Kartleseren satt fast i tollen og bakdekkene punkterte – likevel fikk Solberg (17) drømmen oppfylt

17 år gamle Oliver Solberg kjørte inn til sin første seier i det amerikanske rallymesterskapet. Men med kartlesertrøbbel og to punkteringer, holdt guttedrømmen om Subaru-seier på å ryke.

Born2Drive.

IMPONERER: Oliver Solberg kjører et todelt rallyprogram i år. I det amerikanske mesterskapet deltar han for Subaru Motorsports USA og i det latviske mesterskapet kjører han i en privat Volkswagen Polo, tilsvarende WRC2-bil. Etter søndagens seier har han allerede vunnet i både USA og Latvia.

Foto: Norsk Filmdistribusjon

Petter Solbergs tenåringssønn, Oliver Solberg, imponerte stort da han søndag slo tidobbelt USA-mester David Higgins i det tradisjonsrike rallymesterskapet Olympus Rally.

– Jeg har nok aldri kjørt så bra som jeg gjorde nå. Dette var helt klart et nytt nivå, sier 17-åringen til NRK.

Han vant sine to første løp som rallykjører i seniorklassen i Latvia tidligere i år, men det var dramatikken underveis i mesterskapet i USA som gjorde prestasjonen til Solberg ekstra imponerende.

Kartleseren stoppet i tollen

Solberg forteller på telefon fra Seattle at problemene startet allerede før han begynte å kjøre.

Kartleseren hans, Aaron Johnston, ble nemlig stoppet i tollen og kom ikke inn i landet i tide. Dermed måtte pappa Petter Solberg bruke nettverket sitt til å prøve og finne en tilgjengelig kartleser på mindre enn åtte timer.

– Vi prøvde mange forskjellige, men alle var borte på løp eller andre ting. Heldigvis gikk det bra, og vi endte til slutt opp med den mest erfarne kartleseren jeg kunne fått, forteller rallytalentet.

Den 63 år gamle kartleserlegenden Denis Giraudet stilte opp for Solberg-familien, og kjemien mellom han og den 46 år yngre rallyføreren var topp fra første sekund.

– Jeg er imponert over farten, konsentrasjonen og roen Oliver viser. Selv da jeg misset litt med notene underveis, beholdt han kontrollen, og det er betryggende, sa Giraudet før siste konkurransedag.

Punkterte begge bakdekkene

Solberg hadde en solid ledelse før de siste fire fartsprøvene søndag, men unggutten møtte på nye utfordringer i USA. Det kunne gått veldig galt da 17-åringen dobbeltpunkterte to fartsprøver før slutt, men Solberg maktet å beholde roen.

– Jeg snurret med bakdekkene, så jeg trodde først de var utslitt og ikke punktert. Jeg mistet mye tid og tenkte «fader». Så det var veldig tøft, forklarer han.

Men Solberg kjørte svært bra den siste fartsprøven og klarte å holde tidobbelt USA-mester David Higgins (46) unna. Dermed avgjorde han løpet etter å ha vunnet ni av tolv fartsprøver i den blå og gule Subaruen.

Hvordan tror du det er for konkurrentene dine å bli slått av en 17-åring?

– Det får nesten de svare på, men jeg synes bare det er tøft jeg. Jeg tror ikke dem synes det er greit, men sånn er det, sier Solberg og ler.

I USA-debuten for halvannen måned siden endte Oliver Solberg på 2.-plass i et rally utenfor Chicago. Neste oppgave blir Rally Liepaja i Latvia om en måned.

JAPAN

GUTTEDRØM: Oliver Solberg har vokst opp med at pappa Petter Solberg har vært Subaru-sjåfør. Derfor var det ekstra spesielt for ham å vinne med nettopp en Subaru i det amerikanske rallymesterskapet.

Foto: ISSEI KATO / REUTERS

Siste nytt

 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Sterk PGA-avslutning av Hovland

  Viktor Hovland avsluttet PGA-turneringen i West Virginia med en knallsterk 64-runde. Det plasserte ham på 5.-plass da han var ferdig med sin runde. Et par timer senere var han nede på delt 8.-plass. Det er flere spillere som ikke er ferdig med sin runde.

  Viktor Hovland
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP
 • Stabæk kapret poeng mot Glimt

  Stabæk var heldige og effektive på bortebane i Eliteserien søndag. Det holdt til 3-3 borte mot gulljagende Bodø/Glimt. Ettersom Molde vant hjemme mot Tromsø, ligger Bodø/Glimt nå tre poeng bak serielederen.

   Bodø/Glimts Patrick Berg og Stabæks Emil Bohinen
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal