Raymond om X Games-støtte: – Vanvittig

Oslos byrådsleder Raymond Johansen kaller årets kommunale støtte til X Games «en vanvittig prioritering». Nå kan hele arrangementet bli flyttet til Hafjell.

X Games Big Air Tiril Sjåstad Christiansen

FOLKEFEST: Big Air-konkurransen i Tøyenparken i februar ble en publikumssuksess. Her har Tiril Sjåstad Christiansen akkurat vunnet freeski-finalen for kvinner.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

VG refererer i dag lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen, som onsdag skrev at Hafjell skal være positive til å arrangere Big Air-konkurransen i X Games 2017 (krever innlogging).

Bakgrunnen er at X Games ikke har fått de signalene de ønsker om økonomisk støtte fra Oslo kommune.

Ber om 18 millioner

Årets arrangement fikk 42 millioner kroner fra kommunen. Neste år har de bedt om 18 millioner kroner hver fra stat og kommune. Fra staten fikk X Games åtte millioner kroner i revidert statsbudsjett.

Henning Andersen

FÅR IKKE SVAR: Daglig leder i Sahr Productions og X Games-sjef Henning Andersen vurderer seriøst en utflagging til Hafjell.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi vet at budsjettet ikke skal legges frem før i september, så vi har ikke bedt om en økonomisk bevigning nå, sier X Games-sjef Henning Andersen.

– Det vi har bedt om er et tydelig politisk signal om Oslo ønsker X Games igjen neste år eller ikke. Det har vi ikke fått, sier Andersen.

Haster

Han burde hatt et svar senest 20. juni for å innpasse X Games 2017 i den internasjonale terminlista. Nå er en utflagging av hele arrangementet fra Oslo til Hafjell en reell mulighet.

– Når interessen er så stor som den er der oppe, går vi i gang med å utrede det alternativet så raskt som mulig, sier Henning Andersen.

Disney

Ett politisk signal har byrådet i Oslo imidlertid gitt, nemlig i byrådsleder Raymond Johansens tale til kretstinget i Oslo Idrettskrets 11. juni:

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap)

LUNKEN: Byrådsleder Raymond Johansen ga uttrykk for en svært lunken holdning til X Games på kretstinget i Oslo Idrettskrets. Her fra en annen anledning.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

«Det er også flott med X-games. Men ikke når man "svir av" 42 millioner på en langhelg - uten dopingtester. Det er det samme beløpet som går til driftsstøtte til all idrett i Oslo i løpet av et helt år. For meg er det en helt vanvittig prioritering av knappe ressurser.

Når jeg hører på noen av partiene i Oslo kan man få inntrykk av at disse pengene går til «den uorganiserte idretten». Det er en sannhet med modifikasjoner. Skattepengene våre går faktisk til å støtte et arrangement som eies av verdens største idrettskanal ESPN - som igjen eies av Disney. De er vel ikke akkurat kjent for å slite med økonomien.»

– Trist signal

– Hvis det er det eneste politiske signalet de ønsker å gi oss, synes jeg det er trist, sier Henning Andersen.

Byrådsleder Raymond Johansen fastholder at han ikke kan love penger og la noen snike i køen utenom budsjettprosessen.

– 18 millioner kroner er også veldig mye penger. I Oslo-idretten er det et enormt behov og et enormt anleggsetterslep, og vi møter krav og forventninger fra alle kanter, sier han.

Han legger til at Big Air-konkurransen på Tøyen var veldig bra, men at X Games fikk en stygg ripe i lakken for antidoping-arbeidet.

x games

LANDEMERKE: Big Air-hoppet var en attraksjon i seg selv i Tøyenparken under X Games i februar.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix