Kartleseren satt fast i tollen og bakdekkene punkterte – likevel fikk Solberg (17) drømmen oppfylt

17 år gamle Oliver Solberg kjørte inn til sin første seier i det amerikanske rallymesterskapet. Men med kartlesertrøbbel og to punkteringer, holdt guttedrømmen om Subaru-seier på å ryke.

Born2Drive.

IMPONERER: Oliver Solberg kjører et todelt rallyprogram i år. I det amerikanske mesterskapet deltar han for Subaru Motorsports USA og i det latviske mesterskapet kjører han i en privat Volkswagen Polo, tilsvarende WRC2-bil. Etter søndagens seier har han allerede vunnet i både USA og Latvia.

Foto: Norsk Filmdistribusjon

Petter Solbergs tenåringssønn, Oliver Solberg, imponerte stort da han søndag slo tidobbelt USA-mester David Higgins i det tradisjonsrike rallymesterskapet Olympus Rally.

– Jeg har nok aldri kjørt så bra som jeg gjorde nå. Dette var helt klart et nytt nivå, sier 17-åringen til NRK.

Han vant sine to første løp som rallykjører i seniorklassen i Latvia tidligere i år, men det var dramatikken underveis i mesterskapet i USA som gjorde prestasjonen til Solberg ekstra imponerende.

Kartleseren stoppet i tollen

Solberg forteller på telefon fra Seattle at problemene startet allerede før han begynte å kjøre.

Kartleseren hans, Aaron Johnston, ble nemlig stoppet i tollen og kom ikke inn i landet i tide. Dermed måtte pappa Petter Solberg bruke nettverket sitt til å prøve og finne en tilgjengelig kartleser på mindre enn åtte timer.

– Vi prøvde mange forskjellige, men alle var borte på løp eller andre ting. Heldigvis gikk det bra, og vi endte til slutt opp med den mest erfarne kartleseren jeg kunne fått, forteller rallytalentet.

Den 63 år gamle kartleserlegenden Denis Giraudet stilte opp for Solberg-familien, og kjemien mellom han og den 46 år yngre rallyføreren var topp fra første sekund.

– Jeg er imponert over farten, konsentrasjonen og roen Oliver viser. Selv da jeg misset litt med notene underveis, beholdt han kontrollen, og det er betryggende, sa Giraudet før siste konkurransedag.

Punkterte begge bakdekkene

Solberg hadde en solid ledelse før de siste fire fartsprøvene søndag, men unggutten møtte på nye utfordringer i USA. Det kunne gått veldig galt da 17-åringen dobbeltpunkterte to fartsprøver før slutt, men Solberg maktet å beholde roen.

– Jeg snurret med bakdekkene, så jeg trodde først de var utslitt og ikke punktert. Jeg mistet mye tid og tenkte «fader». Så det var veldig tøft, forklarer han.

Men Solberg kjørte svært bra den siste fartsprøven og klarte å holde tidobbelt USA-mester David Higgins (46) unna. Dermed avgjorde han løpet etter å ha vunnet ni av tolv fartsprøver i den blå og gule Subaruen.

Hvordan tror du det er for konkurrentene dine å bli slått av en 17-åring?

– Det får nesten de svare på, men jeg synes bare det er tøft jeg. Jeg tror ikke dem synes det er greit, men sånn er det, sier Solberg og ler.

I USA-debuten for halvannen måned siden endte Oliver Solberg på 2.-plass i et rally utenfor Chicago. Neste oppgave blir Rally Liepaja i Latvia om en måned.

JAPAN

GUTTEDRØM: Oliver Solberg har vokst opp med at pappa Petter Solberg har vært Subaru-sjåfør. Derfor var det ekstra spesielt for ham å vinne med nettopp en Subaru i det amerikanske rallymesterskapet.

Foto: ISSEI KATO / REUTERS

Siste nytt

 • Ingebrigtsen langt unna medalje

  Filip Ingebrigtsen var aldri i nærleiken av å kunne forsvare EM-gullet i terrengløp i Lisboa. 26-åringen klarte ikkje å vere med i tetgruppa som sette stort tempo frå start og til slutt blei det ein 12.-plass på Ingebrigtsen, 52 sekund bak gullet. Langrennsløpar Didrik Tønseth låg lenge i rygg på Ingebrigtsen og kom inn på ein 25.-plass. Svenske Robel Fshia tok gullet med tida 29.59 på den 10,2 kilometer lange distansen.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Mann pågrepet etter rasisme

  Én mann er pågrepet etter en rasistisk episode rettet mot Manchester United-spiller Fred i lørdagens derby, skriver NTB.

  – Alle som blir funnet skyldige i rasistiske ytringer vil bli utestengt fra klubben på livstid, skriver Manchester City.

  Fred
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Riiber falt nesten - leder likevel

  Jarl Magnus Riiber leder søndagens kombinertverdenscuprenn etter hoppingen. Han hoppet 139,5 meter, og ramlet nesten i landingen. Likevel leder han med fire sekunder ned til Franz-Josef Rehrl før langrennet. Det er fire nordmenn blant de fem beste etter hopprennet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal