Hopp til innhold

Bjørndalen om Solberg: – En av de største

Når Petter Solberg nå setter punktum for sin egen karriere, skal han gjøre alt han kan for at sønnen Oliver når sine drømmer.

Ole Einar Bjørndalen og Petter Solberg

KOMPISER: Ole Einar Bjørndalen og Petter Solberg har fulgt hverandres karrierer tett.

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Femdobbel verdensmester Petter Solberg har nemlig kjørt sitt siste mesterskap i rally og rallycross.

Kompis og tidligere skiskytter Ole Einar Bjørndalen har fulgt karrieren tett, og han var den første til å gratulere Solberg onsdag morgen.

Bjørndalen, som også er født i 1974, la selv opp for ganske nøyaktig et år siden. Han har lenge latt seg inspirere av 44-åringen.

– Han har vært verdensledende i det han har holdt på med i så mange år, så det er trist at han legger opp, men den dagen måtte komme. Han er en av de største i Idretts-Norge, helt klart, sier Bjørndalen til NRK.

Trøblet med sykdom

I 20 år har den karismatiske østlendingen tatt oss med på oppturer og nedturer både på og utenfor rallybanen.

I september i fjor fortalte han om hvordan det var å leve med den til da ukjente sykdommen Sarkoidose.

En diagnose som nå har påvirket avgjørelsen om å gi seg.

– Det er helt klart en del av det. Det har faktisk vært en plan å gi seg fra i fjor, da jeg var veldig dårlig midt i sesongen. Jeg tenkte at skal du henge med i toppen, må du faktisk være 110 prosent i form, men så fullførte jeg den sesongen, sier Petter Solberg.

– Det er litt spesielt

Nå er Solberg og sønnen Oliver på guttetur på hytta for å mimre tilbake på en lang karriere. En karriere som har resultert i 23 enkeltseire i VM og fem verdensmestertitler. Han innrømmer at det er spesielt for dem begge at rallyeventyret nå tar slutt for den eldste av de to.

Oliver og Petter Solberg med filmen born2drive.

OLIVER OG PAPPA: Oliver følger pappas fotspor, han har allerede opplevd mye på rallybanen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg merker på han at det er litt spesielt, men jeg tror han har sin egen drøm og målsetting. Nå er det jeg som skal «backe» han som far, sier Solberg.

Oliver er nemlig i full sving med å føre arven videre. 17-åringen har allerede gjort seg bemerket som rallyfører, og Solberg har tidligere uttalt at han tror sønnen kan slå flere av hans egne rekorder.

– Veldig egoistisk

Den nypensjonerte rallykjøreren legger ikke skjul på at satsingen som toppidrettsutøver har kostet.

– Når jeg går inn for noe, er det sånn: Enten må du være med eller så er du ikke med. Veldig egoistisk, men det er en del av gamet. Men jeg har en bra familie rundt som «backer» opp, og vi har hatt mye gleder og mye tårer, sier Solberg.

Det er blant annet disse egenskapene som har fascinert Bjørndalen, som selv var kjent for alltid å være på jakt etter forbedringer.

– Petter går alltid «all in» når han driter i risikovurdering og kjører for å vinne. Han er jo verdensmester i to disipliner, så det er bare å gratulere med en fantastisk karriere, sier Bjørndalen.

Siste nytt

 • Reagerer på Haalands Viaplay-rolle: – Grunn til å bli mistenksom

  Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.

  Fredag sendte Viaplay ut en pressemelding der det ble klart at Haaland og Viaplay inngår et samarbeid. Det er ikke kjent hva ambassadørrollen til Haaland innebærer konkret, men han blir blant annet trolig å se i Viaplays markedsføring for Premier League.

  Trygve Aas Olsen, mediekritiker og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk (IJ), er blant dem som mener publikum har grunn til å reagere.

  – Viaplays publikum får grunn til å mistenke Viaplays journalister og kommentatorer for å ville favorisere Haaland på et eller annet vis fordi han har en forretningsmessig tilknytning, sier Olsen til NTB.

  Sportssjef Kristian Oma i Viaplay viser til Viaplays avtale med Formel 1-fører Max Verstappen.

  – Den er kommersiell, og så dekker vi ham etter gjeldende journalistiske prinsipper redaksjonelt. Det er de to sporene som er nødt til å holdes atskilt. Det er egentlig ikke noe hokuspokus i det, forklarer Oma til NTB.

  – Hvis Haaland går ti kamper uten å score, vil det være et akkurat like kritisk blikk fra oss som fra alle andre. Det kan jeg garantere.

  Olsen mener spekulasjoner om inhabilitet allerede har oppstått.

  – Det er en saklig grunn til å bli mistenksom her. Da har Viaplay selv satt seg i en situasjon hvor troverdigheten er svekket, sier Olsen. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Groenewegen spurtet til seier i Arctic Race

  Den nederlandske spurtkanonen Dylan Groenewegen var sterkest i avslutningen og vant 2. etappe av Arctic Race of Norway fredag.

  Groenewegen sikret seieren i en massespurt på den 154,3 kilometer lange etappen fra Mosjøen til Brønnøysund. 29-åringen regnes som feltets sterkeste spurter og levde opp til forventningene.

  Coop-rytteren Johan Ravnøy lå i et brudd som ble tatt igjen med drøyt 10 kilometer igjen til mål da Andreas Leknessund tettet luken opp mot Torghatten.

  Sven Erik Bystrøm prøvde å kjøre fra feltet i nedoverbakkene etter stigningen, men fikk ikke den nødvendige luken til å sikre etappeseier.

  Den franske Cofidis-rytteren Axel Zingle vant torsdagens åpningsetappe, der Edvald Boasson Hagen lå godt an like før mål, men ikke hadde mye å gi på slutten.

  Rittet fortsetter lørdag med en etappe fra Namsos til Skallstugu i Levanger, før avslutningsetappen i Trondheim søndag. (NTB)

  Sykling: Tour de France 2017
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Boksestjernen Tyson Fury bekrefter karriereslutt igjen

  Tungvektsbokseren Tyson Fury avslutter karrieren med umiddelbar virkning. Dermed blir det likevel ikke noe comeback.

  Det opplyser briten i en melding på sin Twitter-konto fredag.

  «Tusen takk til alle som har hatt innvirkning på min karriere gjennom årene. Etter lange harde samtaler har jeg bestemt meg for å gi meg», heter det blant annet der.

  Deretter takker han en rekke navngitte personer som har vært viktige støttespillere i og utenfor bokseringen.

  Så sent som tirsdag denne uken postet Fury en melding i sosiale medier der han oppgir å gjøre comeback i bokseringen. Kamper mot Dereck Chisora skulle da være på planleggingsstadiet. Nå er de planene tydelig gjort om på igjen. (NTB)

  Tyson Fury
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste