Hopp til innhold

Helseministeren om vaksine-kritikk: Like alvorlig for alle

Byrådsleder Raymond Johansen mener regjeringen bør prioritere vaksiner til byer der smittetrykket er størst. Helseminister Bent Høie er uenig.

Byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse om koronasituasjonen i hovedstaden torsdag ettermiddag.

Raymond Johansen er svært kritisk til regjeringens vaksinestrategi.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det mener jeg i denne fasen er å bryte med det som har vært viktig for oss med håndteringen av hele pandemien, nemlig at dette gjør vi sammen, sier helseminister Bent Høie til NRK.

Regjeringen følger nå anbefalingene til FHI om at vaksinen skal fordeles likt over hele landet. I den første fasen er det de eldre og mest sårbare som skal vaksineres.

– Da er en sykehjemspasient i en liten kommune som kan rammes av utbrudd like viktig som en sykehjemspasient i Oslo, sier Høie.

Helseministeren legger vekt på at situasjonen er like alvorlig for alle.

Oslo har hatt store utbrudd som har vært krevende, men det har veldig mange av de mindre kommunene i Norge og hatt.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie sier vaksinen skal fordeles likt over hele landet.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Mener dagens strategi ikke treffer

Foreløpig fordeles de 40.000 Pfizer-dosene Norge får i uken, mellom landets 356 kommuner etter hvor mange eldre innbyggere som bor i kommunen.

– Jeg mener dagens vaksinasjonsstrategi ikke treffer godt nok. Målretter vi vaksinasjonen til de områdene med mest smitte – og dermed størst smittefare – vil effekten bli større, sier byrådsleder Raymond Johansen til NRK.

Det var VG som først omtalte saken.

Dersom regjeringen tar byrådslederens råd til etterretning vil byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Drammen få flere vaksiner tidligere enn byer som har mindre smitte.

– Jeg tror de fleste vil mene at det er mer effektivt å vaksinere her før man vaksinerer i kommuner med lite eller ingen smitte, sier byrådslederen.

LES OGSÅ: Mange vil hjelpe til med vaksinering: – Det er en stor dugnadsånd der ute

Byrådslederen får blant annet støtte fra smittevernoverlegen i Bodø. Han sier til NRK at de gjerne kan vente slik at Oslo kan prioriteres først i køen.

Folk med og uten munnbind på T-banen i Oslo.

Smittetrykket er fortsatt høyt i hovedstaden. Fredag ble det registrert 175 nye tilfeller.

Foto: Anders Fehn

Vil gjøre det samme i Oslo

Ifølge VG ønsker byrådslederen å bruke den samme strategien i Oslo. Smittetrykket i hovedstaden varierer stort fra bydel til bydel.

– En andel av vaksinen kan for eksempel fordeles etter befolkningstall, mens en annen andel kan fordeles etter hvor mye smitte det er lokalt, sier Johansen.

Bydeler som Stovner og Søndre Nordstrand er bydelene som på nåværende tidspunkt sliter mest med koronasmitte. Dagens tall viser at Stovner har 534 smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Til sammenlikning har Nordre Aker, bydelen med færrest smittede, bare 71 tilfeller per 100.000 innbyggere.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier de har vurdert å prioritere enkelte områder i vaksinekøen.

– Vi har slått det fra oss. Hvis vi skulle ha flyttet Oslo frem i køen så er det andre kommuner og deler av landet som må flyttes lenger bak i køen. Da har jo de fått mindre hvis de i løpet av de kommende ukene skulle få et stort smitteproblem.

LES OGSÅ: Norges største barnehage står på kvikkleire

Jonas Andersen Sayed

Ordfører Jonas Andersen Sayed i Sokndal mener byrådslederens forslag vil ramme små kommuner.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Må ikke gjøres til en «by-land-konflikt»

Ordfører i Sokndal, Jonas Andersen Sayed, er uenig med Raymond Johansen.

Han mener vaksinestrategien ikke må gjøres til en «by-land-konflikt».

– En slik Oslo-strategi Raymond Johansen krever kan fort bidra til at de eldre i mindre kommuner må vente lenger på vaksine. Jeg skjønner at det kan høres lite ut med 10–15 doser i en kommune, men for vår del gjør det at vi kan vaksinere en tredjedel av de sykehjemsbeboere i kommunen, sier han.

Sokndal-ordføreren legger vekt på at også små kommuner kan bli rammet hardt.

– Det er ikke mulig å forutsi hvor smittetrykket vil være størst om en måned når de første vaksinene begynner å virke, sier Sayed.