Hopp til innhold
Vinmonopolet
Foto: Piera Balto / NRK

Vinmonopolet

 • Merker fortsatt ikke all vin fra ulovlige israelske bosettinger

  Men de sier de jobber med saken.

  Utenriksdepartementet kom 10. juni i år med et pålegg om at det tydelig skal framgå av merkingen dersom næringsmidler kommer fra ulovlige israelske bosettinger. Dette strider mot folkeretten.

  En drøy måned senere har Vinmonopolet fortsatt 16 typer vin produsert i israelskokkuperte områder i sine hyller, og de er ikke merket slik norske myndigheter krever.

  Ti av disse vinene er merket med «Israel» som opprinnelsesland, mens seks er merket med «Øvrige land» uten at nærmere stedsangivelse er gitt.

  – Vi jobber nå med å få på plass en løsning i henhold til Utenriksdepartementets vedtak, så raskt det lar seg gjøre, sier Vinmonopolets pressesjef Jens Nordahl til NTB.

  Han innrømmer at dette har tatt tid.

  – Vi har ikke endelig løsning klar i dag. Dette skyldes tekniske begrensninger i antall tegn på hylleforkantene i butikk, samt vareinformasjon på nettside og app, sier Nordahl.

 • Salet stupar for Vinmonopolet

  Salet hos Vinmonopolet går dårlegare no, skriv P4. Vi kjøpte over 46 millionar liter alkohol første halvår i år, ein nedgang på 20 prosent samanlikna med same periode i fjor.

  Kristin Velle Strand i Vinmonopolet seier det blant anna skuldast at grensene har opna igjen. I Kongsvinger og Halden, like ved svenskegrensa, er salsnedgangen på høvesvis 58 og 54 prosent.

  Salet går likevel betre enn før pandemien. Det er selt 22 prosent meir alkohol enn første halvår 2019.

 • Vinmonopolet kan bli rammet av streik

  Lønnsoppgjøret for vin- og brennevinsbransjen brøt sammen natt til onsdag. Nå kan polet bli rammet av streik hos leverandørene.

  Forhandlingene mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) startet 20. juni, men brøt sammen på overtid natt til onsdag 22. juni, skriver Mat og marked.

  Nå må partene få hjelp fra Riksmekleren for å unngå streik, men det er foreløpig ikke satt noen dato for meklingen. (NTB)

 • Vekst i salget av alkoholfri drikke i 2021

  Tall fra Vinmonopolet viser at det ble kjøpt 21 prosent mer alkoholfri drikke i Norge i 2021 enn året før.

  Økningen i salget av alkoholfri drikke er en del av en internasjonal trend, uttaler Vinmonopolet overfor Dagen.

  Det totale salget på Vinmonopolet økte med 2,5 prosent i 2021, og dermed var økningen i salget av alkoholfri drikke betydelig.

  – Vi ser nå en klar no-low-trend, som går ut på at kundene ønsker seg drikke som er lave på, eller helt uten, alkohol. Vi ser en klar dreining i etterspørselen. sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

  All drikke med 2,5 prosent alkohol eller mindre, kan kjøpes i vanlige matbutikker eller på kiosker. Vinmonopolet har enerett på å selge drikke med mer enn 4,7 prosent alkohol.

  Vinmonopolet registrerte først trenden i kjøp av alkoholfri drikke i 2014, og Nordahl tror den vil pågå i mange år fremover.

 • Nytt rekordår for Vinmolopolet

  Årets salg på Vinmonopolet setter en rekord de tror kan bli stående i flere tiår. I 2021 anslår de at de vil selge 118,5 millioner liter vin, sprit og øl, melder NTB. Dersom samfunnet åpner opp etter koronapandemien vil grensehandel og taxfreehandel trolig ta seg opp igjen, på bekostning av salgstallet til Vinmonopolet. Allerede 22. desember passerte Vinmonopolet den forrige rekorden, som var satt i fjor.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no