da gikk sommerpatruljen til avisa Dalane Tidende og hevdet at Lund kommune hadde brutt regelverket.

Det er to hendelser det strides om. Under sitt besøk traff sommerpatruljen på en pleier på et sykehjem som sa at hun ikke hadde arbeidskontrakt. Patruljen reagerte også på at en utenlandsk mann som var under språkopplæring, stod og malte helt for seg selv – uten språklig kontakt med andre.

Avviser anklager

Sommerpatruljen hevder at begge hendelsene er brudd på regelverket. Men etter å ha sjekket nærmere opp, avviser Skåland anklagene.

– Det viste seg at alle hadde kontraktene i orden – det samme gjaldt han som stod og malte. I avtalen med Nav står det at det skal være mulig å praktisere språk i løpet av arbeidsdagen, sier Skåland, som derfor ikke ser noe galt i at vedkommende stod for seg selv en periode.

Han reagerer også på at sommerpatruljen gikk direkte til media uten først å høre med kommunen om det de hadde funnet faktisk stemte.

– Her går de bare rett til avisen og sier at det og det er galt, og så viser det seg i ettertid at det ikke er galt, sier Skåland.

På grunn av dette vil han ikke ha besøk av LOs sommerpatrulje neste år.

– Med mindre de kommer med en uforbeholden unnskyldning, konstaterer Skåland.

Vil ikke si unnskyld

Mads E. Tjøtta

Mads Eirik Tjøtta, leder i Rogaland SV og deltaker i LOs sommerpatrulje.

Men det vil ikke Mads Eirik Tjøtta, leder i Rogaland SV, og som var med på patruljen i Lund.

– Jeg har ingenting å si unnskyld for. For vi fant denne personen som stod og malte – og om det ikke er et lovbrudd, er det i alle fall en utnytting av systemet, sier han.

Tjøtta påpeker at personen stod alene og malte i minst én time, og minner om at folk under språkopplæring ikke får lønn for arbeidet.

– Men kunne dere ikke kontaktet kommunen før dere gikk media?

– Det kunne gjerne ha blitt gjort på en annen måte, men det var ikke min avgjørelse å gå til avisa, sier han.

– Uakseptabelt

Kulturbudsjett

Hege Haukeland Liadal (Ap), stortingsrepresentant for Rogaland.

Foto: Arbeidarpartiet

Når det gjelder arbeidskontrakten, var ikke det en stor sak, ifølge Tjøtta, for personen hadde bare en uke igjen på jobb.

– Men jeg synes det er veldig synd at Skåland ikke ønsker at hans innbyggere skal få den opplæringen som vi tilbyr unge arbeidstakere, sier Tjøtta.

Han får støtte fra stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap).

– Helt uakseptabelt at rådmannen ikke ønsker LOs sommerpatrulje velkommen, skriver Liadal i en e-post til NRK.