Hopp til innhold

PST tror flere fra Østfold drar til krigsområder

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror flere personer fra Østfold kommer til å reise til konfliktområder for å delta i krigshandlinger.

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

ISIL-MEDLEMMER I SYRIA: Flere nordmenn skal ha sluttet seg til ISIL og kjempet på deres side i borgerkrigen i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

I går meldte Halden Arbeiderblad at en lokal mann i 20-årene skal ha reist mot Syria, som en såkalt hellig kriger for ekstremistgruppen Den islamske stat (IS).

Mannen er etnisk norsk og har ingen fremmedkulturell eller islamsk bakgrunn. Han skal ha ringt hjem for siste gang for to uker siden. Han sa da at han aldri kommer hjem.

Leder Øyvind Nilsen hos PST i Østfold tror flere personer fra fylket kommer til å reise til utlandet for å delta i krigshandlinger.

– Vår erfaring er at det kan skje når som helst. Det er imidlertid viktig å fokusere på at vi ønsker å forebygge at noen som helst reiser, sier Nilsen.

Økende bekymring

Øyvind Nilsen, PST

Leder av PST i Østfold, Øyvind Nilsen.

Foto: Christin Olsen / NRK

Det er mer enn ti konvertitter fra Norge som er eller har vært tilknyttet terrorgruppa Den islamske stat i Syria, og minst sju av dem er etnisk norske.

Ifølge PSTs har minst 60 personer dratt til Syria fra Norge. Flere av dem er fra Østfold. Det er en utfordring, innrømmer Nilsen i PST.

– Vi ser at det kan bli store utfordringer knyttet til nettopp reisene til konfliktområder. Vi er bekymret fordi den enkelte kan komme til å dø i et konfliktområde, sier han og legger til:

– Men vi er også bekymret for krigserfaringen vedkommende kan få i utlandet, og den trusselen man kan utgjøre når man kommer hjem til Norge, enten ved å være en slags sovende celle, eller ved at man kommer hjem med et oppdrag om å utføre terror i Norge.

Hvor stor bekymring utgjør dette?

– Bekymringen er økende.

Styrker arbeidet i politiet

Et viktig ledd i Østfold-politiets arbeid med å forebygge at flere østfoldinger reiser til krigsområder, er at politidistriktet nå er tildelt en helt ny stilling øremerket til forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme.

Øyvind Moksnes er mannen som fra 20. oktober skal jobbe for å hindre at flere reiser ut.

– Politiet har fått mye kritikk for å ikke ha en helhetlig på dette området, sier han.

Moksnes har hatt flere stillinger i politiet siden han startet karrieren i etaten i 1991.

De siste sju årene har han jobbet med kriminalitetsforebygging blant ungdom i Fredrikstad.

Blir bedre på forebygging

Til NRK sier Moksnes at han ikke er noen ekspert på radikalisering, men at han har fått jobben blant annet på grunn av erfaring med forebyggende arbeid.

Det er en erfaring han selv tror vil være nyttig i den nye jobben.

– Det handler om å utfordre utenforskapet, altså å ta tak i avvikende trekk når vi ser dem. Jeg tror at mange av verktøyene er de samme, selv om temaene er litt annerledes.

Leder Øyvind Nilsen i PST i Østfold gleder seg til et bedre samarbeid med Østfold-politiet.

– En radikaliseringsstilling i politiet vil bedre kapasiteten, og koordineringen av det forebyggende arbeidet. Slik sett kan vi spille ball med hverandre på en bedre måte, og bli enda bedre på forebygging av radikalisering, sier Nilsen.