Hopp til innhold

Bjørndalen om Solberg: – En av de største

Når Petter Solberg nå setter punktum for sin egen karriere, skal han gjøre alt han kan for at sønnen Oliver når sine drømmer.

Ole Einar Bjørndalen og Petter Solberg

KOMPISER: Ole Einar Bjørndalen og Petter Solberg har fulgt hverandres karrierer tett.

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Femdobbel verdensmester Petter Solberg har nemlig kjørt sitt siste mesterskap i rally og rallycross.

Kompis og tidligere skiskytter Ole Einar Bjørndalen har fulgt karrieren tett, og han var den første til å gratulere Solberg onsdag morgen.

Bjørndalen, som også er født i 1974, la selv opp for ganske nøyaktig et år siden. Han har lenge latt seg inspirere av 44-åringen.

– Han har vært verdensledende i det han har holdt på med i så mange år, så det er trist at han legger opp, men den dagen måtte komme. Han er en av de største i Idretts-Norge, helt klart, sier Bjørndalen til NRK.

Trøblet med sykdom

I 20 år har den karismatiske østlendingen tatt oss med på oppturer og nedturer både på og utenfor rallybanen.

I september i fjor fortalte han om hvordan det var å leve med den til da ukjente sykdommen Sarkoidose.

En diagnose som nå har påvirket avgjørelsen om å gi seg.

– Det er helt klart en del av det. Det har faktisk vært en plan å gi seg fra i fjor, da jeg var veldig dårlig midt i sesongen. Jeg tenkte at skal du henge med i toppen, må du faktisk være 110 prosent i form, men så fullførte jeg den sesongen, sier Petter Solberg.

– Det er litt spesielt

Nå er Solberg og sønnen Oliver på guttetur på hytta for å mimre tilbake på en lang karriere. En karriere som har resultert i 23 enkeltseire i VM og fem verdensmestertitler. Han innrømmer at det er spesielt for dem begge at rallyeventyret nå tar slutt for den eldste av de to.

Oliver og Petter Solberg med filmen born2drive.

OLIVER OG PAPPA: Oliver følger pappas fotspor, han har allerede opplevd mye på rallybanen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg merker på han at det er litt spesielt, men jeg tror han har sin egen drøm og målsetting. Nå er det jeg som skal «backe» han som far, sier Solberg.

Oliver er nemlig i full sving med å føre arven videre. 17-åringen har allerede gjort seg bemerket som rallyfører, og Solberg har tidligere uttalt at han tror sønnen kan slå flere av hans egne rekorder.

– Veldig egoistisk

Den nypensjonerte rallykjøreren legger ikke skjul på at satsingen som toppidrettsutøver har kostet.

– Når jeg går inn for noe, er det sånn: Enten må du være med eller så er du ikke med. Veldig egoistisk, men det er en del av gamet. Men jeg har en bra familie rundt som «backer» opp, og vi har hatt mye gleder og mye tårer, sier Solberg.

Det er blant annet disse egenskapene som har fascinert Bjørndalen, som selv var kjent for alltid å være på jakt etter forbedringer.

– Petter går alltid «all in» når han driter i risikovurdering og kjører for å vinne. Han er jo verdensmester i to disipliner, så det er bare å gratulere med en fantastisk karriere, sier Bjørndalen.

Siste nytt

 • Osimhen-hat trick i storseier

  Blant annet hjulpet av tre scoringer fra Victor Osimhen snudde Napoli til 6-1-seier borte mot Sassuolo, i Serie A-kampen som hadde tre nordmenn fra start.

  Marcus Holmgren Pedersen og Kristian Thorstvedt startet for vertene, som tok ledelsen ved Uros Racic etter et drøyt kvarter.

  Derfra og ut skulle alt handle om Napoli, der Leo Skiri Østigård startet i midtforsvaret.

  Østigårds stoppermakker Amir Rrahmani utlinget først til 1-1, før superspissen Osimhen scoret tre ganger på rad fra 31. til 47. minutt.

  To scoringer av Khvicha Kvaratskhelia sørget for at det til slutt endte 6-1 til de regjernde seriemesterne.

  Denne sesongen har vært tyngre for Napoli, som ligger på 9.-plass etter 26 serierunder. Sassuolo ligger på 17.-plass, med like mange poeng som Hellas Verona og Cagliari under nedrykksstreken.

  Victor Osimhen etter hat trick mot Sassuolo
  Foto: AP
 • Blir midlertidig landslagssjef for Irland

  Tidligere Manchester United-stopper John O'Shea er ansatt som midlertidig landslagssjef for Irlands fotballherrer.

  Det bekrefter Irlands Fotballforbund på sine hjemmesider onsdag. Samtidig skriver de at en permanent løsning vil bli offentliggjort i starten av april.

  O'Shea la opp som fotballspiller i 2019. Året før spilte 42-åringen sin siste av 118 landskamper for Irland, og det er bare Robbie Keane og Shay Given som har flere kamper.

  I klubbkarrieren tilbragte den tidligere midtstopperen mest tid i Manchester United, der det ble 394 kamper mellom 1999 og 2011.

  John O'Shea
  Foto: Reuters
 • Norsk pistolbronse i EM

  Trioen Sondre Risan Haltvik, Tim Leo Hembre og Hans Wang Nøstvold skjøt til EM-bronse i luftpistol lagkonkurranse for junior onsdag.

  Den norske trioen vant overlegent over det belgiske laget, og sikret edelt metall.

  I kvinneklassen ble den norske trioen Eline Melkild Aalmo, Tiril Schüller og Ane Bjørkås Torgersen nummer sju. De ble utslått i kvartfinalen etter å ha vært femte best i kvalifiseringen.

  (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal