Voldsom økning i privatleasing – Forbrukertilsynet advarer

Vi leaser bil som aldri før, men det kan være lett å gå seg vill i tilbudene.

Økning i privatleasing

Morten Dreyer henter sin nye bil hos Bilia i Drammen. Han har leaset i flere år og mener det gir problemfritt bilhold.

Foto: Torkel Bergstøl / NRK

– Vi har sett at kravene om prisopplysninger ikke alltid blir fulgt, sier Jo Gjedrem avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet.

Hovedproblemet er at det blir fokusert på en lav månedspris eller en lav rente. Men det gir bare litt av bildet, for totalprisen er langt høyere.

Varsler tilsyn

Forbrukertilsynet vurderer å følge opp bransjen med tilsynsaksjoner.

– I første omgang har vi tatt dette opp med bransjeorganisasjonen Finansieringsselskapenes forening og bedt dem ta det opp med medlemmene. Vi har også gitt beskjed om at vi kan følge dette opp med tilsynsaksjoner, sier Gjedrem.

Jo Gjedrem, Forbrukertilsynet

Forbrukertilsynet varsler tilsyn mot bransjen etter at de har sett ulovlig prismarkedsføring av privatleasing i høst. Jo Gjedrem er avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet og ser med bekymring på at bransjen ikke lenger følger kjørereglene for markedsføring.

Foto: Kimm Saatvedt

– Det viktigste er at kunden får vite hele prisen, dersom det sies noe om pris i reklamen, sier Gjedrem. Og det er ikke bare pris som kan virke villedende.

Be om flere tilbud

Avtalene for privaleasing er ikke lovregulert, og avtalene kan variere kraftig på både pris og innhold. Derfor mener NAF at det er ekstra viktig å være påpasselig.

– Det er viktig å sjekke avtalene nøye og hvilke forpliktelser som ligger i avtalen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. Hans råd er å alltid be om flere tilbud for å kunne sammenlikne.

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF

Leasingavtaler kan variere kraftig, både med tanke på pris og hva avtalene omfatter. Derfor mener Nils Sødal i NAF at det er viktig å be om flere tilbud slik at en kan sammenlikne.

Foto: NAF

Les også: Kjent modellagent får 150.000 i bot

Vinterdekk bør være med

Oppgitt månedsleie skal inkludere alle faste kostnader. Men det er for eksempel ikke uvanlig at annonsørene oppgir leasingpriser uten vinterdekk.

– I prinsippet burde det følge med vinterdekk på en leasingbil, siden det er en bil som du langtidsleier, mener Sødal i NAF.

Les også: Flere leaser bil: – Det har tatt helt av

Slipper bekymring

– Og der var bilnøkkelen i boks, bokstavelig talt. Nå spørs det om jeg ikke må ta med kona ut på tur, sier Morten Dreyer.

Økning i privatleasing

Flere og flere velger å langtidsleie bil. 27 prosent av alle nyregistrerte biler i Norge blir privatleaset, viser tall fra Finansieringsselskapenes forening.

Foto: Torkel Bergstøl / NRK

Dreyer får overlevert nøkkelen til den nye bilen. Han har valgt privatleasing, og det er ikke første gang han leaser.

– Leasing gir enkelt og problemfritt bilhold. Og så slipper jeg å bekymre meg for å få solgt en bruktbil i et usikkert bilmarked, mener Dreyer.

Hittil i år er omtrent 27 prosent av alle nyregistrerte biler i Norge privatleaset, og hos enkelte forhandlere velger flere enn to av tre å leie fremfor å eie privatbilen.

Lav kunnskap blant folk flest

Hos en av de største bilforhandlerne i Norge, Bilia, er leasingandelen på omtrent 70 prosent. Regiondirektør og ansvarlig for Volvo i Bilia, Dagfinn Asak, mener at kunnskapen er for lav blant forbrukerne.

– Vi ønsker ikke å fremstå som villedende, men bilene i dag er kompliserte og kunnskapen om finansieringsprodukter er for lav, slik jeg vurderer det, sier Asak.

Han mener det er en utfordring bilbransjen bør ta tak i, og henviser til Norges Bilbransjeforbund og Finansieringsselskapenes forening.

Finansieringsselskapenes forening mener imidlertid at dette har fungert i flere år, og at deres medlemmer må gjøre forhandlerne oppmerksomme på kjørereglene.

Les også: Bremsestilen din kan koste deg dyrt

– En glipp

Bransjen har hatt kjøreregler for markedsføring av privatleasing på plass siden 2014. Og Finansieringsselskapenes forening mener det må være snakk om en glipp, dersom noen ikke har fulgt retningslinjene.

Christina Åhlander, leder i Finansieringsselskapenes forening

Christina Åhlander i Finansieringsselskapenes forening regner med at medlemmene vil rette opp annonser som inneholder ulovlig prismarkedsføring.

Foto: Finfo

– Vi har sendt brev til våre medlemmer etter at Forbrukertilsynet tok det opp og regner med at det vil bli rettet opp, sier Christina Åhlander, leder i Finansieringsselskapenes forening.