Hopp til innhold

Over halvparten av hjemmeboende demente i Oslo er underernært

En undersøkelse gjort i Oslo viser at halvparten av demente som bor for seg selv, ikke får i seg nok mat – selv om de får hjelp av hjemmesykepleien.

Demens, alzheimers

Mange demente som bor hjemme blir underernærte, viser undersøkelse. Dårlig appetitt og glemsel er noen av årsakene. De som jobber ute med demente bør være mer oppmerksom på dette, mener forsker.

Foto: DAVID BECUS / PHOTOPQR/LA DEPECHE DU MIDI

Hjemmehjelp Elin Lundén er på et kjøkken på St. Hanshaugen i Oslo.

– To brødskiver pleier å være nok, sier hun mens hun smører.

Hjemmehjelp i Oslo Kommune, Elin Lundén

Hjemmehjelp i Oslo kommune, Elin Lundén smører brødskiver under et hjemmebesøk.

Foto: Marit Gjellan / NRK

Men det er ikke alltid skivene blir spist opp. En undersøkelse gjort i Oslo, viser at halvparten av personer med demens som bor hjemme er, eller står i fare for å bli, underernært. Selv om de får hjelp fra kommunen.

– Klærne sitter mer løst

Solveig Thuseth-Berg, Seksjonssjef ved avdeling for bistand i hjemmet på Lovisenberg Sykehus, Oslo

Solveig Thuseth-Berg, Seksjonssjef ved avdeling for bistand i hjemmet på Lovisenberg Sykehus, Oslo.

Foto: Marit Gjellan / NRK

Solveig Thuseth-Berg har ansvaret for en del av omsorgstjenestene i Oslo kommune. Hun sier de har fokus på demente og ernæring, men at det kan være utfordrende

– Det kan være at man begynner å observere at klærne henger løst, eller man ser at det står igjen mat, sier hun.

– I begynnelsen av en demens blir man ofte aktiv og urolig. Derfor trenger man også mere energiinntak, men det er jo ikke alltid at de selv skjønner de skal ha det. Noen liker heller ikke de samme tingene som de gjorde før, og de trenger at maten ser mer innbydende ut også.

Tidspress

Studier viser også at kvinner ser ut til å være mer utsatt for underernæring enn menn.

Dårlig appetitt, glemsel, dårlig tannstatus og situasjonen rundt måltidet, for eksempel det å spise alene, øker sannsynligheten for lavt matinntak. Personer som bor alene er derfor oftere utsatt for dette.

Ingunn Brekke, forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus

Ingunn Brekke, forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener det er for lite fokus på underernæring blant demente.

Foto: Marit Gjellan / NRK

– Vi vet at de i hjemmetjenesten har et stort tidspress på seg. Da er det utfordrende å skaffe tid til å følge opp mennesker som trenger ekstra tilrettelegging når det gjelder det med ernæring, sier forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Idunn Brekke, står bak undersøkelsen.

Utbredelsen av demens vokser på samme måte som antallet syke eldre som bor hjemme. Brekke mener fokuset på underernæring i denne gruppen er altfor dårlig.

– Helsemyndighetene har et stort ansvar her, men også de som jobber ute blant brukerne, sier hun.

– Dette er noe som bør tas på alvor. Konsekvensene for dette er jo at mange eldre som bor hjemme blir i dårlig forfatning, legger hun til.

70 000 med demens

Om lag 70 000 personer har demens her i landet. Dårlig hukommelse og endret personlighet er noen av symptomene. Hvis matinntaket er dårlig, kan det føre til infeksjoner og enda dårligere hukommelse.

Lundén sier hun gjør det hun kan for å vekke matlysten til de eldre.

– Det er mange som går ned i vekt og spiser lite. Da kan det være fint å bruke ekstra smør eller fete og proteinrike pålegg. Vi forsøker å finne ut hva de liker best, og begynne der.