Hopp til innhold

Bom-aksjonister lamma trafikken i to byer

Bompengemotstandere viste sin motstand både i Sandnes og Stavanger, og demonstrasjonene blei lagt merke til. I Stavanger var det trafikktrøbbel i flere timer.

Aksjon mot bomring i Stavanger

Onsdag aksjonerte bompengemotstandere i både Sandnes og Stavanger. I Stavanger sto trafikken stille på Bybrua allerede før den varsla kolonnekjøringa starta.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– 300 biler vil jo lage nok kaos, men jeg tror det kommer langt flere enn det, sa Leif Arne Moi Nilsen (Frp), en av arrangørene, før demonstrasjonen.

Og det fikk han rett i. Allerede i god tid før klokka 18 fikk mange i Stavanger-trafikken, bompengemotstandere eller ei, merke aksjonen. Trafikken sto stille fra Bybrua, hvor aksjonen skulle starte, og mot sentrum gjennom Bergelandstunnelen.

I perioder sto det helt stille over Bybrua. Rett etter klokka 19 antok politiet at køene i byen kom til å vare til klokka 20.

Sjursen: – Hvis det er dette som skal til ...

Politiet har gitt tillatelse til begge aksjonene, både den i Stavanger og den i Sandnes. Der møtte opp mot 2000 personer opp. Demonstrantene gikk blant annet i en av hovedgatene, Oalsgata, og derfor oppsto det køer også her.

Køene i Sandnes løste seg imidlertid opp raskere enn køene i Stavanger.

Det er uvisst hvor mange som har stilt opp totalt, men i Facebook-gruppa med 43.000 aktive medlemmer, er engasjementet stort. Mannen bak gruppa, Sigurd Sjursen, deltok sjøl i demonstrasjonen i Sandnes.

Sigurd Sjursen

Sigurd Sjursen.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Da NRK snakka med ham, hadde han ikke full oversikt over konsekvensene i Stavanger, men han angrer ikke.

– Jeg tror ikke vi blir upopulære hos veldig mange. Ryktene sier at det var fullstendig kaos i Stavanger. Men hvis det er dette som skal til for at politikerne våkner, var det verdt det, mener han.

Rushtidsavgift på 44 kroner

Motstanden mot den planlagte bomringen i og rundt Stavanger har vært kraftig, og en undersøkelse viser at sju av ti spurte er negative.

Aksjon mot bomring i Stavanger

Forberedelser til demonstrasjonen på Bybrua i Stavanger. Leif Arne Moi Nilsen (Frp) i gang med å feste banner på en lift.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Til forskjell fra dagens bomring kommer den nye til å kreve betaling for kjøring også innenfor hver av de fire kommunene, i tillegg til kjøring mellom dem. På fint heter den Bypakke Nord-Jæren, og med i pakka er også rushtidsavgift.

For privatbiler blir prisen 44 kroner på hverdager mellom klokka 07 og 09 og 15 til 17. Utenfor rushtida koster det 22 kroner.

Fra klokka 17 sender NRK Rogaland direkte fra demonstrasjonene mot bomringen. Selve demonstrasjonen skal starte klokka 18 på Bybrua i Stavanger og på Sandved i Sandnes.

VIDEO: NRK sendte direkte fra aksjonen mellom klokka 17 og 19. Sendinga blei styrt fra radiostudio, og mellom innslaga fra aksjonene spilles det musikk.

NRK anbefaler