Hopp til innhold

Hjemme etter fire år i varetekt: – Det er nesten som om jeg er født på ny

Eugene Nkuranyabahizi (44) er løslatt etter å ha tilbrakt de siste fire årene i varetekt, anklaget for folkemord i Rwanda.

Da forsvarer Brynjulf Risnes besøkte Eugene Nkuranyabahizi i dag utrykte han glede over å være hjemme.

Like Eugene Nkuranyabahizi ble sluppet ut av varetekt, tok han imot advokat Brynjulf Risnes hjemme i Sandnes. Månedsavisa Ny Tid har fulgt saken og filmet møtet. Video: Ny Tid, Øystein Windstad

Han klarte ikke å sove et sekund og sto tidlig opp av senga torsdag morgen. Han hadde laget frokost til hele familien i det de sto opp.

– Da sa døtrene mine at: «Men pappa, vi skulle jo lage frokost til deg», sier Eugene Nkuranyabahizi til NRK.

– Nei, svarte jeg. Jeg har fått frokost på senga i fire år nå. Dere har stått i denne stormen så lenge. I dag er dagen jeg skal begynne å betale dere tilbake, forklarer han.

Saken hans er ikke henlagt, han er fortsatt under etterforskning for å ha bidratt til folkemord i Rwanda. Flere vitner har plassert 44-åringen i massakrene i hjemkommunen hans. Saken er ikke henlagt, 44-åringen er fortsatt under mistanke.

Hans forsvarer, Brynjulf Risnes, mener han kan dokumentere at påstandene er falske, og at de sentrale vitnene i saken har løyet. Risnes har selv videoopptak, der flere sentrale vitner i saken sier at de ble presset til å lyve under avhør.

– Det har nesten kostet meg livet mitt. Det har vært utrolig tungt å sitte i fengsel å vite sannheten, sier Nkuranyabahizi.

– Jeg hadde mistet håpet på et menneskelig nivå. Men jeg fant det lille ekstra i bønn og måtte sette min lit til Gud.

Eugene Nkuranyabahizi

HJEMME IGJEN: 44 år gamle Eugene Nkuranyabahizi ble anklaget for folkemord og har vært i norsk varetekt i fire år. Onsdag kom han hjem igjen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Hyller familien

Eugune Nkuranyabahizi kom til Norge som FN-flyktning i 1999. Han slo seg ned i Sandnes, med kone barn og barn.

Fem år senere fikk Kripos en liste over 15 personer bosatt i Norge, som myndighetene i Rwanda mente var mistenkt for å delta i folkemordene og forfølgelsen av tutsifolket.

Nkuranyabahizi ble etterforsket, men ikke varetektsfengslet før i 2013. Myndighetene i Rwanda ba om å få ham utlevert og Kripos sin etterforskning ble da avsluttet.

Etterforskningen og vitnemålene dannet grunnlaget, da retten konkluderte med at det var sterk nok mistanke mot 44-åringen til utlevering. Saken ble tatt til Høyesterett, men konklusjonen var at han kunne utleveres.

I mellomtiden har mannen blitt holdt i varetektsfengsel, uten dom.

Onsdag ble han sluppet fri.

– Dette er nesten som å være født på ny, sier 44-åringen.

– Jeg er takknemlig for at jeg er gift med det beste mennesket på denne jord. Hun ga meg motivasjon til å overleve.

– Hvordan føles det å være sammen med kona di igjen?

– Det går det ikke an å beskrive. Det finnes ikke et adjektiv som går an å beskrive hvordan jeg føler meg.

Tvilsomme vitnemål

Pensjonert Kripos-leder Håvard Aksnes er nå privatetterforsker og har vurdert bevismaterialet.

Hans konklusjon er at etterforskningen har vært preget av tunnelsyn, der politiet har søkt å bekrefte en teori. Han mener å se en systematisk påvirkning av vitner, som Kripos har gjort lite for å avdekke.

– Etterforskningen framstår som svært uferdig. Det er mange løse tråder, vitner som ikke er avhørt, opplysninger som ikke har vært etterprøvd, sier Aksnes.

– Slik etterforskningen står nå, er den egnet til å gi et helt galt inntrykk av fakta. Den skulle aldri blitt brukt til det den har blitt brukt til, sier Aksnes.

Advokat Risnes har anmeldt Kripos til Spesialenheten, fordi han mener de har unnlatt å inkludere viktige bevis i saken. Kripos ønsker ikke å kommentere Aksnes' og forsvarer Risnes sine påstander, utover å gi bakgrunn for egen etterforskning.

– Kripos har mottatt en lengre rapport på vegne av siktede. Gitt at det pågår en klagebehandling i saken og at forsvarer har anmeldt Kripos til Spesialenheten, er det ikke naturlig for Kripos på nåværende tidspunkt å kommentere saken ytterligere, sier Espen Hanken, nåværende politiadvokat på saken, i en e-post til NRK.

Kripos har anbefalt at det gjøres flere undersøkelser, og bedt om at 44-åringen løslates fra varetekt.

AKTUELT NÅ