Hopp til innhold

Henlagt etter 15 år: Statsadvokaten beklager

Eugene Nkuranyabahizi var mistenkt for deltakelse i folkemordet i Rwanda i 1994. 15 år etter siktelsen er saken mot ham henlagt.

Eugene

Saken mot Eugene Nkuranyabahizi er nå henlagt. I 15 år har han vært anklaget for deltagelse i folkemordet i Rwanda i 1994.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Det er ubeskrivelig, en stor lettelse. Jeg har tapt 15 år, sier 49 år gamle Eugene Nkuranyabahizi.

Mandag kveld fikk han telefon fra det nasjonale statsadvokatembetet om at saken mot ham var henlagt.

– Nå kan jeg begynne å tenke og planlegge for barna. Jeg har reist det norske flagg.

I over 15 år har han vært anklaget for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda i 1994.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari i Det nasjonale Statsadvokatembetet innrømmer at de har brukt for lang tid i behandlingen av denne saken.

Anders Fehn/NRK

Statsadvokat Carl Fredrik Fari (t.h) sier det har vært en krevende etterforskning, men innrømmer at de har brukt altfor lang tid. Her sammen med Jens Johannes Andenæs i forbindelse med en rettssak i 2018.

Foto: Anders Fehn / NRK

Nå vil han beklage til Eugene Nkuranyabahizi.

Det er naturlig å beklage, og også sterkt beklage den lange saksbehandlingstiden i denne saken her, sier han til NRK.

Satt nærmere fire år i varetekt

Nkuranyabahizi kom til Norge fra Rwanda som FN-flyktning i 1999.

Fem år senere fikk Kripos en liste over 15 personer bosatt i Norge, som myndighetene i Rwanda mente var mistenkt for å delta i folkemordene og forfølgelsen av tutsifolket.

Han blir varetektsfengslet i 2013, og blir sittende i varetekt i nærmere fire år. I 2017 blir han løslatt.

Rwanda ønsker å få han utlevert i 2013. Saken går fra en straffesak til utleveringssak. I 2020 blir dette vedtaket omgjort.

Les også Hjemme etter fire år i varetekt: – Det er nesten som om jeg er født på ny

Da forsvarer Brynjulf Risnes besøkte Eugene Nkuranyabahizi i dag utrykte han glede over å være hjemme.

Har vært svært preget av anklagene

Det blir åpenbart en erstatningssak, han har hatt store økonomiske tap. Det moralske ansvaret som norske myndigheter må ta for at dette kan pågå i 15 år er også en side ved saken, sier forsvarer Brynjulf Risnes.

Han mener saken er behandlet svært dårlig av påtalemyndigheten.

– Etter mitt syn en rettsskandale av dimensjoner. Man har etterforsket med store, tunge skylapper hvor man ikke forstår hva som foregår i bakgrunnen, sier Risnes.

Han mener saken er fabrikkert av personer i Rwanda, og påpeker at det florerer med rykter og falske anklager knyttet til folkemordet.

Advokat Brynjulf Risnes

Forsvarer Brynjulf Risnes mener norske myndigheter har tviholdt på en fabrikkert historie.

Foto: Tom Balgaard / NRK

– Norske myndigheter har ikke trodd på det, og tviholdt på denne anklagen over tid. Etter mitt syn er det ikke grunnlag for det, og det er på høy tid at saken henlegges.

Risnes sier livet til Nkuranyabahizi har vært svært preget av anklagene. I tillegg til den psykiske belastningen, mistet han jobben og inntekten som fulgte med det.

Det å sitte i total uvitenhet og uforutsigbarhet og uten forståelse for dette – for meg er det nesten ufattelig at han og familien har kommet gjennom dette.

Har brukt for lang tid

Statsadvokat Fari vil ikke uttale seg om en eventuell erstatning, men innrømmer at Staten har brukt for lang tid.

Statens samlede saksbehandlingstid har vært altfor lang. Det er det ingen tvil om. Men det har vært en spesiell historikk. For midt i en norsk etterforskning kom en utleveringsbegjæring fra Rwanda. Og det gikk mange år før det ble avklart, sier han.

Han forklarer at bevissituasjonen i saken har vært krevende, og at det er usikkert om en videre etterforskning ville ha gitt opplysninger av betydning for skyldspørsmålet.

– Saken har vært under etterforskning i 15 år. Da taler både sakens alder og usikkerheten rundt den at vi skal avslutte, selv om bevissituasjonen isolert kan gi grunnlag for ytterligere etterforskning.

Flere nyheter fra Rogaland