Hopp til innhold

Mattilsynet renvasker pelsdyrleder

Mattilsynet dro på uanmeldt tilsyn på minkfarmen, hvor dyrevernet tok seg ulovlig inn i forrige uke, og fant en farm med gode forhold.

Regiondirektør i Mattilsynet, Hallgeir Herikstad, fortel om inspeksjonen hos pelsdyrleiaren i Sandnes.

Se video: Mattilsynet om inspeksjon

– Vi fikk en bekymringsmelding tidligere i uken, og den bekymringsmeldingen hadde aktivistene sendt oss, sier Hallgeir Herikstad, regiondirektør i Mattilsynet.

– Vi reagerer alltid å bekymringsmeldinger, men heldigvis klarte vi ikke å ettervise de bekymringene som ble meldt til oss tidligere i uken, sier Herikstad til nrk.no.

Sist uke tok fem dyrevernsaktivister seg ulovlig inn på en minkfarm i Sandnes, der de blant annet hevder å ha funnet skadde dyr.

Manipulert?

Dette er ett av bildene som ble tatt da Nettverk for dyrs frihet brøt seg inn på en minkfarm i Sandnes forrige uke.

Foto: Nettverk for dyrs frihet

Gode forhold

Mattilsynet fant en farm med gode forhold.

– Vi fant noen få dyr som hadde sår, men de var alle blitt tatt hånd om på en forsvarlig måte, og sårene var under behandling. Det var ingen alvorlig skadde dyr. Vårt inntrykk er at det er en brukbar og god standard på farmen, sier Herikstad.

Det er over en uke siden aktivistene brøt seg inn på minkfarmen. Herikstad er klar over at mye kan skje på en uke, likevel har han tro på at funnene Mattilsynet gjorde på farmen er riktige.

– Dette er en farm som ikke er klassifisert som en risikofarm i forbindelse med tilsyn av pelsdyr. Det forteller at vi ikke hadde ventet å finne noe spesielt her, forklarer Herikstad.

– Forebyggende forhold er viktig

Under slike inspeksjoner ser Mattilsynet til at eierne tar for seg forebyggende forhold.

– De må sørge for at det er minst mulig sjanse for at dyrene skader seg. Hvis dyrene blir skadde, må de tas til side og behandle dem, eller avlive dem om det er så alvorlige skader, sier regionsdirektøren i Mattilsynet.

Mattilsynet undersøkte i dette tilfellet 50 prosent av gården, noe som er et stort antall under en slik inspeksjon.

Etter inspeksjonen ser Mattilsynet seg ferdig med denne enkeltstående saken, men de vil fortsette å prioritere pelsdyrfarmer på generell basis.