Her bryter stortingspolitikeren dieselforbudet

– Veldig, veldig vanskelig for meg å reise kollektivt, sier stortingsrepresentant Tone Heimdal Brataas (Frp) som kjørte dieselbil til jobben tirsdag morgen.

Veldig, veldig vanskelig for meg å reise kollektivt, sier stortingsrepresentant Tone Heimdal Brataas (Frp) som kjørte dieselbil til jobben tirsdag morgen.

Like før klokken 8 ble Brataas fanget av NRKs kamera da hun kjørte inn i Stortingsgarasjen i sin dieselbil.

– Jeg hadde til hensikt å overholde dieselforbudet, absolutt. Men dette er første dagen denne uka inne som vararepresentant og da er det en del å dra på. Det er bager og vesker, og jeg kjører alltid rundt med et par krykker i bilen. Jeg har litt problemer med knærne, forklarer Brataas når NRK konfronterer henne med lovbruddet.

Representanten fra Buskerud er inne på Stortinget som vara for Jørund Rytman som er i permisjon, og valgte altså dieselbilen på vei til jobb – til tross for at Oslo kommune har nedlagt midlertidig forbud mot å kjøre med dieseldrevne kjøretøy.

Satser på tog onsdag

– Det var veldig, veldig vanskelig for meg å reise kollektivt. Rett og slett litt på grunn av dårlig bein, sier Brataas.

Forbudet trådte i kraft tirsdag morgen klokken 6 og varer frem til klokken 22 i to dager eller så lenge kommunen mener det er behov. I ettermiddag avblåste Miljø- og samferdselsbyår Lan Marie Nguyen Berg dieselforbudet med umiddelbar virkning.

– I morgen håper jeg å velge en annen løsning, da er det ikke så mye å dra på så da er det litt lettere å kjøre tog, sier Brataas.

Både Statens vegvesen og politiet i Oslo har i løpet av tirsdagen stoppet dieselbiler på det kommunale veinettet, men så langt har ingen blitt ilagt det gjeldende gebyret på 1500 kroner.

Støtter ikke forbudet

I løpet av morgentimene observerte NRK flere ansatte på Stortinget som kjørte dieselbil til jobb. Kun én av dem hadde dispensasjon fra forbudet.

– Skal ikke dere som politikere gå foran med et godt eksempel? Det er mange som har en god grunn til å kjøre bil i dag.

– Nå kommer jeg fra Fremskrittspartiet og jeg skal vel ikke si at jeg bejubler dette vedtaket som Oslo kommune har gjort. Nei, det er aldri greit å bryte loven, men jeg tenkte også at jeg måtte stille her i dag når jeg er kalt inn til Stortinget som vararepresentant. Noen ganger må det bare bli sånn.

Dersom Fremskrittsparti-politikeren hadde fått bot forteller hun at hun hadde betalt den privat. Men å melde seg selv blir ikke aktuelt.

– Nei, da må noen komme å ta meg for det.

Laster kart, vennligst vent...