Hopp til innhold

Eget dyrepoliti skal avdekke vanskjøtsel

Rogaland får, som det andre fylket i landet, sitt eget dyrepoliti. Torsdag ble det lokale samarbeidet mellom politiet og Mattilsynet presentert.

Dyrepoliti skal avdekke vanskjøtsel

Rogaland får som det andre fylket i landet sitt eget dyrepoliti. Åslaug Høgemark er leder for Nordsjø og miljøseksjonen ved Sør-Vest politidistrikt som dyrepolitiet bli plassert under.

– Kriminalitet mot dyr, vold mot dyr, uanstendig behandling av dyr er uakseptabelt.

Landbruks og matminister Jon Georg Dale kom torsdag til Sandnes politistasjon for å markere at dyrepolitiet nå starter arbeidet i Rogaland.

Les også: Dette møtte Mattilsynet under inspeksjon

Les også: Kritikken hagler mot Mattilsynet

Det er Politiet og Mattilsynet i Rogaland som går sammen om et eget dyrekrimprosjekt. Målet er å bli bedre på å bekjempe kriminalitet mot dyr.

Jon Georg Dale

Landbruks og matminister Jon Georg Dale kom torsdag til Sandnes politistasjon for å markere at dyrepolitiet nå starter arbeidet i Rogaland.

Foto: Erik Waage

Mange dyr i Rogaland

I en pressemelding fra Mattilsynet heter det at de håper politiet og Mattilsynet kan komme fram til så gode rutiner for samarbeidet at det etter hvert kan tas i bruk flere steder enn i Rogaland.

– Vi vet at Rogaland er et fylke med både mye husdyr og kjæledyr. På samme måte som Trøndelag, som vi nå tester, så vil vi høste erfaringer fra ulike deler av landet. Derfor er Rogaland en naturlig plass å utvide dette prosjektet, sier Dale.

Les også: Mener det ikke er grunnlag for å nekte dyrehold

Rogalands-distriktet har vært i søkelyset på grunn av kritikkverdige forhold på minkfarmer og underernæring av hester i Sirdal .

– Når det blir kompetente personer som jobber med dette daglig, og vi får kompetanseoverføring mellom Mattilsynet og politiet, så får vi raskere avdekket og påtalt forhold. Det håper vi at vi skal få til også i Rogaland, sier landbruksministeren.

Spesialkompetanse

– Vi håper at vi skal få bekjempet kriminalitet mot dyr, sier Åslaug Høgemark, leder for Nordsjø og miljøseksjonen ved Sør-Vest politidistrikt.

Dyrepolitiet legges under denne seksjonen. De som skal jobbe med denne typen saker, skal få spesialkompetanse for å se etter vanskjøtsel av dyr.

Les også: Dyrevernaktivister dømt til betinget fengsel

– Det er viktig å få beskrevet hvordan dyr lider. Hvis en skal ha en riktig påtalemessig avgjørelse i sakene, så er det viktig å kunne beskrive hvordan dyr har hatt det. Det er det veterinærene om kan gjøre. det er ikke politiet som kan den jobben, mener Høgemark.

Ragnhild Bjørnebekk

Forsker ved Politihøgskolen Ragnhild Bjørnebekk forteller at forskning viser at de som vanskjøtter dyr, ofte også mishandler mennesker.

Foto: Erik Waage

Kobler til annen kriminalitet

Forsker ved Politihøgskolen Ragnhild Bjørnebekk forteller at forskning viser at de som vanskjøtter dyr, ofte også mishandler mennesker

Les også: Mattilsynet renvasker pelsdyrleder

– De som mishandler dyr, de har ofte vært involvert i andre former for kriminalitet, og mange ulike former for kriminalitet tidligere, sier Bjørnebekk.

– Det er klart det er interessant for oss å se på den koblingen. Hvordan vi skal gjøre det videre får vi ta opp i prosjektet, men det er klart at det er en veldig interessant kobling, sier Høgemark.