Hopp til innhold

Mange vil hjelpe til med vaksinering: – Det er en stor dugnadsånd der ute

Mandag ble Ada Løkke (96) den første i Sarpsborg som fikk koronavaksinen. Nå blir kommunen «ringt ned» av helsepersonell som vil hjelpe til.

Ada Løkke (96) ble den første i Sarpsborg som fikk koronavaksine.

FØRST UT: Her får Ada Løkke den første koronavaksinen som ble satt i Sarpsborg. Ordfører Sindre Martinsen-Evje (t.v.) følger spent med.

Foto: Ole Christian Foss

– Det har vært utrolig positivt å se så rask respons fra fjern og nær, sier Julie Bäckstrøm i HR-avdelingen til Sarpsborg kommune.

Kommunen har opplevd en stor pågang av mennesker som vil bidra når massevaksinasjon av befolkningen starter opp etter nyttår.

Sarpsborg har oppfordret folk med helsefaglig bakgrunn til å melde seg for å bistå. Så langt har 77 personer sendt inn søknad, men enda flere har gitt beskjed om at de vil søke.

Julie Bäckstrøm i Sarpsborg kommune.

Julie Bäckstrøm i HR-avdelingen til Sarpsborg kommune er glad for responsen fra de frivillige.

Foto: Privat

– Det er utrolig flott å se. Det er fremdeles en stor dugnadsånd der ute. Dette er folk som ser behovet og ønsker å bidra, sier Bäckstrøm.

Kommunen har blitt kontaktet av både leger, sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere, helsesekretærer, farmasøyter og medisinstudenter.

– Helsedirektoratet syns det er veldig positivt at så mange ønsker å bistå i det viktige arbeidet med vaksineringen av befolkningen, og så må kommunene sikre at personellet brukes på en forsvarlig måte, sier direktør Johan Torgersen i Helsedirektoratet.

Sykepleier Tommy Martiniussen gjør seg klar til å sette koronavaksine på Tingvoll sykehjem i Sarpsborg.

Sykepleier Tommy Martiniussen i Sarpsborg er en av sykepleierne som står for vaksineringen av sykehjemsbeboere. Han kan få flere kolleger etter nyttår.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

FHI: – Ingen problemer av noen art

Vaksineringen av norske innbyggere startet da Svein Andersen (67) på Ellingsrudhjemmet i Oslo ble vaksinert søndag, og fortsatte med 96 år gamle Ada Løkke på Tingvoll sykehjem i Sarpsborg mandag.

Samme dag kunne Fredrikstad, Hvaler, Ringsaker, Stange og Hamar sette de første sprøytestikkene.

– Vi har ikke fått rapportert om problemer av noen art. Vi er glade for at dette viktige arbeidet nå er i gang, og kommunene gjør nå en kjempejobb med å få planlagt og gjennomført den praktiske delen av vaksineringen ute i kommunene, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold under regjerings pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo.

Avdelingsleder Line Vold i FHI er fornøyd med starten på vaksineringen i Norge.

Foto: Lise Åserud / NTB

Tirsdag morgen landet det første flyet med covid-19-vaksine for direkte distribusjon videre til hele Norge.

Den skal fordeles ut til andre kommuner som er klare til å starte vaksinering av beboere i sykehjem og eldre over 85 år etter nyttår. Onsdag bestemte FHI at helsepersonell i nær pasientkontakt skal få vaksine samtidig med beboere på sykehjem.

– Vi vil motta ytterligere 35.000 doser denne uka, og så 40.000 doser per uke fremover. Arbeidet starter altså nå, og vi vil gradvis få tilbudt vaksine til stadig flere, sier Vold

Planlagt for en rekke scenarioer

Det vil ta noe tid før alle får tilbud om vaksine. Men kommunene er allerede i gang med å planlegge hvordan de skal gjennomføre en massevaksinering av innbyggerne.

Flere kommuner er allerede i en presset situasjon med mangel på helsepersonell. Det vil derfor kunne bli behov for mange frivillige med ulik kompetanse.

– Siden starten av pandemien vet vi at mange har registrert seg som frivillige hos sine respektive kommuner og i nasjonalthelsepersonell.no. Vi vet også at det er et behov for ekstra personell til ulike oppgaver som følge av covid-19, sier Torgersen i Helsedirektoratet.

I Kristiansand og Bergen har kommunene foreløpig inngått beredskapsavtaler med lokale Røde Kors om å bidra til blant annet smittesporing, testing og organisering.

– Det kan også være aktuelt å inngå avtaler med frivillige organisasjoner i forbindelse med vaksineringen. Det vil bli annonsert etter helsepersonell rett over nyttår, men det er allerede flere som har meldt sin interesse, skriver kommunaldirektør Kjell Andreas Wolff i Bergen kommune.

Tromsø og Oslo vurderer fortløpende behovet for å be om ekstra bistand fra frivillige når vaksinasjonen setter i gang for fullt.

– Behovet vil avhenge av volumet av vaksiner fremover. Vi gjør kontinuerlige vurderinger med tanke på bistand, og har planlagt for en rekke scenarioer fremover, skriver kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup i Helseetaten i Oslo kommune.

NRK forklarer

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Vaksineringen startet 27. desember, da Svein Andersen (67) fikk Norges første koronavaksine.  

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Hvordan skjer vaksineringen?

De som får tilbud om vaksine, blir kontaktet. 

Man får først en dose, så en dose til etter tre uker. 

Vaksinen er frivillig og den er gratis. 

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Hvem får vaksine først?

De eldste får først, de som bor på sykehjem er prioritert. Så de over 64 år, samt yngre som har underliggende sykdommer. Deretter helsepersonell.

Før påske er planen at 70 % av folk i risikogruppen skal være vaksinert. Det avhenger av at Norge får nok vaksinedoser til det.

 

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Hvordan vet jeg om jeg er prioritert og får vaksinen?

Du blir kontaktet av fastlegen eller kommunen. 

Er du ikke i risikogruppen, får du trolig tilbud om vaksine mellom påske og sommeren. 

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Det kommer ulike vaksiner. Kan jeg velge hvilken jeg vil ha?

Helsemyndighetene bestemmer det ut fra hvilke vaksiner som er tilgjengelige og hvilke som egner seg best til ulike grupper. 

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Hvis jeg ikke får tilbud om vaksinen - kan jeg likevel få den hvis jeg betaler selv?

Nei, det er ikke mulig å kjøpe seg fremover i køen. 

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Hva med bivirkninger?

Myndighetene har lovet å være åpne om eventuelle bivirkninger når de får informasjon om det. Så langt under testing er det ikke meldt om alvorlige bivirkninger på vaksinene som er mest aktuelle for Norge. 

Slik virker vaksinen:

Trenger mange ekstra

Trondheim kommune har lagt ut en annonse der de søker helsepersonell som ønsker å stille seg og sin kompetanse til midlertidig disposisjon. De har foreløpig fått over 200 søknader.

– Vi er veldig fornøyd med responsen. Vi vurderer fortløpende om det er behov for å legge ut en egen annonse for å be om hjelp til vaksinering, og også om vi kan bruke de vi allerede har knyttet til oss til andre oppgaver, sier kommunesykepleier Gørill Tranås i Trondheim kommune til NRK.

I Sarpsborg kommune vil de ha behov for hjelp til å sette selve vaksinen, til å forberede dosene som skal settes og registrere alt i kommunens datasystemer.

– Dette er noe vi gjør utenom de ordinære tjenestene våre, så vi trenger mange ekstra personer. Vi skal vaksinere over en lang periode, så det er behov for folk helt frem til sommeren, sier Bäckstrøm.