Hopp til innhold

Kritikken hagler mot Mattilsynet

Privatpersoner og dyrevernsorganisasjoner raser mot Mattilsynet som de hevder ikke har gjort nok for hestene i Sirdal. Tilsynet hevder dyrene ble funnet avmagret.

Avmagrede hester i Sirdal

Mattilsynet har fått unormalt mange klager på deres håndtering av hestegården i Sirdal.

Foto: Tipser

– Våre ansatte forteller om mange klager på Facebook vedrørende vår håndtering av saken, forteller avdelingssjef for region Vest, og avdeling Rogaland, Sirdal og Flekkefjord Odd Ivar Berget.

Mandag fortalte NRK at en hesteeier i Sirdal er pålagt å fôre opp flere hester som Mattilsynet mener er delvis magre eller avmagret.

Dyrepoliti og større budsjetter

Kjell Ingolf Ropstad

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad ser svært alvorlig på saken i Sirdal der Mattilsynet mener flere hester har blitt dårlig behandlet av eierne.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) reagerer på saken i Sirdal, og nevner dyrepoliti som nå utredes, som et tiltak som kan forhindre slike saker i fremtiden.

– Dette er en alvorlig sak, og det viktig at dette følges opp av Mattilsynet. Vi har nå gjennomført prøveprosjekter med dyrepoliti for å styrke innsatsen mot dyremishandling, sier Ropstad som sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Stortingsrepresentant Odd Omland (Ap) fra Sirdals nabokommune Kvinesdal, sier Mattilsynet har fått for mange oppgaver de siste årene, og mener budsjettene må styrkes.

Odd Omland

Stortingsrepresentant Odd Omland mener Mattilsynet trenger større budsjetter for å gjøre unna stadig flere oppgaver.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– I slike saker ligger ansvaret klart hos Mattilsynet, sier Omland som ikke ønsker å kommentere denne enkeltsaken fra Sirdal onsdag kveld.

Uvanlig mye kritikk

I ettertid har det kommet fram at gården i Sirdal har hatt jevnlig inspeksjon av Mattilsynet siden 2003. Det viser dokumenter NRK har fått tilgang til.

Etter at NRK fortalte historien har kritikken haglet inn til forvaltningsorganet.

– Det er ikke vanlig med så mye kritikk av oss, fra privatpersoner, som vi har sett i denne saken fra Sirdal, forteller Berget.

– Tar dere kritikken til etterretning?

– Det gjør vi, og vi går i oss selv og ser hvordan vi kan bli bedre, sier Berget.

Raser på sosiale medier

NRK Sørlandet har delt begge artiklene om gården på Facebook, og responsen er stor. Fra mandag til onsdag har flere titalls personer lagt igjen kommentar.

Mange er frustrert over Mattilsynet.

face

Dette er en av kommentarene som ble lagt igjen på NRK sin facebookside.

Den siste rapporten fra Mattilsynet er ikke klar ennå. Rapporten baserer seg på tilsyn ved gården 4. august. Denne er Mattilsynet i gang med å utarbeide. Når den er klar, er uvisst.

– Åpenbart at noe ikke fungerer

Også organisasjonen NOAH for dyrs rettigheter har fått flere meldinger fra privatpersoner som er bekymret for hestenes velferd.

– Vi har mottatt telefoner og fått tilsendt bilder av hestene i Sirdal. I dette tilfellet kan det se ut som at Mattilsynet har gitt gårdseier 13 år til å bedre forholdene, uten å se vesentlig endring. Da er det åpenbart noe ved tilsynet som ikke fungerer, sier leder Siri Martinsen.

NOAH vurderer anmeldelse av gården med utgangspunkt i bildene.

– I kommersielt husdyrhold virker det som at terskelen er relativt høy for at Mattilsynet anmelder, de velger i stedet å føre tilsyn og gi eiere nye sjanser til å bedre forhold på gården, sier Martinsen.

NRK har vært i kontakt med eierne av gården flere ganger, men de vil ikke kommentere saken og viser til sin advokat som ikke har svart på NRKs henvendelser onsdag ettermiddag og kveld.