Hopp til innhold

Ulik praksis for LAR-pasienter: Regjeringen lover en snarlig avklaring

Mens noen LAR-pasienter må betale 375 kroner for konsultasjon, får andre behandlingen gratis. Et nylig avholdt møte gir pasientene nytt håp om gratis behandling for alle.

Karl Kristian Bekeng, Stavanger Universitessjukehus

Statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helsedepartementet sier at det må gjøres regelendringer om man skal fortsette praksisen med å sende pasientregninger for LAR-pasienter til staten, slik som Stavanger universitetssjukehus har gjort.

Foto: Erik Waage / Esten Borgos / NRK / Borgos Foto AS

LAR-pasientene har fått gratis behandling ved de fleste sykehusene i landet siden oppstart for over 20 år siden.

Men nylig kunne NRK fortelle at flere sykehus har innført betaling.

Her må LAR-pasientene nå betale 375 kroner for hver konsultasjon, og konsekvensen er at noen dropper ut av behandlingen.

Både fagfolk og brukergrupper mener situasjonen er kritisk, og vil ha fritak for egenandel for alle LAR-pasienter, altså at behandlingen skal være gratis.

Etter at NRK har skrevet om saken har Fagrådet, som er rusfeltets hovedorganisasjon, nylig hatt et møte om situasjonen hos Helse- og omsorgsdepartementet.

Jobber for en snarlig avklaring

– Vi har blitt klar over situasjonen, og jobber for en snarlig avklaring etter at et samlet fagmiljø har bedt oss om det.

Det sier statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helsedepartementet.

Pressebilde av statssekretær Karl Kristian Bekeng.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: Esten Borgos / BORGOS FOTO AS

I Stavanger har sykehuset sendt pasientregningen for LAR-pasienter til staten.

Men Helfo mener Stavanger universitetssjukehus (SUS) har misbrukt refusjonsordningen, og krever pengene tilbakebetalt.

Nå har SUS derfor fått et pengekrav av Helfo på over 14 millioner kroner.

– Dersom det skal gjøres slik SUS har gjort, må det en regelendring til. Det de gjør nå har de ikke anledning til, ifølge vedtaket fra Helfo, sier Bekeng.

Men kunne sykehuset ha gjort det på en annen måte?

– Det er flere måter å gjøre dette på. Det er derfor vi må se på konsekvenser eller om det finnes andre måte å gjøre dette på.

SUS-ledelsen har tidligere uttalt til NRK at de på nytt vil vurdere om sykehuset selv skal ta regningen for LAR-pasientene, slik Helse Bergen har gjort. Der slipper pasientene å betale.

Kan bety forskjellsbehandling

Men Bekeng påpeker samtidig at det er en rekke dilemmaer knyttet til konsekvensene av en regelendring.

– Det er utfordringer med dette fordi en regelendring vil bety en forskjellsbehandling opp mot andre pasientgrupper.

Leder av Fagrådet, Jan Gunnar Skoftedalen, er fornøyd, og forsiktig optimist etter møtet med Helsedepartementet.

Jan Gunnar Skoftedalen og Kine Haugen

Nettverksleder for LAR og nestleder i styret for Fagrådet, Kine Haugen og leder for Fagrådet, Jan Gunnar Skoftedalen utenfor Helse- og omsorgsdepartementet etter møtet der de ba om gratis behandling for LAR-pasienter.

Foto: Torhild Kielland

Han forteller til NRK at det haster, fordi det stadig kommer meldinger om pasienter som dropper ut av behandlingen.

– Han mener LAR-pasientene skiller seg ut fra andre pasienter. Dette er en pasientgruppe som ikke bare har doble og triple diagnoser, men de har store og komplekse diagnoser, som gjør at det er helt avgjørende å ha de i behandling, som for eksempel veiledningstimer og gruppeterapi.

Bekeng viser til rapporter fra Legeforeningen og Nordheimutvalget (ekstern lenke) som begge anbefaler fritak for egenandeler for sårbare pasientgrupper.

Stortingspolitiker og medlem i helse- og omsorgskomiteen Olaug Bollestad (KrF) sier at det er uverdig og uhørt at LAR-pasienter skal betale egenandel for behandlingen de får.

Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Stortingspolitiker og medlem i helse- og omsorgskomiteen Olaug Bollestad (KrF) sier at det er på sin plass at de som har aller mist og er de mest sårbare skal få mer økonomisk hjelp enn andre.

Foto: Torbjørn Tandberg

– Jeg mener at det er helt på sin plass at de som har aller minst og er de mest sårbare av oss skal få mer økonomisk hjelp enn resten av oss.

Hun legger til at regjeringen i tillegg har fjernet øremerkingen til viktige rusinstitusjoner og har muligheten til å selv velge hvor du får behandling.

LAR Helse Stavanger

LAR-pasientene dropper ut av behandlingen. De har gjeld til langt over ørene, og har ikke råd til å betale egenandelen på 375 kroner per time, ifølge LAR Helse Stavanger.

Foto: Cathrine Oftedahl / NRK