Krever X Games-svar i løpet av få dager

Ellers flytter hele arrangementet i 2017 til Hafjell, sier X Games-sjefen i Norge.

X Games Henrik Harlaut

LUFTIG SVEV: Svenske Henrik Harlaut vinner freeski for herrer i Big Air-konkurransen i Tøyenparken i februar.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Mannen bak X Games i Norge, daglig leder Henning Andersen i SAHR Production, gir nå byrådet i Oslo kniven på strupen dersom det skal bli noen gjentagelse av Big Air-suksessen i Tøyenparken i februar.

Etter at Hafjell nord for Lillehammer denne uka seilte opp som kandidat til å overta actionsport-arrangementet, vil byrådet i Oslo fortsatt ikke si om X Games får økonomisk støtte før neste års Oslo-budsjett legges fram i september.

X Games har søkt Oslo kommune om 18 millioner kroner i 2017.

– Hvis vi kun skal forholde oss til den talen Raymond Johansen holdt i idrettskretsen, så er det vanskelig å tolke det på annen måte enn at Oslo ikke ser på dette som et felles prosjekt, sier Henning Andersen.

X Games-sjefen viser til talen byrådsleder Raymond Johansen holdt på kretstinget i Oslo Idrettskrets 11. juni:

Små muligheter

Henning Andersen

PLANLEGGER HAFJELL: Henning Andersen sier arbeidet med å få X Games på Hafjell inn i den internasjonale terminlista og organisere og budsjettere et arrangement i Lillehammer-regionen er i full gang.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Etter hvert som tiden går og vi utreder og inngår avtaler i Hafjell, er det svært små muligheter for at Oslo kan få en del av X Games i 2017, sier Henning Andersen.

Er det noen mulighet i det hele tatt?

Ja, hvis de kommer raskt på banen. Det må være i løpet av noen få dager.

Noen vil kalle dette utpressing?

– Overhodet ikke. Det ville det kanskje vært dersom dette kom overraskende på. Men dette er noe vi har prøvd å få svar på i mange måneder, sier Henning Andersen.

Forventer svar

Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg er innstilt på å bla opp pengene og forventer at byrådet gir X Games et svar.

– X Games er et viktig arrangement for Oslo som gir mye god Oslo- og Norges-reklame og som er med på å befeste Oslos posisjon som verdens vinterhovedstad, sier Solberg.

Urokkelig byråd

Rina Mariann Hansen

IKKE SNIK: X Games kan ikke snike i køen fordi de har et stort internasjonalt tv-selskap i ryggen, sier kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen.

Kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) fastholder at hun ikke gir svar som forplikter kommunen økonomisk før byrådet legger fram budsjettet i slutten av september.

– X Games var et kjempeflott arrangement for byen. Men de må forholde seg til Oslo kommunes ordinære budsjettprosesser på lik linje med alle andre som søker om penger fra kommunen. Andre store idrettsarrangementer i Oslo, for eksempel Bislett Games, klarer å forholde seg dette.

– Jeg synes ikke man skal få lov til å snike køen foran barne- og ungdomsidretten og breddeidretten fordi man har et stort internasjonalt TV-selskap i ryggen, sier idrettsbyråden.

Selv om det betyr at X Games glipper?

– Henning Andersen har hele tiden visst at vi svarer når vi legger fram budsjettet. Derfor er det litt overraskende at han i løpet av et par dager krisemaksimerer på denne måten, sier Rina Mariann Hansen.

X Games Big Air Tiril Sjåstad Christiansen

FOLKEFEST: Big Air-konkurransen i Tøyenparken i februar ble en publikumssuksess. Her har Tiril Sjåstad Christiansen akkurat vunnet freeski-finalen for kvinner.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix