Hopp til innhold
Den amerikanske kongressen
Foto: Øyvind Gustavsen / NRK

Valg i USA

Oppsummert

Neste presidentvalg i USA er i 2024. Flere kandidater har alt annonsert sitt kandidatur, blant dem er tidligere president Donald Trump og nåværende president Joe Biden.

 • USA: Venstresidens kandidater vant sentrale lokalvalg

  Liberale og progressive kandidater vant valgene til høyesterettsdommer i Wisconsin og ordfører i Chicago tirsdag. Begge regnes som viktige på nasjonalt nivå.

  Janet Protasiewicz' seier over Dan Kelly i Wisconsin betyr at liberale dommere er i flertall i statens høyesterett for første gang på 15 år. Det er viktig for amerikansk venstreside i to sammenhenger. Om få måneder ventes det at et søksmål om delstatens lovfestede abortforbud når fram til høyesterett, og med et liberalt flertall håper aborttilhengere at forbudet kan erklæres grunnlovsstridig.

  (NTB)

  Janet Protasiewicz og Jill Karofsky feirer valgseier i Wisconsin 4. april 2023
  Foto: EVELYN HOCKSTEIN / Reuters
 • Mexicos tidligere sikkerhetsminister skyldig i narkosmugling

  Mexicos tidligere sikkerhetsminister Genaro García Luna er i en domstol i USA funnet skyldig i medvirkning til narkosmugling.

  54-åringen var sikkerhetsminister i Mexico i årene 2006 til 2012, og før dette ledet han landets føderale politistyrke. Han flyttet til Miami i 2012 og ble pågrepet i Dallas i desember 2019.

  Under strenge sikkerhetstiltak fant en anonym domstol i New York ham tirsdag skyldig i alle de fem tiltalepunktene, blant annet i å ha tatt imot millioner av dollar i bestikkelser fra det beryktede Sinaloa-kartellet, som smuglet tonnevis med narkotika til USA. (NTB)

  Genaro García Luna i retten i New York 21. februar 2023
  Foto: Elizabeth Williams / AP
 • NYTimes: Trump brukte 10 mill. dollar på advokater

  Ifølge avisa New York Times brukte tidligere president Donald Trump 10 millioner dollar (over 100 millioner kroner) på personlige advokater og rettssalærer i fjor. Pengene skal ha kommet fra innsamlede midler fra politiske støttespillere. En stor del av pengene gikk til advokater som prøvde å rokke ved resultatet av presidentvalget i 2020.

  Nå som Trump igjen stiller til valg, stilles det spørsmål ved om han har lov til å bruke donasjoner på denne måten, skriver avisa. Trump er stevnet i en rekke saker, og er også under etterforskning av Justisdepartementet og statsadvokatene i New York og Georgia.

 • Dianne Feinstein ønsker ikke gjenvalg

  Den demokratiske toppolitikeren Dianne Feinstein (89) sier hun ikke vil forsøke å bli gjenvalgt til Senatet for en ny periode.

  Dermed går Feinsteins politiske karriere etter alt å dømme mot slutten. Det neste kongressvalget i USA holdes samtidig med presidentvalget i 2024.

  Fram til da akter imidlertid Feinstein å beholde plassen i Senatet. Første gang hun ble valgt til senator, var i 1992, og hun er i dag Kongressens eldste medlem. (NTB)

  Dianne Feinstein
  Foto: J. Scott Applewhite / AP
 • Måling viser stor Trump-ledelse

  Donald Trump har fortsatt et stort forsprang når det gjelder kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat, viser en meningsmåling.

  Mens Trump er favoritt blant 43 prosent, sier 31 prosent at de ville stemt på Florida-guvernøren Ron DeSantis, ifølge Ipsos-målingen som er gjort på vegne av Reuters.

  Kun 4 prosent gir sin støtte til USAs tidligere FN-ambassadør Nikki Haley, som tirsdag kunngjorde at hun utfordrer Trump som partiets kandidat.

  DeSantis har foreløpig ikke kunngjort at han vil utfordre Trump, men det er blitt spekulert på om han kommer til å gjøre det. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no