Hopp til innhold

Hindrer radikalisering med bunnskrapte foreningskasser

Frivillige roses for at radikaliseringen har flatet ut, men det har vært kraftige innhugg i klubbkassene etter massiv mobilisering for å forebygge.

Syria

REISER: PST anslår at over 140 har reist fra Norge for å krige for IS. Nå viser det seg at forebygging har en effekt og er trolig en av grunnene til at radikaliseringen flater ut.

Foto: Presse

– Jeg mener stat og kommune må se nytten av det vi gjør og støtte organisasjonene. Nå betaler vi og foreldre i foreningen for at unge skal inkluderes, men hvor lenge har vi råd til det? Hvor lenge kan det fortsette? spør Mohamed Warsame, leder for Alhuda Islamisk forening i Fredrikstad.

Foreningen hans og flere får skryt av politi og myndigheter for forebygging av radikalisering, men sitter igjen med bunnskrapte pengeskrin.

Mohamed Warsame

DUGNAD: Foreningen til Mohamed Warsame samler inn penger til inkluderende tiltak, men kan ikke holde på i det uendelige, sier han.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Umulig å gjøre noe uten penger

Torsdag kunne NRK fortelle at radikaliseringen har flatet ut og at PST ser at situasjonen er bedre nå enn for ett år siden.

Da reiste sju menn fra samme gate på Lisleby i Fredrikstad til Syria for å krige for Islamisk stat.

– Får vi ikke mer penger, så klarer vi ikke å gjøre noe. Uten penger er det umulig å gjøre noe i Norge og alle andre steder, mener han.

Han får støtte av Nils Malcolm, leder i Lisleby fotballklubb. De iverksatte flere prosjekter da nyheten sprakk om så mange radikaliserte i samme område.

– Det har kostet masse, og vi har mast om mere penger, medgir han.

For de økonomiske utgiftene i en fotballklubb blir ikke mindre når man også satser på inkludering og flere sosiale møteplasser.

Nils Malcolm

TRANGT: De klarer seg så vidt i Lisleby fotballklubb, og Nils Malcom

Foto: Anette Torjusen / NRK

Blant annet kan alle barn som vil komme og spise mat, ha aktiviteter og være sammen etter skolen. Det hele er gratis for alle som vil komme.

– Det er ikke sånn at klubben har penger å bruke på dette arbeidet. Vi har nok med å holde hodet over vannet. Vi har sagt fra og mast om at vi trenger mer penger.

– Lever fra hånd til munn

Mye av det tverrfaglige arbeidet som skal forebygge radikalisering er lagt til klubber og foreninger som er tett på unge.

– Vi må betale instruktørene våre for å komme, og vi lever fra hånd til munn på dette prosjektet.

Også han etterlyser mer penger fra myndighetene.

– Det koster tid og økonomi å jobbe forebyggende, og den tyngste delen har vært å skaffe penger.

Regjeringen har satt av 17 millioner kroner ekstra til kommunene som skal gå til forebygging. Jøran Kallmyr, statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, kan ikke love enda mer penger til frivillige.

Jøran Kallmyr

KAN IKKE LOVE: Jøran Kallmyr kan ikke love mer penger til de frivillige etter en pott på 17 millioner kroner ekstra.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Jeg tror det er viktig å få systemer til å fungere, så får vi ta en vurdering etter hvert for å se på pengene. Det viktigste nå er å få opp kunnskapsnivået og bruke de eksisterende systemene vi har, der mange personer kommer i kontakt med unge.