NRK Meny
Normal

Brende varsler tøffere terrorbekjempelse

Faren for terror mot Norge og nordmenn i utlandet øker, mener utenriksminister Børge Brende (H). Han varsler endringer i Norsk utenrikspolitikk.

Brende varsler tøffere kamp og IS økt terrorfare

TERRORBEKJEMPELSE: Utenriksminister Børge Brende (H) legger fram utenriksmeldingen for Stortinget neste år. Der vil blant annet det internasjonale samfunnets nedkjempelse av IS stå sentralt.

Utenriksminister Børge Brende mener sikkerhetssituasjonen er verre enn på flere tiår, og det vil prege valgene som må tas.

– Vi vil til neste år bruke 100 millioner kroner på et nytt bistandsinitiativ knyttet til kampen mot voldelig ekstremisme og radikalisering i sårbare stater, ikke minst i Midtøsten og i Nord-Afrika, sier Brende.

Det skal også lanseres et nytt program knyttet til kampen mot de nye sikkerhetstruslene.

– Det gjelder internasjonal terrorisme men det går og på internasjonal kriminalitet og menneskesmugling, sier Brende til Dagsrevyen lørdag kveld.

Utenriksministeren legger fram utenriksmeldingen for Stortinget neste år. Der vil norsk utenrikspolitikk bli endret på flere felt, blant annet vil det internasjonale samfunnets nedkjempelse av IS stå sentralt.

Nytt sikkerhetsprogram

Brende varsler allerede nå et program knyttet tide nye sikkerhetstruslene, som internasjonal terrorisme og annen internasjonalt kriminalitet.

Det vil medføre et forverret trusselbilde i Norge og mot norske interesser.

– Sikkerheten i Norge er allerede skjerpet, og det får følger for våre utenriksstasjoner. Vi er selvsagt ikke skjermet for det forverrede trusselbildet vi opplever i Midtøsten og deler av Afrika, sier Brende.

Flyktninghjelpen kritiske

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse mener IS ikke kan bekjempes militært. At ingen kan bombes til fred. De må snakkes med.

– Vi ser med bekymring på en økende militarisering, det er mer enn nok som det er. Partene må til bordet. Men først og fremst må vi ha bedre alternativer til unge menn som må finne et annet alternativ enn IS og det å dra til Europa, sier han.

Nesse mener man må søke ulike dialogalternativer.

– Jeg skal ikke si akkurat hvem som skal være inne og hvem som skal være ute, sier Nesse.

– Men først og fremst er det nå det store fraværet av dialog generelt som vi er bekymret over, sier han videre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger