NRK Meny
Normal

Kan bli Oslo-X Games uten skateboard

X Games Oslo kan bli nødt til å ofre skateboarderne i kampen om offentlige millioner.

X Games Oslo skateboard

KAN UTGÅ: Kevin Bækkel kom på 2.-plass under den norske kvalifiseringen til skateboard street for menn i Skur 13 på Filipstad. Neste år kan X Games i Oslo måtte arrangeres uten skateboard på programmet.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Torsdag kveld mottok bystyret og Kulturdepartementet en revidert søknad om 36 millioner offentlig kroner til X Games i 2017. Søknaden, som NRK har fått tilgang til, en nesten fire sider lang, og det er satt av mye plass til å gjøre rede for antidopingarbeidet.

«X Games Oslo er i dialog med Antidoping Norge om testing av snowboard og ski, hvor samtlige utøvere er tilknyttet WADA-koden enten gjennom avtaler med forbund, landslag eller klubber», lyder søknaden.

«Vi har startet samtaler med Antidoping Norge for hvordan dopingproblematikken skal løses for skateboarderne», heter det videre.

– Det går mot en løsning

Problemet er at skateboarderne ikke er organisert, noe som gjør antidopingarbeidet mye mer trøblete. Byrådet i Oslo kommune har gjort det klokkeklart at antidopingregelverket må følges til punkt og prikke, dersom det skal være håp om pengestøtte. Det tar arrangøren til etterretning.

– Nå gjenstår det å signere en avtale med Antidoping Norge. Vi hadde en møte mandag forrige uke. Det går mot en løsning, sier Henning Andersen til NRK.

Han er inititivtaker og samarbeider tett med arrangørene TV 2 og ESPN.

– Kan dere signere denne avtalen før det er noen løsning når det gjelder skateboarderne?

– Ja, vi vi kan gjøre en avtale om snowboard og ski, forklarer Andersen, og fortsetter:

– Det er et alternativ å fjerne skateboard fra programmet.

Antidoping Norge: – Vi er positive

Han understreker at de ikke ønsker det, og at de har sendt et brev til det internasjonale skateboardforbundet for å prøve å finne en løsning. Skateboard kan nemlig bli OL-gren, og X Games Oslo ønsker nå å få innsyn i skateboardernes dialog med IOC angående dopingarbeid.

– Vi ønsker ikke å gi det opp, påpeker Andersen.

– Men dere tar skateboard av programmet i stedet for å risikere at det ikke blir noe offentlig pengestøtte?

– Ja.

– Vi er positive til å bistå X Games med å gjennomføre og drifte et antidopingarbeid, sier Anders Solheim, leder i Antidoping Norge, til NRK torsdag kveld.

Kan bli ski- og snowboardsamarbeid

Det stormet rundt X Games i februar. Kjernen i saken var at Norges Skiforbundet mente arrangementet ikke forholdt seg til det internasjonale antidopingarbeidet. Derfor valgte de å trekke seg fra den sportslige samarbeidsavtalen rett før arrangementet startet. Fire dager senere ble det kjent at snowboardforbundet fulgte etter.

Andersen utelukker likevel ikke et samarbeid med ski- og snowboardforbundet neste år.

– Jeg var på snowboardforbundets styremøte i går, og det var hyggelig. Jeg har også en kaffeavtale med skipresident Erik Røste første juni, så jeg utelukker ingenting, avslutter X Games-sjefen.

Siste nytt

 • Ruud videre etter snuoperasjon

  Casper Ruud fikk en drømmestart på ATP-turneringen Swedish Open. 19-åringen gikk til 2.-runde i Sverige med 6-7, 6-4, 6-0 mot spanske Jaime Munar.

  Munar, som er nr 90 på verdensrankingen, kjempet seg til 7-6 i første sett, men Ruud – nr 147 – slo kraftig tilbake.

  Casper Ruud
  Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
 • Odd-venstreback klar for Brann

  Odds venstreback, Thomas Grøgaard, har skrevet under for serieleder Brann. 24-åringen slutter seg til bergenserne fra januar 2019.

  Det bekrefter Brann på sine nettsider.

  Grøgaard gjennomførte den medisinske testen mandag, og har signert en toårskontrakt med Brann.

  Thomas Grøgaard
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • G19 tapte åpningskamp

  Norge startet G19-EM i Finland med 1–3 tap mot Portugal. Norge reduserte til 1–2 ved Eman Markovic i andre omgang, men G19-gutta fikk aldri utligningen. I stedet scoret Portugal sitt tredje mål på overtid.

  norge-portugal-g19
  Foto: Mikko Stig / Lehtikuva / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag