Hopp til innhold

Rødt varsler mistillit etter søppelkaos i Oslo

Rødt vil fremme mistillitsforslag mot samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg dersom byrådet ikke hever kontrakten med Veireno.

Søppel hos Frelsesarmeen

HAUGER MED SØPPEL: Slik har det sett ut ved mange søppelkasser i Oslo den siste tiden. Årsaken er at Veireno ikke har fått unna byens søppel.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

– Vi krever at byrådet hever kontrakten med Veireno, sier Bjørnar Moxnes.

Siden Veireno tok over ansvaret for byens avfall i oktober i fjor, har det kommet inn nærmere 30 000 klager på på manglende søppelhenting, og i forrige uke la Arbeidstilsynet frem sin rapport som avslørte flere alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven.

– Det kan ikke Oslo kommune leve med. Vi kan ikke holde oss med et selskap som holder på på den måten. Vi håper byrådet vil støtte forslaget vårt om å si opp kontrakten innen 1.1.2018. Vi håper at de også støtter vårt forslaget om at kommunen overtar renovasjonen fra samme dato.

– Og hvis det ikke det skjer, så har ikke vi lenger tillit til samferdselsbyråden.

Sier ikke opp kontrakten nå

Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) vil ikke kommentere mistillitsforslaget.

– Kommer dere til å si opp kontrakten?

– Det er noe kommunens jurister har vurdert kontinuerlig. Vurderingen deres per i dag er at det ikke er grunnlag for å si opp avtalen. Det viktigste for meg er at vi får hentet avfallet i byen.

Moxnes har flere ganger i løpet av de siste månedene krevd at kommunen må si opp avtalen med Veireno. Men det er første gang han varsler mistillit.

Bjørnar Moxnes på pressekonferanse mandag

Bystyremedlem og gruppeleder i Rødt Bjørnar Moxnes på pressekonferansen mandag.

Foto: Olav Juven / NRK

Nå har styret i Rødt Oslo bestemt seg for å sette hardt mot hardt, og vil fremme mistillit mot samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) dersom kontrakten med søppeltømmerfirmaet ikke blir hevet.

Mener Oslo bør gjøre som andre byer

Moxnes mener Oslo bør gjøre som Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø, der kommunen selv står for renovasjonen. Det mener han vil la seg gjøre innen januar 2018.

Forslaget til Rødt er nå til behandling i bystyrets samferdsels- og miljøkomite. Det forventes å komme opp for bystyret 1. mars.