Hopp til innhold

Fra «versting» til best på forebygging av ekstremisme

Flere er kommet med i arbeidet for å hindre unge fra å rekrutteres til ekstreme miljøer. Situasjonen i Østfold er bedret i løpet av det siste året, mener politiet.

Lislebyveien i Fredrikstad

Lislebyveien i Fredrikstad ble landskjent i fjor etter at mange ekstremister herfra dro til Syria for å bli med i terrororganisasjonen IS. Nå er alle instanser bedre forberedt for å hindre radikalisering, mener politiet i Østfold.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Situasjonen er bedre på den måten at flere bryr seg. Det snakkes om ekstremisme hjemme ved middagsbordet og på foreldremøter på skolen. Klimaet er et helt annet enn for et år siden og det er vanskeligere å bli ekstremist uten å bli utfordret på det. Det sier Øyvind Moksnes politioverbetjent og forebyggende koordinator i Østfold politidistrikt.

Forebygging trengs i Østfold, som så langt har vært kjent for å rekruttere flest fremmedkrigere i landet.
Etter det NRK erfarer har minst femten menn fra Østfold dratt til Syria for å kjempe med IS eller andre terrororganisasjoner. Fem er trolig drept, fem er trolig fortsatt i Syria.

Redusert, men ikke stoppet

– Rekrutteringen av unge til ekstreme miljøer er redusert, men ikke stoppet opp. Det er fortsatt noen som forsøker å radikalisere unge menn og kvinner. Og noen forsøker også å verve menn til å bli fremmedkrigere, sier Moksnes.

Øyvind Moksnes

– Vi forsøker å avskrekke dem fra å fortsette veien mot å bli mer og mer radikal, sier Øyvind Moksnes politioverbetjent og forebyggende koordinator i Østfold politidistrikt.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Han sier at politiet og andre forsøker å beskytte sårbare menn og kvinner som kanskje er ekstra lett å påvirke.

– Vi prøver å motivere til noe annet enn at de skal bli mer og mer radikale. I det ligger også et avskrekkingselement. Det er viktig å fortelle hvilke negative kostnader det har for den enkelte og for familien hvis de går hele veien, og forsøker å dra ut som fremmedkrigere. I det ligger også hva de risikerer når de kommer tilbake til Norge, sier Moksnes.

En tiltalt, to siktet for terror

Minst fem av fremmedkrigerne fra Østfold har kommet tilbake fra Syria, etter det NRK erfarer. En 24-åring som opprinnelig bodde på Lisleby i Fredrikstad ble i juli i år dømt til åtte års fengsel i Oslo tingrett for å ha deltatt i og støttet IS og Nusrafronten i Syria. Han har anket dommen.

Faren hans i 40-årene fra Lisleby og en mann i 20-årene som tidligere har bodd i Fredrikstad er også siktet for å ha støttet og deltatt i terrorgruppen IS i Syria.

– Klar forbedring

I høst har flere kommuner i Østfold fått penger fra staten for å drive forebyggende arbeid som skal hindre at unge rekrutteres til ekstreme grupper. Den første bølgen av fremmedkrigere fra Østfold kom helt uventet for mange i det offentlige Østfold, men nå er det blitt mer orden på dette arbeidet.

– Ja jeg opplever at planer, arbeidsmetoder og samarbeid er noe helt annet nå, enn det var for ett år siden, avslutter Moksnes.