Hopp til innhold

Norske jegere på sporet av svensk ulv

I daggry lørdag startet lisensjakten på ulv i Sverige. 8 500 jegere skal nedlegge inntil 20 ulver.

Jeger med gevær

8 500 jegere er påmeldt i lisensjakten på ulv, som startet i daggry lørdag 15. november og varer i en måned.

Foto: Gunnar Lie, Lier, Gunnar

Til fjorårets lisensjakt på ulv, som var den første noensinne i moderne tid i Sverige, var det påmeldt rundt 18 000 jegere.

I de siste dagene før jakten på ulv starter i år, har det fosset inn med påmeldinger til Naturvårdsverkets jaktregister i Kiruna, men antallet påmeldte er langt unna i fjor.

8 500 jegere er nå påmeldt til lisensjakten på ulv, som starter i morgentimene lørdag 15. januar og varer til 15. febuar i år.

Les også:

- Mange var pølsestekere

- Vi har merket nedgangen, sier Siv Björnström på Jaktregistret i Kiruna til Lantbrukets Affärstidning.

Hun mener at en forklaring er at jegerne er bedre organisert i år enn i fjor, og at jakta i fjor hadde langt mer av nyhetens interesse og ble "overregistrert" av potensielt interesserte.

Svenske medier har beskrevet at det var rundt 10 000 jegere som møtte fram til samlingsplassene for jegere ved lisensjakten i fjor, men mange var trolig mest opptatt med å holde fyr på bålene og steke medbragte pølser i kulda.

- I fjor var det bare omkring en tredjedel av de påmeldte som deltok i selve jakten. For mange sluttet den med pølsegrilling, sier Gunnar Glöersen, jaktkonsulent og rovdyrsekspert i Svenska Jägareförbundet.

Ulver

20 ulver kan skytes ut den neste måneden i Sverige.

Foto: Scanpix

Norske jegere med

- Alla jegere må ikke registerere seg, og det holder at jaktlagets leder er registrert i Sverige som "ulvejeger", sier en nordmann nrk.no har snakket med.

Han ønsker ikke å oppgi sitt navn, og forteller at han deltar sammen med rundt 25 norske jegere i den svenske ulvejakten.

- Vi blir å finne på plass i de svenske skogene tidlig lørdag morgen før dagslyset kommer, sier han.

Nordmannen forteller om et tøft klima etter jakten i fjor, og forut før årets jakt.

- Noen av de som stod fram og fortalte at de hadde skutt ulv under jakta i fjor ble drapstruet. Det er sterk ordbruk også før årets lisensjakt, og det er flere av de jeg har snakket med som var med i fjor, men som ikke våger det i år, sier han.

Les også:

20 ulver i kvoten

Det er andre gang at det arrangeres lisensjakt på ulv i år.

Ulvestammen skal reduseres med 20 dyr, og det antas at den svenske ulvestammen er på rundt 200 dyr.

I fjor var kvoten på 27 ulver, men 28 ble skutt.

De første 26 ulvene ble skutt på halvannet døgn etter jaktstart den 2. januar i fjor. De to neste ble skutt under de påfølgende to dagene.

I år skal sms-rapportering tillates, slik at risikoen for overskyting reduseres. I løpet av 10-15 minutter skal alle deltakere få vite om at en ulv er skutt.

Ulvespor

Ifølge det svenske Jegerforbundets leder, Torsten Mörner, er forholdene rundt jaktstart den 15, januar ideelle med fersk sporsnø.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Grenseulvene kan skytes

Det har vært sterke protester fra svenske jegere og lokale forvaltningsinteresser mot det man mener er et alt for lavt antall individer som kan skytes i lisensjakten 2011.

På forhånd kom det inn søknader om å få skyte atskillig flere ulver enn det Naturvårdsverket til sist besluttet seg for.

I enkelte områder har jegerne oppfordret til boikott, fordi man mener kvotene er latterlig lave.

Spesielt i Värmland mener man nå at antallet ulver er oppe i 100 individer, og at det derfor burde ha vært anledning til å skyte flere enn de seks som er tildelt Värmland.

Ulvene i den såkalte Halden DalsEd-flokken, som streifer over grensen syd i Østfold, er med på kvoten til Västra Götaland.

Flokken består av rundt 10 dyr, og to av disse kan skytes,

Vanskelig jakt

De 20 ulvene kan skytes i seks län (fylker).

Både Värmland og Dalarna har fått seg tildelt seks ulver, tre kan skytes i Gävleborgs län, to i Västra Götaland og to i Örebro län.

En ulv kan skytes i Västmanland.

I Värmland har de fleste jegerne meldt seg. Her er det påmeldt 920, mens nest flest deltakere kommer fra Västra Götaland med 747.

- 4 000 til 5 000 jegere er ikke mange med tanke på hvor store områder som skal dekkes. Per jeger snakker vi nesten om to kvadratmil, sier Torsten Mörner i Svenska Jägareförbundet til Lantbrukets Affärstidning.

Han mener forutsetningene for årets jakt er de beste med fersk sporsnø.

Aksjonerer mot jakta

Svenske jaktmotstandere varsler bråk og får støtte fra Norge.

Göran Steen, som er leder i foreningen "Folk för varg", forteller at han sammen med rundt 80 andre kommer til å bli synlige og hørbare i skogene, men detaljene vil han ikke røpe.

- Vi har som policy ikke å fortelle hvor og hvordan aksjonene skal iverksettes, sier han til Sveriges Radio P3.

Fra Norges Miljøvernforbund får Steen uforbeholden støtte.

- Vi har full forståelse for at det aksjoneres. Den svenske lisensjakten er basert på helt feil prinsipper. Man skyter ut et antall tilfeldig utvalgte dyr, i stedet for å velge å jakte på problemindividene, sier Snorre Sletvold i Norges Miljøvernforbund til nrk.no.

Svenska Rovdjursföreningen har samlet 18 500 underskrifter mot jakten og har i et brev til miljøminister Andreas Carlgren bedt ham stoppe den.