Hopp til innhold

Her blir Selda testet for demens

Reporter Selda Ekiz er nysgjerrig på hva som gjøres når man blir utredet for en demenssykdom, og lar seg teste til årets TV-aksjon. Se hvordan det gikk.

Reporter Selda Ekiz er nysgjerrig på hva som gjøres når man blir utredet for en demenssykdom, og lar seg teste til årets TV-aksjon. Se hvordan det gikk.

VIDEO: Se hvordan det gikk da Selda ble testet for demens.

Seldas hjerne

Selda Ekiz får tatt bilder av hjernen sin for å bli testet for demenssykdommer.

Foto: Gunnar Grønlund / NRK

Reporter Selda Ekiz går gjennom de samme testene som personer som skal utredes for demenssykdommer. Se hvordan det gikk i videoen i toppen.

Selda går gjennom psykologiske tester sammen med demensforsker Knut Engedal og får MR av hodet for å se hvordan hjernen hennes ser ut.

Testes i tre trinn

En demenstest består av tre trinn, der den første er en grundig samtale mellom legen og pasienten og pårørende.

Neste del er psykologiske tester med trivielle spørsmål og enkle hukommelsesoppgaver. Det er også vanlig å gjennomføre en «klokketest» som kan gi en indikasjon på at noe ikke er helt som det skal.

I den siste delen av testen blir det tatt bilder av hodet for å se etter forandringer i hjernen.

Se hva som skjedde da Selda gjennomførte testen av sin hjerne i videoen i toppen av saken.

Det forskes mye på tidlig diagnostisering av demenssykdommer, også i Norge. Selda møter Paul Gordon fra GE Health Care som forteller om en ny substans de har laget som kan gi en diagnose tidligere enn før.

VIDEO: Selda møter Paul Gordon fra GE Health Care.

Har laget substans som kan oppdage demens

Det forskes mye på tidlig diagnostisering av demenssykdommer, slik at man kan vite på et tidligere stadium om man har fått demens.

Selda har møtt Paul Gordon fra GE Health Care som forteller om en ny substans de har laget som kan gi en diagnose tidligere enn før.

Substansen er foreløpig på forskningsstadiet. Du kan se mer om studien i videoen over.

– Vanskelig å finne medisin

For å gå nærmere inn på hvorfor man vet så lite om Alzheimers sykdom, har Selda møtt en av Norges fremste forskere på området, Knut Engedal.

Han har jobbet med temaet i 30 år, og innrømmer at han er noe mindre positiv i forhold til en mulig løsning på gåten nå, enn tidligere i karrieren, fordi det har vist seg vanskelig å finne en medisin for alzheimer.

Engedal tror årets TV-aksjon kan være en viktig bidragsyter til å skaffe forskningsmidler så man kan gå videre med studier og komme lenger i å finne ut hvorfor hjernen blir syk.

For å gå nærmere inn på hvorfor man vet så lite om Alzheimers sykdom, møter reporter Selda Ekiz en av Norges fremste forskere på området, Knut Engedal.

VIDEO: Selda snakker med demensforsker Knut Engedal om hvorfor man vet så lite om Alzheimers sykdom.