NRK Meny
Normal

Ber ministeren gi dagpenger til omskolering

Mange som har mista oljejobben kvier seg med å studere, fordi de da mister dagpengene. Derfor ber fylkesordføreren og Nav-direktøren kommunalminister Jan Tore Sanner om å vurdere å gi dagpenger til de som må omskolere seg.

Sanner, Johnsen, NAV

På mulighetsmessa var det flere arbeidsledige som forklarte at de valgte dagpenger fremfor omskolering, fordi det lønnet seg. Det ville Truls Nordahl (t.h) og Janne Johnsen videreformidle til kommunalministeren.

Foto: Erik Waage / NRK

Valglogo

– Arbeidsledigheten bekymrer oss. Nå får vi daglig meldinger om nye oppsigelser og permisjoner. De som blir arbeidsledige nå, er en annen gruppe en de som har vært arbeidsledige tidligere. Det krever andre typer tiltak, sier Janne Johnsen, fylkesordfører i Rogaland.

Nav, LO og fylkeskommunen har i løpet av de to siste ukene hatt to mulighetsmesser for arbeidsledige i Rogaland.

– Vi fikk mange innspill på messa, som vi vil ta videre til kommunalministeren. Et eksempel er at det er mange som går på arbeidsledighetspenger. De ser at de burde ha omskolert seg, men det er billigere å bare gå på dagpenger, for de får ikke det når de studerer, sier fylkesordføreren.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) besøkte NAV i Stavanger.

– Sterkt ønsket

– Det er hva de arbeidsledige har formidlet til oss vi nå skal ta videre. Det er viktig at regjeringen har disse tankene med seg når de tenker på videre tiltak, sier Truls Nordahl, som er direktør i NAV Rogaland.

Også Nav ser behovet for økt fleksibilitet rundt dagpenger og utdanning. Flere gir uttrykk for at de ønsker å motta dagpenger mens de går på skole.

– Dette er et viktig stikkord. Det fikk vi kraftig tilbakemelding på fra brukerne som var på mulighetsmessa, sier direktøren.

Tror 2015 blir krevende

Arbeidsledigheten har økt med 65 prosent på ett år i fylket. Nav-direktøren tror det blir tøffe tak også til neste år.

– Vi vil få en økende ledighet frem til jul. Neste år ser også krevende ut, hvis Norsk industri har rett, og 50-70 tusen arbeidsplasser vil forsvinne. Skjer det er det klart vi får en krevende periode, sier han.

I første omgang forholder Nav seg til en prognose frem mot jul, hvor de tror arbeidsledigheten går opp til fire prosent.