Hopp til innhold

Ekstra travle turstier skal få mer penger

Regjeringa setter av 7,5 millioner til turstiene som utsettes for aller størst slitasje. Dermed kan det kan bety penger til både Kjerag, Preikestolen og Trolltunga.

Turister på Trolltunga

Besøket på Trolltunga i Odda kommune i Hordaland har gått fra 800 i 2010 til 80.000 i 2016. Det har ført til «selfie-kø».

Foto: Asle Hella / NRK

Fra før har vi nasjonale turistveier (se faktaboks) – veistrekninger som har fått offisiell status og skal legges ekstra godt til rette for reisende og turistnæring. Nå får også fotturistene sine «brune skilt».

I budsjettforliket mellom Høyre, Venstre, KrF og Frp er det for 2017 satt av 7,5 millioner kroner til tilskuddsordninga Nasjonale turstier.

Preikestolen

Cruiseturister som besøker Stavanger har tur til Preikestolen som en av sine aktivitetsmuligheter. Det har ført til mange utenlandske turister som ikke er helt godt kledd for norsk «sommervær».

Foto: Norsk Folkehjelp Strand og Forsand
Vidar Helgesen

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er fantastiske nyheter at staten endelig er på banen, og at vi får gjennombrudd for at også statsnivået tar ansvaret for den tilrettelegginga vi har jobba med i årevis, sier Audun Rake, som jobber med både Kjerag og Preikestolen.

«Økt bruk gir utfordringer»

– Flere besøkende er gledelig for reiselivet, og betyr økt verdiskaping for mange lokalsamfunn. Men turistrømmen byr også på utfordringer, som slitasje på naturen, søppelhåndtering og ikke minst sikkerhet, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen ifølge ei pressemelding.

Turstier som penger må altså søke, men regjeringa bruker både Trolltunga, Preikestolen og Kjerag som eksempler: «På kort tid har de blitt internasjonale opplevelsesattraksjoner, (..) Men økt bruk gir også utfordringer lokalt», skriver Høyres stortingsgruppe i pressemeldinga.

Fra 300 til 600.000 innen 2027

Og en trenger ikke grave dypt i nyhetsarkivet for å finne eksempler på dét. I 2016 endte Røde Kors med 40 redningsoppdrag til Trolltunga i Hordaland. Årsstatistikken viste 80.000 fotturister i fjor. 100 ganger så mange som i 2010.

 På Preikestolen i Rogaland, en kortere tur, er besøket enda større. I 2016 endte det på 285.000, og er venta å stige til svimlende 600.000 innen 2027.

Kjeragbolten

Kjeragbolten på Kjerag innerst i Lysefjorden i Forsand i Rogaland. Mange benytter anledninga til halsbrekkende selfier på steinen, men disse nøyde seg med å stå helt i ro.

Foto: Ståle Frafjord / NRK
Preikestolen

Informasjonsskilt der stien til Preikestolen begynner. Besøkende blir oppfordra til å ikke legge ut på tur hvis været er for dårlig.

Foto: Eirik Gjesdal/NRK

Pengene kan brukes alt fra informasjonstiltak og skilt til sti, sikkerhetstiltak, parkering eller bygninger. Både kommuner, kommunale foretak, stiftelser og organisasjoner kan søke.

Har flere planer

Audun Rakes to arbeidsgivere heter Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden Utvikling, og de to organisasjonen har planer om utvikling og opprustning av begge turmåla.

Ved starten av stien til Kjerag har parkeringskapasiteten lenge vært sprengt, og en utvidelse er ferdig utreda. Bare pengene mangler.

Audun Rake

Audun Rake.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– 150 plasser koster omtrent 3,5 millioner kroner. Vi kommer til å søke om halvparten, sier han.

I tillegg kommer Stavanger turistforening til å søke om penger til opparbeiding av stien til Kjerag.

For Preikestolen står arbeid med stien, nødbu i løypa og penger til prosjektering av et servicesenter på ønskelista. Ifølge Rake kommer de til å søke om midler til alt.

turistskilt

Bilveienes «brune skilt».

Foto: Statens vegvesen

KrF: – Terrenget tar skade

Både Frp, KrF og Venstre er glade for tiltaket.

– Som innbygger i Møre og Romsdal har jeg opplevd hvordan terrenget tar skade av omfattende fotturisme med tilhørende forsøpling, sier Steinar Reiten (KrF), mens Frp berømmer de frivillige:

– De har gjort mye, men kan utrette så mye mer med gode støtteordninger fra det offentlige, sier Jan Henrik Fredriksen (Frp).