Hopp til innhold

– Har fått nye svar i Birgitte Tengs-saken

Politiet skal ha fått positive svar på nye tester av hår som ble funnet i Birgitte Tengs-saken, skriver Haugesunds Avis. – Særdeles positivt, sier faren til fetteren til Birgitte Tengs.

Birgitte Tengs

Drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs er aldri blitt oppklart. Nå viser nye tester av hår at politiet kan jobbe for fullt videre med saken, ifølge Haugesunds Avis.

Foto: Privat

Hårene har vært undersøkt ved GMI i Innsbruck i Østerrike. Testene skal ha gitt politiet grunnlag for å jobbe videre med saken for fullt, skriver avisa.

Politiadvokat Lars Ole Berge i Sør-Vest politidistrikt vil ikke bekrefte opplysningene i saken. Berge sier til Haugesunds Avis at politiet først vil gå ut med informasjon i en pressemelding fredag.

Torsdag ettermiddag sender politiet likevel ut pressemeldingen. Der uttaler Berge at de ikke vil kunne gi detaljer om funnene før høsten 2019.

– Vi mottok nylig analyseresultatene, og vi går nå grundig gjennom rapporten. Som vi har sagt tidligere, kommer vi ikke til å kommentere analyseresultatene før vi har vurdert disse nøye og eventuelt foretatt nødvendige etterforskningsskritt i saken, opplyser Berge.

Lars Ole Berge

Lars Ole Berge er påtaleansvarlig i Birgitte Tengs-saken.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Etter det Stavanger Aftenblad kjenner til, er resultatene så interessante at politiet kommer til å gå i gang med taktisk etterforskning av drapet.

Den nye Cold Case-gruppen i Kripos gjenopptok etterforskningen i Birgitte Tengs-saken for to år siden. I fjor høst fikk politiet inn flere tips i saken, etter at TV 2 sendte den omstridte dokumentaren «Hvem drepte Birgitte?».

Politiet skriver i pressemeldingen at tipsene har blitt vurdert fortløpende, og noen av disse har ført til etterforskningsskritt. Tipsene har imidlertid ikke ført til noe gjennombrudd i saken.

– Usedvanlig positivt

Faren til fetteren til Birgitte Tengs sier til NRK at han er glad for dagens nyhet om DNA-funn.

– Det jeg vet, er relativt lite, men det jeg vet er særdeles positivt. Det går ut en pressemelding i morgen, om at politiet har mottatt DNA-resultater fra Østerrike som gir grunnlag for videre etterforskning i Birgitte Tengs-saken. Dette oppfatter jeg som usedvanlig positivt.

– Slik jeg leser meldingen, har de fått et DNA-treff. Så er det bare å finne ut hvem som eier det treffet. Jeg har store forventninger til at vi oppnår en oppklaring på drapet, fortsetter han.

Far til fetteren til Birgitte Tengs

Faren til fetteren til Birgitte Tengs.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy i Rogaland i 1995. I den første rettsrunden ble fetteren hennes dømt til 14 års fengsel, men året etter ble han frikjent av lagmannsretten. Han måtte likevel betale oppreising til familien til Birgitte Tengs.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg tilkjente ham senere erstatning. Årsaken var at de mente dommerne i oppreisningssaken gikk for langt i å antyde skyld.

Avhørsmetodene som ble brukt mot fetteren har blitt sterkt kritisert i etterkant.

Håper på punktum i saken

Advokat Arvid Sjødin forsvarer fetteren til Birgitte Tengs. Sjødin vet ikke hva som ligger i de nye funnene.

– Jeg kjenner ikke til disse detaljene. Det eneste jeg vet, er at de har fått resultatene fra Østerrike, og at de skal etterforske dette videre, sier han til NRK.

Arvid Sjødin

Arvid Sjødin er forsvarer for fetteren til Birgitte Tengs.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Sjødin sier saken har vært svært krevende for alle involverte.

– Vi har jobbet for å renvaske fetteren i årevis, og vi har fått det skriftlig. Men for Karmøy-folket har dette vært en verkebyll i årevis.

Advokaten øyner håp om at det endelig kan bli satt et punktum i saken.

– Jeg håper nå at saken blir oppklart, sier Sjødin.

Venter i spenning på mer informasjon

Pensjonert NRK-reporter Harald Dale kjenner Birgitte Tengs-saken svært godt. Han mener det nye funnet betyr nytt håp i saken.

Harald Dale

Harald Dale er pensjonert NRK-reporter og har jobbet mye med Birgitte Tengs-saken.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Vi vet ikke hva politiet har funnet, men vi håper jo at de nye undersøkelsene har gitt en DNA-profil som politiet trenger mer tid til å finne ut av, sier han til NRK.

– Karmøy-samfunnet følger med og forventer et svar på spørsmålet om hvem som drepte Birgitte Tengs, legger han til.

Bistandsadvokat for foreldrene til Birgitte Tengs, Erik Lea, er ordknapp i sin kommentar.

Advokat Erik Lea

Advokat Erik Lea.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

– Jeg har ingen annen kommentar enn at vi venter i spenning på mer informasjon. Jeg vet ikke mer om dette enn hva jeg har lest i media i ettermiddag, sier han til NRK.

Birgitte Tengs-saken var den første som ble tatt opp av den ferske Cold Case-enheten til Kripos.

Siden drapet skjedde, har det totalt kommet over 2100 tips i saken.