Hopp til innhold
Den amerikanske kongressen
Foto: Øyvind Gustavsen / NRK

Valg i USA

Oppsummert

Neste presidentvalg i USA er i 2024. Flere kandidater har alt annonsert sitt kandidatur, blant dem er tidligere president Donald Trump og nåværende president Joe Biden.

 • YouTube-fenomen vil bli president i USA

  Cenc UygurCenc Uygur – grunnlegger av nettfenomenet The Young Turks – sier han stiller i presidentvalget i USA neste år.

  Uygur varslet sitt kandidatur i en direktesending på Youtube. Han vil forsøke å bli Demokratenes presidentkandidat, og utfordrer med det president Joe Biden.

  The Young Turks er beskrevet som et nyhetskommentatorprogram på venstresida. Det vises på Youtube og enkelte TV-kanaler. De kaller seg selv det nyhetsprogrammet som har gått lengst på Youtube.

  Programmet har 5,59 millioner abonnenter på Youtube.

 • Eks-guvernør Chris Christie har meldt seg på i Republikanernes nominasjonsskamp

  Eks-guvernør Chris Christie har innlevert dokumenter som bekrefter at han stiller som kandidat i Republikanernes nominasjonskamp foran neste års presidentvalg.

  Den amerikanske valgkommisjonen mottok dokumentene tirsdag, melder amerikanske medier. Christie skal senere tirsdag delta på et folkemøte i New Hampshire der det ventes at han vil kunngjøre sitt kandidatur og ta opp kampen mot Donald Trump.

  Det er ikke første gang Christie utfordrer Trump om nominasjonen. Han forsøkte seg senest i 2016, men måtte den gang se seg slått. Trump vant både nominasjonskampen og presidentvalget den gangen.

  Christie omtales som en moderat republikaner. Han var tidligere tilhenger av Trump, men vendte seg mot ham etter at Trump-tilhengere stormet Kongressen 6. januar 2021.

  (NTB)

 • USA: Venstresidens kandidater vant sentrale lokalvalg

  Liberale og progressive kandidater vant valgene til høyesterettsdommer i Wisconsin og ordfører i Chicago tirsdag. Begge regnes som viktige på nasjonalt nivå.

  Janet Protasiewicz' seier over Dan Kelly i Wisconsin betyr at liberale dommere er i flertall i statens høyesterett for første gang på 15 år. Det er viktig for amerikansk venstreside i to sammenhenger. Om få måneder ventes det at et søksmål om delstatens lovfestede abortforbud når fram til høyesterett, og med et liberalt flertall håper aborttilhengere at forbudet kan erklæres grunnlovsstridig.

  (NTB)

  Janet Protasiewicz og Jill Karofsky feirer valgseier i Wisconsin 4. april 2023
  Foto: EVELYN HOCKSTEIN / Reuters
 • Mexicos tidligere sikkerhetsminister skyldig i narkosmugling

  Mexicos tidligere sikkerhetsminister Genaro García Luna er i en domstol i USA funnet skyldig i medvirkning til narkosmugling.

  54-åringen var sikkerhetsminister i Mexico i årene 2006 til 2012, og før dette ledet han landets føderale politistyrke. Han flyttet til Miami i 2012 og ble pågrepet i Dallas i desember 2019.

  Under strenge sikkerhetstiltak fant en anonym domstol i New York ham tirsdag skyldig i alle de fem tiltalepunktene, blant annet i å ha tatt imot millioner av dollar i bestikkelser fra det beryktede Sinaloa-kartellet, som smuglet tonnevis med narkotika til USA. (NTB)

  Genaro García Luna i retten i New York 21. februar 2023
  Foto: Elizabeth Williams / AP
 • NYTimes: Trump brukte 10 mill. dollar på advokater

  Ifølge avisa New York Times brukte tidligere president Donald Trump 10 millioner dollar (over 100 millioner kroner) på personlige advokater og rettssalærer i fjor. Pengene skal ha kommet fra innsamlede midler fra politiske støttespillere. En stor del av pengene gikk til advokater som prøvde å rokke ved resultatet av presidentvalget i 2020.

  Nå som Trump igjen stiller til valg, stilles det spørsmål ved om han har lov til å bruke donasjoner på denne måten, skriver avisa. Trump er stevnet i en rekke saker, og er også under etterforskning av Justisdepartementet og statsadvokatene i New York og Georgia.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no