Hopp til innhold

– Da jeg var på hans alder, kjørte jeg på jordene

WALES (NRK): Petter Solberg er ikke i tvil om at Oliver Solberg (18) kommer til å få en større rallykarriere enn ham. I dag starter sønnens første og farens siste rally-VM.

Petter og Pernilla Solberg med sønnen Oliver.

STOR KARRIERE: Petter Solberg er overbevist om at sønnen Oliver (18) har det som skal til for en suksessfull karriere i rally. Her sammen med Petters kone Pernilla Solberg under VM i rallycross på Lånkebanen.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Han er forbildet mitt og for meg vil han alltid være den beste. Men jeg har lyst til å slå ham, smiler en offensiv Oliver Solberg før duellen med pappa Petter i Rally-VM i Wales.

Hele familien er på plass i det som blir 18-åringens VM-debut og pappas farvel med rallysirkuset.

– Vi har med mye familie og venner hit. Det blir en stor fest og et veldig spesielt øyeblikk for oss, sier Petter.

Mener sønnen har en større fremtid

Solberg senior har en lang og imponerende rallykarriere bak seg, med 189 VM-starter og over 450 etappeseire. Han har vunnet 13 løp og stått på pallen i 52.

Karrierehøydepunktet kom i nettopp Wales, da han og kartleser Phil Mills ble verdensmestre i 2003. Den gang var Oliver bare ett år gammel.

Petter og Oliver Solberg

Oliver Solberg har vært en del av rallysirkuset siden han ble født. Nå er han klar til å delta i et VM-løp selv for første gang.

Foto: Heiko Junge

Nå har gutten blitt voksen og står klar for å ta over rally-tronen i familien.

– Oliver har kjørt så mye at han har det i ryggraden. Farten er ikke noe problem. Men det handler om å være tålmodig og fokusert. Han har håndtert det utrolig bra, han har roen og en langsiktig plan, sier Petter.

Hvor god er Oliver sammenlignet med deg selv på hans alder?

– Seriøst? Da drev jeg og kjørte på jordene hjemme. Det er så langt unna hverandre at du ikke kan sammenligne det engang.

Petter Solberg VM-debuterte i Rally Sverige som 24-åring i 1998. De siste årene har han trappet ned sin egen satsing på både rallycross og rally, blant annet som følge av sykdom.

Har han en større fremtid enn deg?

– Er du gæren? Ja, ja, ja.

Oliver Solberg

Solberg junior har imponert i flere motorsporter de siste årene og har allerede vunnet flere løp både i Europa og USA.

Har identiske notater

Oliver Solberg har bare hatt førerkort i bare en drøy ukes tid, men har fått mye erfaring fra kjøring med dispensasjon i USA og Baltikum.

Han nyter godt av pappas erfaring når han nå forbereder seg på sitt første VM-løp.

– Det blir mye prat om taktikk og hvordan vi skal sette opp bilene. Vi leser notatene til hverandre og de er nesten helt identiske, det er helt utrolig. Vi prøver å ha det så likt som mulig, sier 18-åringen.

Far og sønn skal også kjøre helt like biler. Petter en Volkswagen Polo fra fabrikken, Oliver sin private Polo. Bilene er helt likt utstyrt, og motormessig er kapasiteten den samme – rundt 300 hestekrefter.

På torsdagens testkjøring var det Oliver som var raskest av de to.

– Det var gøy å slå pappa, men jeg fokuserer bare på å ha det gøy og å lære. Så må jeg prøve å få han til å fokusere på seg selv. Han blir veldig nervøs på mine vegne, smiler unggutten.

Rallyet åpnet med en kort fartsprøve i Oulton Park torsdag kveld. Der var pappa Petter raskest av de to. Fredag er det ytterligere ni prøver, lørdag er det sju prøver, mens det står fem prøver på programmet søndag.