Oslo kommune utvider granskningen av private

Ingen kan føle seg trygge når Oslo utvider granskningen av den private omsorgsbransjen. Alle som leverer tjenester til kommunen risikerer besøk, enten de har rent eller urent mel i posen.

Ammerudlunden sykehjem

Etter avsløringene av grove brudd på arbeidsmiljøloven ved blant annet Adecco-sykehjemmet Ammerudlunden i Oslo, har bystyret nå bestemt seg for å granske større deler av den private omsorgsbransjen.

Foto: Kern Tvedten / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Oslo bystyre har nå vedtatt utvidet granskning i kjølvannet av Adecco-skandalen. Alle private leverandører som leverer tjenester til Oslo kommune innenfor omsorgssektoren, skal kunne utsettes for stikkprøvekontroller.

Rina Mariann Hansen

Rina Mariann Hansen (Ap)

Foto: Arbeiderpartiet

– Slik kan vi sjekke at de følger arbeidsmiljøloven og at de ivaretar de ansattes lønns- og arbeidsforhold på en god måte og i henhold til kontraktene med kommunen, sier finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Rina Mariann Hansen.

Under lupen

Etter avsløringen av systematiske brudd på arbeidsmiljøloven ved de to Adecco-drevne sykehjemmene i Oslo, beordret kommunen granskning av de seks andre sykehjemmene som blir drevet av kommersielle selskaper.

Les også:

Granskningsrapporten skal være klar rett over påske. Også vikarbyråene Oslo kommune bruker er satt under lupen. Resultatet så langt er at kommunen ønsker å svarteliste firmaet Konstali Helsenor.

Les også:

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Ulovlig drift på Ammerundlunden

Se video: Ulovlig drift på Ammerundlunden

– Uoversiktlig

Nå risikerer altså alle som leverer omsorgstjenester til Oslo kommune å få besøk av granskerne, enten det er utenbys barneverns- og rusinstitusjoner eller private hjemmehjelpsfirmaer.

Og bransjen er så stor at det kun er mulig med stikkprøver.

– Det er en enorm mengde private leverandører, det er litt uoversiktlig. Det er en av grunnene til at vi mener at kommunen må gå inn og sjekke dette området. Hvem som helst som leverer tjenester kan bli plukket ut, sier Hansen.

Eirik Lae Solberg, Microsoft Norge

Eirik Lae Solberg (H)

Foto: Microsoft

Eksterne skal granske

Kontrollene skal utføres av eksterne revisjonsfirmaer på oppdrag fra byrådet.

Venstresiden i bystyret ønsket å gi Kommunerevisjonen anledning til å granske alle som jobber for Oslo kommune uansett bransje, men det sa det borgerlige flertallet, med Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg i spissen, nei til.

– For det første burde det vært utredet grundigere. Dessuten er det noen ganske prinsipielle sider ved å la en kommunal revisjon gå inn og granske private firmaer, sier Solberg.

Les også: Adecco innstiller sykehjemsdrift

– Kunne grepet inn tidligere

Rina Mariann Hansen skulle gjerne sett at Kommunerevisjonen fikk oppdraget.

– Dersom Kommunerevisjonen selv kan gjøre det, trenger de ikke et oppdrag fra byrådet hver gang noe sprekker som en stor mediesak, sier hun.

Hansen mener at man slik kan gripe inn mye tidligere.

– Vi vil at kommunens revisjon på eget initiativ skal kunne gå inn og sjekke når det er mistanke om at noe kan være galt. Vi ønsker ikke at byrådet skal bestille en stor undersøkelse hver gang, men at man skal kunne gripe inn på et tidligere tidspunkt.

Bystyret vil også ha en gjennomgang av hva kommunen selv gjør for å hindre brudd på arbeidsmiljøloven i egne virksomheter.

Les også:

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.