Hopp til innhold

Haldenser i Syria for å kjempe med IS

En haldenser i 20 årene har dratt til Syria for å kjempe med den ekstreme gruppa IS. PST er bekymret for at flere reiser til konfliktområder.

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten

En mann fra Halden skal ha reist til Syria for å kjempe for IS. Mannen er ikke fotografert på dette bildet som viser det som skal være medlemmer av IS, fotografert mellom grensen til Irak og Syria i juni.

Foto: - / Afp

Familien til haldenseren forteller til Halden Arbeiderblad at 20-åringen ringte hjem og sa at han aldri vil komme tilbake, og at han nå befinner seg i nærheten av Syria.

Mannen er etnisk norsk, vokst opp i Halden og konverterte til islam på 17. mai for halvannet år siden, ifølge HA.

Leder av PST i Østfold, Øyvind Nilsen, sier at situasjonen i Østfold nå er bekymringsverdig.

– Vi har en bekymring som er økende med antall som reiser til konfliktområder som Syria, sier han til NRK.

– Ingen grunn til frykt

Øyvind Nilsen, PST

Leder av PST i Østfold, Øyvind Nilsen.

Foto: Christin Olsen / NRK

Han forteller at det finnes flere radikale miljøer i Østfold, men vil ikke si hvor mange. Han kan heller ikke si noe om hvor mange som har reist for å krige for IS.

– Omfanget er økende. Likevel mener vi at folk ikke skal føle frykt eller være redde. Dette er en ting som vi behandler på best mulig måte ved å inkludere mennesker og ta vare på mennesker.

Ifølge Nilsen ser de ofte at sentrale personer i aktuelle miljøer er med på å påvirke med en Al Qaida-inspirert retorikk.

– Vi ser at det kommer svært sterke propagandavideoer og virkemidler på internett. Enkeltpersoner reiser utlandet sitter i et konfliktområdet og lokker med sine venner her hjemme.

– De aller fleste muslimer vil ta avstand fra dette. Det er et fåtall som radikaliseres og ekstremifiseres sånn sett. Heldigvis er de aller fleste gode borgere, sier Nilsen videre.

Hør hele intervjuet med Øyvind Nilsen:

– Må vise at vi bryr oss

Moren til haldenseren forteller til Halden Arbeiderblad at sønnen var på besøk før han reiste.

– Han hadde vanlige klær og han hadde tatt skjegget. Vanligvis gikk han i kjortel og hadde langt skjegg. Jeg burde kanskje forstått at noe var på gang, men hadde nok et håp om at det betydde at han kanskje var på vei «tilbake». Han bakte pizza og spilte playstation sammen med lillebroren sin. Nå føles det som han sa ha det til oss, sier hun til avisa.

Nilsen forteller at det er vanskelig å svare på hvordan det kan skje at etnisk norske ungdommer forandrer seg så radikalt.

– Vi har ikke noe svar som vi kan sette to streker under. Men vi ser at det å føle at man står på utsiden av samfunnet er en viktig faktor. Det å oppleve og føle urettferdighet tror vi er viktig. Og så er det sikkert ikke til å komme fra at noen er spenningssøkende og kanskje noen rett og slett søker etter meningen med livet.

Han mener det er viktig å jobbe med forebygging.

– Det har kommet en ny handlingsplan som sånn sett er et veldig viktig bidrag til å forebygge. Men i det generelle er det viktig at alle aktører jobber mot å forebygge det her, skoler, kommuner og politi må ta ansvar.

– Jeg tror det er viktig at folk flest kan bry seg. Man kan sørge for å inkludere alt fra på fotballtrening, i korpset, på fritidsklubben og vise at vi bryr oss om hverandre, sier Nilsen.