– En fordel å være høysensitiv som sjef

Konsernsjef i Nortura, Arne Kristian Kolberg, sier han er høysensitiv og at det er en stor fordel som sjef og ansvarlig for over 5200 ansatte.

Arne Kristian Kolberg

Arne Kristian Kolberg er høysensitiv og mener det er en fordel å være som sjef.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Kolberg forklarer at høysensitivitet innebærer sterke sanser og et fintfølende nervesystem som man er født med.

– Det er litt som med elbilen min. Jeg trenger ladninger innimellom og det er ikke ubegrenset kjørelengde. Men det er godt med energi når jeg er fulladet.

Testet seg

Prinsesse Märtha Louise og hennes samarbeidspartner Elisabeth Nordeng ga nylig ut boken Født sensitiv. I den forteller de begge om hvordan det har vært å vokse opp med denne egenskapen. Boken har skapt både applaus og kritikk. Blant annet er førsteamanuensis i psykologi ved NTNU, Roger Hagen, kritisk til begrepet høysensivitet fordi han mener det kan få folk til å føle seg annerledes.

Konsernsjef Kolberg lærte om høysensitivitet for noen år siden.

– Det var da jeg leste en bok av den amerikanske psykologen og forskeren Elaine Aron, at jeg ble nysgjerrig på det. Jeg tok testen i boka, og gikk så og testet meg hos uavhengige fagpersoner. Da fikk jeg en klar beskrivelse av mine personlige egenskaper som høysensitiv, sier han.

Les også:

Har fått negative kommentarer

Kolberg har fått noen negative kommentarer når han har fortalt at han er høysensitiv.

– Fok har spurt om det går an å være toppleder med en slik personlig egenskap. Mange forbinder høysensitivitet med svakhet eller noe sart. Jeg har fått kommentarer om jeg kanskje ikke har styrke nok til å være i en topplederstilling.

Dette avviser konsernsjefen på det sterkeste.

– De sansene jeg har gjør at jeg har en solid magefølelse og sterk intuisjon. Det mener jeg er viktige egenskaper som leder. I tillegg til å selvfølgelig å ha med kalde fakta i alle sakene vi behandler, sier han.

Fanger sinnsstemninger til medarbeidere

Kolberg sier at egenskapene hans gjør han til en bedre toppleder.

– Jeg klarer å fange sinnsstemninger hos enkeltpersoner, i grupper og omgivelser som vi opererer i. Det å kunne forstå omgivelsene sine, forstå menneskene som jeg har rundt meg, er en viktig egenskap som jeg tar med meg og bruker, sier han.

Eileen Kase

Eileen Kase mener høysensitive klarer å se helhetsbilde og at det kan være en god egenskap som sjef.

Foto: Maria Elin M.Askeland

Eileen Kase er sykepleier og kursholder i Foreningen for høysensitive i Østfold. Hun er enig i at det kan være en fin egenskap å være høysensitiv og sjef.

– Ja. Mange toppledere har i det siste stått frem som høysensitive. Som høysensitiv er man flink til å tenke helhetlig. Man ser hvilke behov de ansatte har, og er ofte gode på problemløsning. I tillegg er høysensitive ofte grundige. Det er nesten som en skjult kraft man tar ut når det virkelig gjelder, sier hun.