Hopp til innhold

Advarte mot flere konflikter ved det nye sykehuset for flere år siden: – En varslet katastrofe

Problemene har stått i kø på Norges største byggeplass. Tidligere ansatte mener den seneste konflikten i prosjektet nye Stavanger universitetssjukehus er langt fra den siste.

– Dette var en varslet katastrofe. Det kom ikke som et sjokk, og jeg tror det kommer til å bli mye verre. Dette er ikke ferdig, og det kommer til å dette inn nye krav og nye rettssaker, sier «Ole» til NRK.

Han har tidligere vært ansatt under byggingen av Nye Stavanger universitetssjukehus (Nye SUS) på Ullandhaug.

I januar ble det klart at en konflikt mellom Helse Stavanger og entreprenøren Bravida igjen fører til at flyttingen til det nye sykehuset blir utsatt på ubestemt tid.

De tidligere ansatte i byggeprosjektet som NRK har vært i kontakt med, mener at manglende kompetanse er en av hovedårsakene til uenighetene mellom Nye SUS og entreprenørene.

De er ikke ferdige med å prosjektere når de legger ut oppdrag på anbud. Beskrivelsen er kanskje 40 prosent ferdig når de legges ut. Det er stort sett store mangler i alle oppdragene, sier «Olav».

Helle Schøyen, administrerende direktør ved SUS, er forelagt alle punktene med kritikk. Les hennes svar lenger ned i saken.

Byggetrinn 1 av nye SUS

Nye Stavanger universitetssjukehus omtales som Norges største byggeprosjekt. Det første byggetrinnet på 125.000 kvadratmeter er ferdig på utsiden.

Foto: Helse Stavanger

Mener Helse Stavanger har sviktet

Konflikten mellom Nye SUS og Bravida gjør at den gamle konflikten ved Nye SUS plutselig blir mye mer aktuell.

Tidligere byggeprosjektansatte mente den gang at dårlig ledelse og arbeidsmiljø hadde mye av skylden for budsjettsprekken på en halv milliard kroner i 2022.

Blant annet varslet en tidligere prosjektleder om at det hele ville ende med store budsjettsprekker dersom det ikke ble tatt grep sommeren 2021.

Samtidig spådde de tidligere ansatte at dette bare var begynnelsen på problemene rundt det nye sykehuset, og at flere forsinkelser var på vei.

Divisjonsdirektør Ronny Øvrevik i Bravida Norge mener Helse Stavanger har sviktet på prosjektering, koordinering og framdrift.

– I sum har det ført til betydelige forsinkelser og kostnadsoverskridelser som er omtalt i media de siste årene, sier Øvrevik.

Ronny Øvrevik, divisjonsdirektør i Bravida.

Divisjonsdirektør Ronny Øvrevik i Bravida Norge sier at de forholder seg til avtalen som ble inngått høsten 2023 om ferdigstillelse høsten 2024. Derfor har de rundt 200 medarbeidere på prosjektet nå.

Foto: Erlend Handeland Tuastad / NRK

Nå fører den pågående konflikten med elektroentreprenøren til at innflyttingen er utsatt til ubestemt tid.

Indikasjon på at noe er forferdelig galt

– Dette advarte vi om for to år siden. Hadde prosjektledelsen hørt på oss den gangen, kunne det blitt flagget mye tidligere. Hadde det blitt tatt tak i tidligere, så hadde vi unngått det vi ser i dag, sier «Arne».

«Ole», «Olav» og «Arne» som uttaler seg i denne saken, har tidligere vært engasjert i prosjektet. Navnene er ikke deres egentlige navn. NRK kjenner deres identiteter.

– Den største feilen er at de begynte å bygge altfor tidlig. Så skulle det gjøres endringer midt i løpet. I starten av prosjektet kalte vi det «SUS 2023». Nå er det «SUS 2025». Det i seg selv er en indikasjon på at noe er forferdelig galt, sier «Ole».

Konsulentselskapet BDO har gransket varselet for Helse Stavanger. Den gang fikk ikke NRK innsyn i den hemmeligstemplede rapporten. Det får NRK heller ikke nå.

– I 2021 håndterte vi en varslingssak som omhandlet både arbeidsmiljøet og forhold knyttet til selve gjennomføringen av prosjektet. Varselet ble grundig undersøkt av BDO. Både rapporten derfra og en internrevisjonsrapport fra Deloitte konkluderer med god styring av prosjektet, sier Helle Schøyen, administrerende direktør ved SUS.

Administrerende direktør ved SUS, Helle Schøyen.

Helle Schøyen, administrerende direktør ved SUS, sier det ikke er uvanlig at det i så store byggeprosjekt er uenigheter som skyldes ulik fortolkning av kontrakt og tvist om avregning av oppgjør.

Foto: Erlend Handeland Tuastad / NRK

Sykehusdirektør Schøyen sier til NRK at anbudsunderlaget er ferdig når det blir lagt ut på anbud.

– Vi har imidlertid en prosess der vi tidlig inngår kontrakt for å sikre at innspill fra entreprenøren skal bli tatt med i detaljprosjekteringen. Dette er for å slippe å detaljprosjektere 125.000 m² på nytt når entreprenør og produkt er valgt, sier hun.

Flere rettslige konflikter for Nye SUS

Problemene har stått i kø for byggeprosjektet Nye SUS, og det har vært flere rettslige konflikter.

Nye Stavanger universitetssjukehus

Det har vært flere saker rundt Nye Stavanger universitetssjukehus. I denne tidslinja kan du få oversikt over de sentrale konfliktene rundt byggingen av sykehuset.

Schøyen sier de forvalter store offentlige ressurser og ikke kan akseptere krav som de mener er inkludert i kontraktene.

Ifølge Schøyen har ikke Bravida fulgt fremdriftsplanen som ble planlagt høsten 2022.

– Sommeren 2023 ble det gjort et omfattende arbeid på forespørsel fra Bravida for å re-planlegge og utarbeide en ny styringsplan slik at Bravidas resterende arbeid kunne utføres etter denne nye styringsplanen, sier hun.

Hun sier at elektroentreprenøren heller ikke har klart å følge planen fra 2023, og at forsinkelsene og mangel på informasjon fra Bravida er årsaken til utsettelsen.

Øvrevik sier at Bravida aldri har opplevd lignende konflikter før.

– Det sier tilstrekkelig om vår opplevelse av forholdet til byggherren. Stevningen vi nå har tatt ut, er den andre mot Helse Stavanger i dette pågående prosjektet. Det har aldri skjedd tidligere.

– Å gi en enkeltaktør, uavhengig om det er oss eller andre, skylden for en forsinkelse, er uansvarlig. Det er spesielt alvorlig at det er en offentlig virksomhet som gjør det, sier Øvrevik.

Viktig at alle parter jobber for å løse konflikter

NRK har prøvd å spørre utenforstående fagpersoner med byggeprosjekter som spesialfelt om Nye SUS, men det har vist seg å være vanskelig. Flere NRK har kontaktet, ønsker ikke å uttale seg om prosjektet.

Administrerende direktør i Byggenæringens landsforening, Nina Solli står ved et gjerde til en anleggsplass.,

Administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen.

Foto: Byggenæringens Landsforening

Administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen sier at det er viktig at alle parter jobber for at uenigheter som oppstår i prosjekt med tids- og kostnadskonsekvenser, løses underveis.

– Ingen er tjent med store, uløste uenigheter i offentlige prosjekter. Vi er opptatt av at det er et godt samarbeid mellom offentlige byggherrer og næringen. Mange konflikter i prosjekt kan unngås ved bruk av balanserte kontrakter og gjennom standardkontraktenes tvisteløsningsmekanismer.

Les også Ingen veit når det nye sjukehuset i Stavanger står ferdig

Byggetrinn 1 av nye SUS

Flere nyheter fra Rogaland